Bli kjent med …

Tyrannosaurus

Tyrannosaurus er kanskje verdens mest kjente og populære dinosaur.

Tyrannosaurus uten bakgrunn
Lys bakgrunn av stein
Lys bakgrunn av stein

Utseende

Tyrannosaurus var en tobent dinosaur som kunne bli opptil 12,5 meter lang og 4 meter høy ved hoften. Vekten kunne variere fra 4 til 18 tonn. Den ble regnet som den største rovdinosauren inntil man fant den enda større Giganotosaurus i 1993.

Kjevene til Tyrannosaurus var utstyrt med et stort antall tenner som kunne bli opptil 15 centimeter lange. Tennene kunne gå tvers igjennom kraftige knokler.

Forbeina var små og nådde ikke frem til munnen. Kroppen var relativt kort og kraftig, med et enormt hofteparti som festet de lange og kraftige bakbena. Halen var lang og kunne ha så mye som 40 halevirvler.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tyrannosaurus
Tyrannosaurus

Levevis

Tyrannosaurus hadde enorme kjevemuskler og antakelig et av de kraftigste bittene hos noe landlevende dyr. Slike kraftige bitt er typiske hos rovdyr som primært lever av åtsler. Åtsler er døde dyr som har begynt å råtne. I vår tid er hyener typiske åtseldyr.

Om Tyrannosaurus var en åtseleter, eller om den drepte sin egen mat, er foreløpig usikkert. Uansett kunne den store kroppen jage vekk andre dyr mens den drev jakt eller spiste.

Tyrannosaurus vokste til full størrelse før de ble 20 år. De kunne bli nesten 30 år gamle. Den raske veksten er en av årsakene til at mange forskere mener at Tyrannosaurus hadde relativt høy kroppstemperatur. Den kunne løpe i en fart av 29 kilometer i timen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tyrannosauruksella oli paljon hampaita, jotka saattoivat olla 15 senttiä pitkät.
Tyrannosauruksella oli paljon hampaita, jotka saattoivat olla 15 senttiä pitkät.

Kilder:

  • Hoel, Ole Andreas; Delsett, Lene Liebe: Tyrannosaurus Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M10 18 fra https://snl.no/Tyrannosaurus

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images