Hva er det sunneste du kan spise?

I dag lages noen matvarer som om de var superhelter. Disse superheltene finnes overalt, og tallerkenene våre fylles stadig opp av ny supermat. Er supermat løsningen på alle våre helseproblemer? Hvilke matvarer fortjener å bli kalt «supre»?

Grønnsaker

Hva er supermat?

Det finnes ikke noe fasitsvar på hva supermat er. Ordet supermat blir ofte brukt for å selge litt dyrere mat. Ingen vitenskap kan bevise hva supermat er. Når forfattere og bloggere skriver om mat, bruker de ofte ordet «supermat». Da tror kanskje leserne at dette er sunn og viktig mat. De matvarene som kalles supermat, har noen fellestrekk. De er dyre, eksotiske og har vanligvis høyt innhold av enkelte næringsstoffer. 

Gojibær

Gojibær kommer fra Himalaya og inneholder mer vitamin C enn appelsiner. De inneholder også mer jern enn spinat. Bærene er kjent for å gi veldig god helse, men befolkningen i landene bærene kommer fra, lever ikke lenger enn andre.

Det fortelles at noen leger for lenge siden oppdaget et folk som levde av gojibær. Menneskene kunne bli flere hundre år gamle. Dette er ikke vitenskapelig bevist. Gojibær er ikke noe bedre å spise enn annen frukt.

Supermat har alltid vært en del av kostholdet. Det er ikke noe nytt som har kommet i vår tid. Man trodde at slik supermat var magisk. En lege i Kina skal ha blitt 256 år ved å spise gojibær. Det stemmer nok ikke. Likevel solgte han slike bær, og ble rik av det.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Gojibær i skål

Frie radikaler

Gojibær inneholder mye antioksidanter. Det samme gjør blåbær. Antioksidanter hjelper kroppen med å kvitte seg med farlige stoffer. Disse stoffene kaller vi frie radikaler, og kan forårsake kreft. Selv om reklame for antioksidanter sier at du kan unngå kreft, er det ikke så enkelt.

De frie radikalene kan gjøre positive ting med cellene våre, men blir det for mye av dem kan cellene skades. Da kan cellene bli raskere gamle, og de kan utvikle kreft.

Det er sunt å spise mat med antioksidanter, men ikke for mye. Spis gjerne blåbær, nøtter, fullkorn og frø. Det er usannsynlig at antioksidanter vil skade deg, men det er ikke sikkert du får bedre helse av det heller. Vitenskapen kan foreløpig ikke bevise noen av delene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Quinoa, Chilequinoa-i-chile

Vanskelige å studere

Skal vi bevise at supermat fungerer, må det testes på mennesker, og ikke på mus eller rotter. Det er lite forskning som foregår på den måten.

Forskning er noe helt annet enn det virkelige liv. I forskning tester man gjerne ut en og en matvare. I det virkelige livet spiser vi flere ting samtidig. Da kan jo kroppen reagere forskjellig fra person til person. Forskere tester gjerne ut høyere doser også enn vi vanligvis spiser eller drikker. Forskning med mat er derfor ganske vanskelig.

«Supermat» er ikke svindel. Mange av matvarene er proppfulle av næring, og gjør oss godt. Problemet er bare at ordet «supermat» kan gi oss urealistiske forventninger til det vi spiser.

Vi kan heller kalle denne maten for spesielt næringsrik mat. Du får ikke superkrefter av å spise den, men variert og næringsrik mat er godt for oss. Det er det ikke noen tvil om.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Konsekvenser for lokale bønder og miljø

En uheldig konsekvens av å produsere «supermat» er at bøndene blir taperne. Når en matvare blir populær i Europa eller USA, blir den veldig dyr. Da har ikke bøndene som dyrker maten råd til å kjøpe den selv. De lever da til slutt på importert billigmat som ikke er spesiell sunn.

Det er ikke bevist at eksotisk mat er bedre enn norsk mat. I stedet for å spise for mye av noen matvarer, bør du uansett ha et allsidig kosthold. Hva ville The Avengers vært uten de forskjellige egenskapene? Sammen er de et bra team. Bare husk at den største delen av kostholdet ditt bør være grønn.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Sunn snacks

Kilder:

 • Vitenskapens guide til bedre helse (2018)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. NRK og Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent