Bli kjent med …

Tyrannosaurus

Tyrannosaurus er kanskje verdens mest populære dinosaur.

Tyrannosaurus uten bakgrunn
Lys bakgrunn av stein
Lys bakgrunn av stein

Utseende

Tyrannosaurus stod på to ben. Den kunne bli 12,5 meter lang og 4 meter høy ved hoften. Vekten kunne være 18 tonn på det meste. Vi trodde lenge at dette var den største rovdinosauren, men i 1993 oppdaget vi Giganotosaurus. Den er enda større.

Kjevene til Tyrannosaurus hadde mange tenner som kunne bli 15 centimeter lange. Tennene kunne gå tvers igjennom kraftige knokler.

Forbeina var små. De nådde ikke frem til munnen. Kroppen var ganske kort og kraftig, men hoftepartiet var enormt. Halen var lang og kunne ha hele 40 knokler i seg.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tyrannosaurus
Tyrannosaurus

Levevis

Kjevemusklene var enorme! Tyrannosaurus hadde et meget kraftig bitt. Slike kraftige bitt er typiske hos rovdyr som spiser åtsler. Åtsler er døde dyr som har begynt å råtne. I vår tid er hyener typiske åtseldyr.

Vi vet ikke sikkert om Tyrannosaurus var en åtseleter. Det kan hende den drepte sin egen mat. Uansett kunne den store kroppen jage vekk andre dyr mens den jaktet eller spiste.

Tyrannosaurus ble voksen før den var 20 år. Den kunne bli nesten 30 år gammel. Forskerne tror at den hadde ganske høy kroppstemperatur, siden den vokste så fort. Den kunne løpe i 29 kilometer i timen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tyrannosauruksella oli paljon hampaita, jotka saattoivat olla 15 senttiä pitkät.
Tyrannosauruksella oli paljon hampaita, jotka saattoivat olla 15 senttiä pitkät.

Kilder:

  • Hoel, Ole Andreas; Delsett, Lene Liebe: Tyrannosaurus Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M10 18 fra https://snl.no/Tyrannosaurus

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images