Søppelbergene vokser!

Plast i naturen er et stort problem. Ikke minst i havet. Det er helt ufattelig mye søppel som kastes over hele verden. Vi nordmenn er blant de aller verste. Noen påstår at det vil være mer plast enn fisk i havet om noen tiår. Hva kan vi gjøre for å bremse denne negative utviklingen?

Accessibility icon Søppelbergene vokser!

Vi kaster stadig mer

Søppelbergene vokser! Vi kaster stadig mer, og nordmenn er blant verstingene i verden. Hvorfor er vi det, tror du?

Hver innbygger i Norge kaster nesten 450 kilo søppel i året. Det betyr at du kaster mer enn 1 kilo med søppel hver dag, hele året!

Hvilke tiltak kan du og din familie gjøre for å kaste mindre avfall?

Søppelberg

Hvor mye søppel kastes hver dag i hele verden?

Det er byene som står for det meste av søppelproduksjonen. Omtrent 3 milliarder mennesker produserer over 1,2 kilo med søppel hver dag!

Forskere forventer at tallet vil øke dramatisk. I år 2100 kan søppelmengden være tredoblet.

1-2 prosent av verdens befolkning lever av det de finner på søppelfyllingene. I Norge er det også noen som går i søppelkassene til matvarebutikker for å finne mat. Ikke bare på grunn av fattigdom, men også for en bærekraftig utvikling.

Kan det være mulig å snu denne tendensen?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Søppel i havet

I havet kastes det mye, og i Stillehavet finnes det et søppelflak som er tre ganger så stort som Frankrike. Søppelet består av alt fra fotballer og kajakker, til legoklosser og bæreposer. Mer enn en million sjøfugler skal ha dødd hvert år som følge av det flytende søppelet.

Giftstoffer som kommer ut i havet ender opp i dyrene, og til slutt på din tallerken.

Søppel i havet
Søppel i havet

Miljøgifter

Jo høyere opp man er i næringskjeden, desto mer miljøgifter vil man kunne få i seg. Hvert dyr som blir spist inneholder giftstoffer. Jo flere dyr som spiser hverandre, desto mer gift hoper seg opp. Til slutt spiser vi mennesker et dyr som inneholder flere lag med giftstoffer.

Det blir hevdet at alle mennesker i dag har miljøgifter i kroppen.

Miljøgifter kan føre til langtidsskader som kreft og vanskeligheter med å føde barn.

Næringskjede

Mikroplast i havet

WWF Verdens naturfond jobber for å bevare truede dyr og planter. Ifølge dem havner det hvert år over 8 millioner tonn plast i havet.

Plast er en trussel for alt liv i havet. Spesielt mikroplast som er veldig små plastbiter. Den finnes på overflaten, og helt ned til de dypeste havområder.

Verdens økonomiske forum jobber med å påvirke bedrifter til å drive mer klimavennlig. De spådde i 2016 at det vil være mer plast enn fisk i havet i 2050.  Hvordan kan de vite dette?

Klesvask

Over 1,5 millioner tonn mikroplast blir sluppet ut i verdenshavene hvert år. En tredjedel av dette kommer fra klesindustrien og klesvask. Når vi vasker klær, vil små plastbiter bli sluppet ut gjennom avløpet, og ut i havet.

Kunstgressbaner

En kunstgressbane inneholder hundre tonn gummikuler for at det skal være mykt å gå på. Disse blir ofte laget av gamle bildekk.

Mye av denne plasten havner i havet. Gummikulene er en av de største kildene til mikroplast. Men hvordan havner alt dette i havet?

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Mikroplast
Mikroplast

Hvor blir avfallet av?

De fleste av oss sorterer søppel for resirkulering. Mye av søppelet kan nemlig brukes til å lage nye ting.

Noen kaster fra seg søppel i naturen. Det tar ofte lang tid før søppelet forsvinner av seg selv. Her er nedbrytningstid for noe av det vi kaster:

  • Bananskall 2-30 dager
  • Papir 2-3 måneder
  • Plastpose 10-12 år
  • Aluminiumsboks 80-100 år
  • Plastflaske 450 år
  • Bleier 500-800 år
Brusboks i naturen
Brusboks i naturen

Visste du forresten …

… at klesindustrien er en av de mest forurensende industrier vi har? Det har en rapport fra FN slått fast. Et par jeans «koster» mer enn 7500 liter vann å lage.

I samme rapport kan vi også lese at det hvert sekund blir kastet eller brent et lastebil-lass med klær.

Kleshaug
Kleshaug

Kilder:

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images