Smaken er som baken – den er delt

Det er ikke alt vi smaker på. Vi holder oss ofte til det trygge. Noen må bare smake på alt, men vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig eller galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Tenk om du har gått glipp av noe du vil elske!

Accessibility icon Smaken er som baken – den er delt

Smaken er som baken
– den er delt

Vi er veldig forskjellige når det gjelder hva vi liker og misliker av mat. Det handler både om noen genetiske forhold, og mye om hva vi er vant til å spise. Det er nesten ingen som har helt lik lukt- og smakssans. Derfor foretrekker vi ulike ting.

Vi kan venne oss til nye smaker, og hva vi foretrekker endrer seg også med alderen. Uansett bør man alltid prøve nye smaker. Det kan jo være noe du faktisk synes er godt!

De fleste forbinder smak med noe som foregår i munnen, men det er bare de fem grunnsmakene – søtt, surt, salt, bittert og umami – som registreres i munnen. Selv om synssansen også har betydning for hvordan vi opplever mat, så foregår mye av smaksopplevelsen i nesen. Du har kanskje selv merket at maten smaker mindre når du er forkjølet?

Smak er en av de fem klassiske sansene sammen med lukt, hørsel, syn og følesansen.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Smaking
Smaking

Grunnsmakene

Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak: umami.

De fleste kan nok gjenkjenne de fire første, men umami er kanskje litt vanskeligere å forstå. Umami er et japansk ord som kan oversettes til velsmakende. Asparges, tomater, ost, buljong, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.

Vi vet ennå ikke om det kanskje er flere grunnsmaker som vil dukke opp i fremtiden. Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?

Sopp
Sopp

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!