Hverdagsglede?

Hva betyr egentlig det? Er det noe du er så heldig å bli født med, eller er det noe vi kan trene oss opp til? Litt av begge deler egentlig, men det siste er aller viktigst, for hverdagsglede er noe vi kan trene oss på! Og det er det vi skal gjøre nå. Du skal få tips om fem gode vaner som kan gjøre deg mer hverdagsglad. Høres fint ut, ikke sant? Her kommer tips nummer 2: Vær aktiv.

Å være aktiv

Alle er enige om at det å være aktiv er sunt for både kropp og sjel.

Men hva betyr det egentlig å være aktiv? Og hva er det motsatte av å være aktiv?

Å være aktiv er mye mer enn bare det å få opp pulsen. Det å være aktiv er også det å finne på ting, planlegge noe og være engasjert i noe. Kan du komme noen eksempler aktiviteter man ikke blir svett og får høy puls av?

Det er bra for oss å være aktive, men hvorfor er det bra?

Det finnes mange gode grunner!

  • Vi får en sterkere kropp. Når vi er fysisk aktive, bruker vi musklene våre, og det gjør dem sterkere og mer utholdende.
  • Vi blir mindre syke. Når vi er aktive, får vi bedre immunforsvar, som er kroppens evne til å beskytte oss mot sykdommer. 
  • Vi sover bedre. Når vi har vært aktive i løpet av dagen, blir vi  trøttere om kvelden. Da er det lettere å få sove. Og når vi sover godt, blir vi mer opplagte dagen etter.
  • Vi møter flere mennesker. Når vi er aktive, får vi ofte mulighet til å møte og bli kjent med andre mennesker som også liker de samme aktivitetene. 
  • Vi lærer flere ting. Når vi er aktive, utforsker vi verden rundt oss og oppdager nye ting. 
  • Vi blir gladere. Når vi er aktive, frigjøres det stoffer i hjernen vår som gjør oss mer glade og fornøyde. Det kan gjøre dagen vår mye bedre.

Denne lista er egentlig mye lenger, og du har kanskje noen egne punkter du vil legge til? Det viktigste er å finne aktiviteter som du liker og som får deg til å føle deg glad og fornøyd.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En gjeng unge danser sammen i et dansestudio
En gjeng unge danser sammen i et dansestudio

Å være aktiv kan gjøre deg glad!

Det aller beste med å være aktiv er at det gjør oss gladere! Når vi beveger oss, frigjør kroppen stoffer som kalles endorfiner. De hjelper oss med å føle oss glade og avslappede. Å være aktiv kan også hjelpe oss med å føle oss mindre stresset og bekymret.

Du har kanskje selv kjent hvor godt det kan være at kroppen blir litt sliten?

Vi kan få nye venner

Å være aktiv kan også hjelpe oss med å få venner. Når vi driver med sport eller henger ute, møter vi andre mennesker som liker de samme tingene som oss. Vi lærer å jobbe sammen, hjelpe hverandre og snakke med hverandre. Dette gjør at vi blir bedre til å samarbeide og forstå andre mennesker.

 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vær litt aktiv hver dag

Det finnes mange måter å være aktiv på, og du må finne det som passer for deg. Det kan være fotball, svømming, dans, sykling, turn, klatring eller bare å gå tur med familien. Noen ganger kan vi prøve nye aktiviteter for å finne ut hva vi liker best. Det viktigste er å ha det gøy og bevege seg litt hver dag.

Start på det nivået du er på

Det er flott å gå en rask tur på 10 minutter framfor å prøve å løpe en maraton med en gang. De som starter for hardt, har lettere for å gi opp. Hvis du gjerne vil ha selskap på turen, så spør noen om å bli med, eller kanskje du kan låne naboens hund som turvenn?

Er det noen nye aktiviteter du kunne tenke deg å prøve? Det kan jo være at akkurat dette er noe du vil like veldig godt – når du først har prøvd!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En gutt som går tur med en hund
En gutt som går tur med en hund

Vær aktive sammen

Tenk også på hvordan du kan være aktiv sammen med andre. Kanskje betyr det å gå en tur sammen i nærmiljøet eller ta en tur på kino.

For noen er det vanskelig å komme i gang selv, så kanskje du kan spørre om de vil være med deg på en aktivitet. Da er det ofte lettere å svare ja. 

Tror du det er enklere å få til aktivitet når dere er flere som skal gjøre det sammen?

En vennegjeng går tur sammen og spise is
En vennegjeng går tur sammen og spise is

Å være aktiv trenger ikke å koste noe

For å være aktiv trenger du ikke kjøpe mye utstyr eller betale for å trene. I kommunen din er det sikkert mange ulike gratis aktiviteter dere kan være med på. Flere kommuner har også ordninger hvor de låner ut utstyr til barn og unge – slik at alle får de samme mulighetene til å delta i aktiviteter.

Det finnes mange muligheter

Det kan være spennende å finne ut hva som er mulig å gjøre i nærområdet ditt. Du kan sjekke ut informasjon fra kommunen din, på biblioteket eller  snakke med læreren din. Mulighetene er mange!

Så ikke vær redd for å utforske og finne ut hva som er mulig i ditt nærområde. Det er så mange gratis aktiviteter og tilbud tilgjengelig for barn og unge som deg.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
3 barn leker og svømmer i vannet sammen
3 barn leker og svømmer i vannet sammen

Lag en aktivitetsplan

Helsedirektoratet anbefaler fysisk aktivitet eller trening daglig. For å få til det, er det viktigste at du finner noen fysiske aktiviteter som du liker.

Tenk over at fysisk aktivitet kan skje på mange måter, fra organisert trening til hverdagsaktiviteter.

Vær litt aktiv hver dag

  • Du bør gjøre noen hverdagsaktiviteter hver dag. Det kan for eksempel være  å gå en tur, drive med hus- eller hagearbeid, ta trappa istedenfor heis og lignende. 
  • Det er også lurt å drive med aktiviteter som styrker koordinasjon og balanse, som ballspill, dans, yoga og lignende.
  • Utholdenhetstrening kan være å sykle, gå på ski, svømme, jogge eller gå raskt.

Det er lurt med en plan

Det kan være lurt å planlegge aktivitetene dine. Når du har en plan, er det lettere å gjennomføre det du har tenkt å gjøre. Tenk på hva du skal gjøre, når du skal gjøre det, og hvorfor det er viktig for deg.

Så vær kreativ, og ha det gøy med aktivitetene dine! Prøv forskjellige ting, og oppdag hva som gjør deg glad og hva som får deg til å føle deg bra. 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kurset Hverdagsglede er utviklet av Rådet for psykisk helse. Hverdagsglede Skole er en tilpasset versjon av dette kurset for elever på mellom- og ungdomstrinn.

Skolerom er stolt av samarbeidet som gir oss mulighet til å videreformidle innholdet på våre flater. Alle rettigheter er klarert.

Foto: Midjournay/skolerom