Den ser kanskje skummel ut, men symaskinen kan de fleste ha glede av. Lær deg symaskinen sammen med oss, og oppnå vårt symaskinsertifikat!

Jentene i Fæbrik elsker å sy – og de lærer det gjerne bort. Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Nordén viser vei!

Jentene i syfelleskapet Fæbrik: Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Norden
Jentene i syfelleskapet Fæbrik: Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Norden

Symaskinen

Når du har skaffet deg en symaskin, enten ny, brukt eller lånt, bør du sjekke ut instruksjonsboka. Her er det masse gode tips som gjelder akkurat din maskin. Hvis du ikke fikk med instruksjonsbok, ligger de fleste på nett, så det er bare å søke opp modellen.

Fæbriks symaskin

Tre symaskinen

Før du begynner å sy, må du gjøre det som heter å spole undertråd. På de fleste maskiner setter du da spolen på en liten stang til høyre oppå symaskinen. Følg deretter pilene på din symaskin for å se hvordan du skal tre tråden fra trådsnellen til spolen. Pass på at tråden spoles jevnt.

Deretter må du tre symaskinen. Da følger du pilene og tallene på symaskinen din, eller du kan kikke i instruksjonsboka.

… eller du kan se vår opplæringsvideo under.

Sytrening

Hvis du ikke har sydd noe særlig før, er det lurt å øve seg. Nå tenkte vi å lære deg litt basic søm på noen prøvelapper. Dette er veldig lurt å gjøre før du går i gang med å sy bukse. Som vi alle vet: Øving gjør virkelig mester, og er det noe du kanskje spesielt bør øve på nå, så er det det vi kaller langkjøring.

Prøvelapp med søm

Under finner du åtte gode øvelser som vil hjelpe deg til sylappen.

Syutstyr på Fæbriks kontor
Syutstyr på Fæbriks kontor

1. Klippe

Klipp ut fem prøvelapper på cirka 20 x 20 centimeter og én prøvelapp som er 5–6 centimeter bred og så lang som du får til. Du kan gjerne bruke et gammelt laken, sengetrekk eller stoff i bomull – som ikke er stretchy.

2. Sette i knappenåler

Brukes til å holde sammen stoffbitene du skal sy, slik at de ikke forskyver seg mens du syr. Noen syr over knappenålene, men vi liker å ta dem ut underveis for å unngå at de kræsjer med symaskinnålen.

3. Rettsøm

Det er denne sømmen du bruker mest. Den brukes blant annet til å sy sammen to stoffdeler. Stinglengden er hvor lange stingene du syr, blir. Vanligvis når to stoffbiter skal sys sammen, bør man bruke 2,4 millimeter lange sting.

4. Feste tråden

Hver gang du starter og avslutter en søm, må den festes slik at den ikke går opp. Du fester ved å sy noen sting fram, så rygger du tilbake over disse stingene, så kan du fortsette rett fram igjen. Ryggeknappen på symaskinen har ofte en pil med en sving på seg.

5. Styring og svinging

Under symaskinfoten er det en transportør, som beveger stoffet framover for deg mens du syr. Du trenger ikke dra i stoffet, men bruker hendene dine til å styre stoffet.

6. Runde svinger, en liten øvelse

Tegn en krusedull på en av prøvelappene. Sy, og prøv å følge streken. Her er det lurt å sy sakte, så du får bedre kontroll.

7. Svinge 90 grader

Når du treffer et hjørne i syprosjektet ditt, syr du bort til 1 centimeter fra hjørnet. Bruk hjulet på siden av symaskinen til å få nålen nedi stoffet. Løft symaskinfoten, sving stoffet rundt og bruk måleskiven for å se at du har snudd nøyaktig 90 grader. Sett symaskinfoten ned igjen og sy videre.

8. Langkjøring

Å sy lange sømmer gjør man hele tiden når man syr store plagg, som bukser, gensere og kjoler. Her er det lurt å øve! Finn fram den lange prøvelappen din, og sy langs langsidene. Bruk måleskiven for å se at du holder samme avstand til kanten hele veien.

Forrige avsnitt

1 / 8

Neste avsnitt
Prøvelapper med søm
Prøvelapper med søm

Sikre sårkanten

For at klærne man syr skal vare lenge og ikke bli ødelagt av at du bruker og vasker dem, er det viktig å sikre sårkantene. Sårkanten er der du har klippet i stoffet. Langs kanten løsner trådene lett, så vi må sikre dem så stoffet ikke rakner. Hvordan?

For å sikre sårkantene syr du en sikksakksøm langs alle kantene. Still inn symaskinen din på sikksakksøm, og legg stoffet så nålen på symaskinen treffer helt i ytterkant av stoffet, langs sårkanten. Symaskiner er litt forskjellige, så prøv ut innstillingene på din maskin på en prøvelapp.

Sømmen skal ikke være for tett, men heller ikke altfor vid. En god mellomting er bra. 5 millimeter stingbredde og 2,5 millimeter stinglengde er et bra utgangspunkt, men 3 millimeter på begge er også vanlig. Prøv deg fram på din maskin. Hvis sømmen blir for stram og bretter stoffet, kan du prøve å stille trådspenningen din på et lavere tall.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sårkanten på tøystykker
Sårkanten på tøystykker

  Symaskinsertifikatet

Nå er du klar for å kjøre videre med symaskinsertifikatet! Husk at du alltid kan komme tilbake til denne oversikten for litt repetisjon. Tenk så mye gøy du kan sy fremover!

Fæbrik og Skoleroms symaskinsertifikat.
Fæbrik og Skoleroms symaskinsertifikat.

Denne artikkelen er laget i samarbeid med Fæbrik. Innholdet er sakset fra Fæbriks stoff og skreddersydd til Skoleroms format.

Bilder og illustrasjoner: Fæbrik / Adobe Stock
Fæbrik-jentene