Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken
– den er delt

Vi er veldig forskjellige når det gjelder hva vi liker, og ikke liker av mat. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans. Derfor foretrekker vi ulike ting.

Vi kan venne oss til nye smaker, og hva vi foretrekker endrer seg også med alderen. Uansett bør man alltid prøve nye smaker. Det kan jo være noe du faktisk synes er godt!

Smak foregår ikke bare i munnen. Det er bare de fem grunnsmakene – søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres i munnen. Mye av smaksopplevelsen sitter i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet? Og spesielt hvis man har hatt covid-19.

Smak er en av de fem klassiske sansene sammen med lukt, hørsel, syn og følesansen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak: umami.

De fleste gjenkjenner nok de fire første, men umami er kanskje litt ukjent. Umami er et japansk ord som kan oversettes til velsmakende. Asparges, tomater, ost, buljong, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Finnes det flere grunnsmaker? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp
Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!