Den ser kanskje skummel ut, men symaskinen kan de fleste ha glede av. Lær deg symaskinen sammen med oss, og oppnå vårt symaskinsertifikat!

Jentene i Fæbrik elsker å sy – og de lærer det gjerne bort. Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Nordén viser vei!

Jentene i syfelleskapet Fæbrik: Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Norden
Symaskinen
Når du har skaffet deg en symaskin, enten ny, brukt eller lånt, bør du sjekke ut instruksjonsboka. Her er det masse gode tips som gjelder akkurat din maskin. Hvis du ikke fikk med instruksjonsbok, ligger de fleste på nett, så det er bare å søke opp modellen.


Tre symaskinen
Før du begynner å sy, må du gjøre det som heter å spole undertråd. På de fleste maskiner setter du da spolen på en liten stang til høyre oppå symaskinen. Følg deretter pilene på din symaskin for å se hvordan du skal tre tråden fra trådsnellen til spolen. Pass på at tråden spoles jevnt.
Deretter må du tre symaskinen. Da følger du pilene og tallene på symaskinen din, eller du kan kikke i instruksjonsboka.
… eller du kan se vår opplæringsvideo under. ↓

Sytrening
Hvis du ikke har sydd noe særlig før, er det lurt å øve seg. Nå tenkte vi å lære deg litt basic søm på noen prøvelapper. Dette er veldig lurt å gjøre før du går i gang med å sy bukse. Som vi alle vet: Øving gjør virkelig mester, og er det noe du kanskje spesielt bør øve på nå, så er det det vi kaller langkjøring.


Under finner du åtte gode øvelser som vil hjelpe deg til sylappen. ↓

Syutstyr på Fæbriks kontor

Prøvelapper med søm

Sårkanten på tøystykker
Symaskinsertifikatet
Nå er du klar for å kjøre videre med symaskinsertifikatet! Husk at du alltid kan komme tilbake til denne oversikten for litt repetisjon. Tenk så mye gøy du kan sy fremover!

Fæbrik og Skoleroms symaskinsertifikat.
Denne artikkelen er laget i samarbeid med Fæbrik. Innholdet er sakset fra Fæbriks stoff og skreddersydd til Skoleroms format.
Bilder og illustrasjoner: Fæbrik / Adobe Stock

