Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk
  • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • kjenne att smakar i mat og undre seg over kvifor smak er noko vi opplever ulikt
7. trinn
Mat og helse
  • bruke sansane til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
7. trinn
Mat og helse
  • kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og fortelje om og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval
10. trinn
Mat og helse
  • bruke sansane til å vurdere kvaliteten på matvarer, utforske og kombinere smakar i matlaginga og forbetre oppskrifter, menyar og anretning av mat

Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken
– den er delt

Noen liker det ene, og noen liker det andre. Vi er veldig forskjellige når det gjelder smak. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans.

Vi kan lære oss til å like nye smaker. Og vi prøver nok flere ting når vi blir eldre. Du bør prøve nye smaker. Det kan jo hende at du synes noe er godt!

Smaken sitter ikke bare i munnen. Det er bare de fem «grunnsmakene» –  søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres der. Mye av smaksopplevelsen sitter i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak; umami.

Umami er et japansk ord som betyr velsmakende. Asparges, tomater, ost, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Vil det dukke opp flere grunnsmaker i fremtiden? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!