Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!

Accessibility icon Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken
– den er delt

Noen liker det ene, og noen liker det andre. Vi er veldig forskjellige når det gjelder smak. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans.

Vi kan lære oss til å like nye smaker. Og vi prøver nok flere ting når vi blir eldre. Du bør prøve nye smaker. Det kan jo hende at du synes noe er godt!

Smaken sitter ikke bare i munnen. Det er bare de fem «grunnsmakene» –  søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres der. Mye av smaksopplevelsen sitter i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak; umami.

Umami er et japansk ord som betyr velsmakende. Asparges, tomater, ost, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Vil det dukke opp flere grunnsmaker i fremtiden? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp
Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!