Smaken er som baken
– den er delt

Noen liker det ene, og noen liker det andre. Vi er veldig forskjellige når det gjelder smak. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans.

Vi kan lære oss til å like nye smaker. Og vi prøver nok flere ting når vi blir eldre. Du bør prøve nye smaker. Det kan jo hende at du synes noe er godt!

Smaken sitter ikke bare i munnen. Det er bare de fem «grunnsmakene» –  søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres der. Mye av smaksopplevelsen sitter i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak; umami.

Umami er et japansk ord som betyr velsmakende. Asparges, tomater, ost, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Vil det dukke opp flere grunnsmaker i fremtiden? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp

Hvor på tunga smaker vi?

Tunga vår kan skille mellom alle mulige smaker. Vi har fem grunnsmaker:

  • Søtt kjenner vi ytterst på tungespissen
  • Salt kjenner vi på en noe større del av tungespissen
  • Surt kjenner vi bakover og på siden av tunga
  • Bittert kjenner vi bakerst på tunga
  • Umami kjenner vi nesten over hele tunga
Grunnsmaker

Smakssansen

Smak kommer fra sansecellene som er på tungen. Disse kalles for smaksløker.

Smaksløkene er fordelt utover tungen. Hver smaksløk inneholder 50–100 smaksceller. Smakscellene er eksperter til å reagere på én av de fem grunnsmakene: surt, salt, søtt, bittert og umami.

Klarer du å skille mellom ulike smaker hvis du holder deg for nesa?

Gutt smaker på mat

Luktesansen

Mennesker har 10 millioner luktesansceller i nesen. Vi klarer å skille mellom 4000– 10 000 ulike dufter. Lukt er en viktig del av matopplevelsen. Du har kanskje merket at «tennene løper i vann» når du kjenner god matlukt? Luktesansen avslører også når mat er dårlig. Da kan vi bli kvalme, og lar være å spise.

Lukte pizza

Mat som passer sammen

Forskere prøver å sette sammen nye smaksopplevelser. De prøver å gi oss ny og spennende mat. Er det råvarer som aldri har vært prøvd sammen før?

Mange voksne spiser sjokolade til kaffe. Salt karamell er en populær kombinasjon. Det samme med chili og jordbær. Mange synes også at syltetøy på brunosten er godt, mens andre ikke liker det.

Kan nye smaker gjøre noe med miljøet? Kan nye smaker gjøre noe med fattigdommen i verden?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Brunost

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images