Sur som en sitron?

Det finnes mange ulike sitrusfrukter. De fleste av dem er ganske sure, og krever at de behandles på en måte før bruk. I Norge spiser vi store mengder appelsiner til påske, og klementiner til jul. Ellers drikker vi ganske mye juice som er basert på sitrusfrukter. Men hva er egentlig en kumquat?

Accessibility icon Sur som en sitron?

Sitrusfruktene

Har du hørt uttrykket «sur som en sitron»? Det betyr at man er veldig sur. Sitron smaker surt og bittert, og den er den sureste av sitrusfruktene.

Sitron hører til sitrusfruktene sammen med lime,  appelsin, klementin, grapefrukt og kumquat. Sitrusfruktene er bær med høyt innhold av C-vitaminer. De fleste artene stammer fra Asia.

Det dyrkes enorme mengder sitrusfrukter i middelshavslandene og California i USA.

Sitrontre
Sitrontre

Sitron

Sitronen er gul og eggformet. Den er så sur at de færreste spiser den akkurat som den er.

Frukten kommer opprinnelig fra India, som fortsatt er den største produsenten av sitron.

Vi kan bruke fruktkjøttet, eller bare saften. Skallet kan også brukes. Da kaller vi det sukat.

Sitronen inneholder mye C-vitamin, og den har blitt brukt i medisiner i årtusener. Den er sterkt bakteriedrepende.

Lime

Lime er en liten grønn sitrusfrukt. Den er noe søtere enn sitron, men den er likevel bitter i smaken.

Saften av lime er fin å bruke i supper. Den kan også brukes i de fleste typer sauser og dressinger.

Fisk og kjøtt som marineres i lime, blir mer saftig. Et eksempel på det er ceviche. Det vil si fisk eller skalldyr «kokt» i lime.

Lime

Appelsin

Appelsinen kommer opprinnelig fra Kina, og navnet betyr «kinesisk eple». På verdensbasis dyrker Brasil mest appelsiner, men de fleste vi spiser i Norge kommer fra Spania.

Frukten må skrelles før den spises. Vi kan spise den som den er, eller presse ut saften som appelsinjuice. Frukten kan også brukes i salater, eller til å lage marmelade – et slags syltetøy.

I Norge spiser vi flest appelsiner i påsken. Appelsin er en viktig kilde til C-vitamin.

Klementin

Klementin ligner på en liten appelsin. Den spises stort sett som den er, og vi spiser spesielt mye klementin rundt juletider.

Den kan presses til saft og juice. Frukten gjør seg i fruktsalater og som pynt. Fordi klementinen er søt, er det ikke nødvendig å tilsette mye sukker når den brukes i matlaging.

Hva er forskjellen på klementin og mandarin? Klementinen er søtere, og som regel uten steiner. Rundt juletider er det kun sesong for klementin. Da er det kun dette du får kjøpt i butikkene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En appelsinbonde holder et fat med appelsiner foran seg
En appelsinbonde holder et fat med appelsiner foran seg

Grapefrukt

Grapefrukten er den største av sitrusfruktene. Den vokser i klaser på trær, akkurat som druer. Det er her navnet kommer fra. Grape betyr drue på engelsk.

Vi kan spise grapefrukt som den er, for den er en del søtere enn sitron og lime. Den kan også brukes i salater, eller den kan presses til saft eller juice.

Grapefrukt inneholder omtrent like mye C-vitamin som en klementin.

USA, Kina og Sør-Afrika er de største produsentene av grapefrukt.

Grapefrukt
Grapefrukt

Kumquat

Kumquat er en sitrusfrukt som har blitt mer vanlig de siste tiårene. Den ligner litt på en appelsin med oval form. I motsetning til appelsin sitter det meste av søtsmaken i skallet. Den spises derfor med skallet på.

Mange bruker den som pynt på desserter og middagsretter.

Kumquat
Kumquat

Kilder:

  • Sunding, Per: Grapefrukt Store norske leksikon på snl.no
    Hentet 2021 M09 13 fra
    https://snl.no/grapefrukt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. FRUKTno – YouTube
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images