Trøbbel i tacoen!

Er du en av dem som bare må ha guacamole på tacoen? Guacamole er laget av avokado som både er sunn og god, men skaper mye trøbbel for miljøet. Hvilken skade kan denne populære frukten gjøre, tenker du kanskje. Skal du ha dårlig samvittighet for å ha guacamole på tacoen?

Accessibility icon Trøbbel i tacoen!

Må modne på reisen

Et teppe av grønne løvtrær strekker seg oppover en åsrygg utenfor en landsby i Mexico. Fra greinene henger klaser av avokadofrukt. Bøndene er i gang med innhøstingen. Redskapene er enkle, de bruker stiger og macheter. Avokadoene er fortsatt umodne når de blir høstet inn, slik at de skal holde seg bedre under transporten ut til alle verdens hjørner.

Sydlandsk balle

Visste du at navnet avokado stammer fra det aztekiske ordet ahuacatl, som betyr testikkel? Et annet ord for testikkel er balle.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Mexico produserer mest

I dag er Mexico verdens største produsent av avokado. Her har arkeologer også funnet de eldste restene av menneskelig domestisering og dyrking av avokadotreet. Enkelte funn antyder at dette kan ha skjedd allerede for 8000 år siden! Gjennom historien har dyrkingen spredd seg. De største produsentlandene finner vi nå i subtropiske strøk i Sør-Amerika, Afrika og deler av Asia.

En hel og en oppdelt avokado ligger på et rustikk bord.
En hel og en oppdelt avokado ligger på et rustikk bord.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!