Læreplantilkobling

Fag

Norsk

Samfunnsfag

Core Kjerneelementer

 • Samfunnskritisk tenking og samanhengar
 • Berekraftige samfunn
 • Identitetsutvikling og fellesskap
 • Undring og utforsking
 • Demokratiforståing og deltaking
 • Tekst i kontekst

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Target Kompetansemål

2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og presentere korleis menneska levde for éin til to menneskealdrar sidan
2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og beskrive kulturminne og kultur- og naturlandskapet i nærmiljøet
4. trinn
Norsk
 • lese og lytte til fortellinger, eventyr, sangtekster, faktabøker og andre tekster på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og samtale om hva tekstene betyr for eleven
4. trinn
Samfunnsfag
 • utforske kulturminne og korleis menneska levde i den tida kulturminna er frå, og samanlikne med korleis vi lever i dag
7. trinn
Norsk
 • lese lyrikk, noveller, fagtekster og annen skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk, svensk og dansk og samtale om formål, form og innhold
7. trinn
Samfunnsfag
 • utforske korleis menneske i fortida livnærte seg, og samtale om korleis sentrale endringar i livsgrunnlag og teknologi har påverka og påverkar demografi, levekår og busetjingsmønster
7. trinn
Samfunnsfag
 • beskrive geografiske hovudtrekk i ulike delar av verda og reflektere over korleis desse hovudtrekka påverkar menneska som bur der
10. trinn
Samfunnsfag
 • samanlikne korleis politiske, geografiske og historiske forhold påverkar levekår, busetjingsmønster og demografi i forskjellige delar av verda i dag
10. trinn
Samfunnsfag
 • drøfte korleis framstillingar av fortida, hendingar og grupper har påverka og påverkar haldningane og handlingane til folk
10. trinn
Samfunnsfag
 • reflektere over korleis menneske har kjempa og kjempar for endringar i samfunnet og samstundes har vore og er påverka av geografiske forhold og historisk kontekst

Vår vakre verden – Afrika

Vår verden består av mange mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med flott arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Afrika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet.

Ørken i Marokko

1. Sahara | Afrika

Sahara er større enn USA og dekker mer enn 9,2 millioner kvadratkilometer i ti land. Ørkenen strekker seg over nesten en tredjedel av det afrikanske kontinentet. Det vil kanskje overraske deg at det faktisk bare er den tredje største ørkenen i verden, etter Antarktis og Arktis. Men den er verdens største varme ørken.

Ørkenen består faktisk ikke bare av sand. Det er også enorme områder som er dekket av et steinplatå som kalles hamada.

Mellom klippene er det relativt små områder med sanddyner. De mest imponerende av disse finner vi i Marokko.

Sanddynene i Erg Chebbi i Marokko er teknisk sett en del av en steppe og ikke en ekte ørken. Sanddynene stiger dramatisk opp fra kanten av landsbyen Merzouga og fortsetter mot horisonten i alle retninger. Sanddynene er rundt 40 kilometer lange og går 8 kilometer fra øst til vest. De bølger til høyder på rundt 150 meter!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sahara-ørkenen

2. Kilimanjaro | Tanzania

Det er kanskje ikke så rart at Kilimanjaro er en populær topp å bestige. Med et toppunkt 4900 meter fra fjellets fot og 5895 meter over havnivå vil du virkelig føle at du er på toppen av verden.

Den sovende vulkanen som ligger i nasjonalparken Kilimanjaro i Tanzania, tiltrekker seg 25 000 klatrere hvert år. Den rager over snøgrensen, og er kronet med det hvite pudderet. Her finner man også regnskog, fjellørken, hei og dyrket mark.

Høyt der oppe blir man lurt av avstandene. Selv om noe ser nært ut, kan det ta et par timer å gå dit. Det gir et inntrykk av hvor stort fjellet er. Her finner man også ulike planter og dyrearter.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kilimanjaro og elefanter

3. Spitzkoppe | Namibia

Namibia er et land med ørkener og villmark. Selv i geologisk forstand er dette et eldgammelt land. Vest i Namibørkenen og midt i et enormt slettelandskap, stiger en gruppe nakne granittopper opp.

Dette monumentet er så primitivt at man har brukt det til filminnspilling – som stedet der mennesket oppdaget redskaper!

Dette er Spitzkoppe, eller «spiss kuppel», en oase med rødlige, avrundede topper som strekker seg 1784 meter til værs. Fjellet har fått kallenavnet «Afrikas Matterhorn» og er populært for klatrere.

Buskmennene som var jegere og sankere 2000 år f.Kr., etterlot seg gjenstander av stein og klippekunst som viser ritualer for å skaffe regn. Regnet forvandlet slettene rundt Spitzkoppe til godt beiteland.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

4. Victoriafallene | Zambia og Zimbabwe

Victoriafallene er det 108 meter høye fossefallet i Zambezielven sør i Afrika. Fossefallet ligger på grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Selv før man er fremme ved fossen ser man de høye vannstrålene som går 500 meter opp i luften.

Man hører buldringen fra vannet som flommer over kanten på et enormt platå. Det opprinnelige navnet på dette stedet var Mosi-oa-Tunya. Ordet betyr «røyken som buldrer».

Victoriafallene fikk sitt navn fra den skotske misjonæren og oppdageren David Livingstone i 1855. Navnet var en hyllest til dronning Victoria av Storbritannia.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

5. Pyramidene | Egypt

De store pyramidene i Giza er et av verdens syv underverker. Dette mesterverket fra oldtiden er det eldste av alle syv. Det er også det eneste som stort sett er intakt i dag.

Dette underverket består av tre pyramider: Khufupyramiden (også kjent som Kheopspyramiden), Khefrenpyramiden og Menkaurapyramiden.

Kheopspyramiden er den eldste og største av de tre store pyramidene i Giza. Den har en høyde på 138,8 meter. Ifølge ekspertene tok det 20 år å bygge den, og den sto ferdig i 2560 f.Kr.

Pyramiden ble bygget på en så spesiell måte at man i flere tusen år trodde den var bygget av utenomjordiske. Mange diskuterer fremdeles teknikkene som ble brukt under byggingen. Eksperter har regnet ut at de måtte heise opp rundt 800 steinblokker hver eneste dag i den stekende sola.

I nesten 4000 år var den store pyramiden det høyeste byggverket i verden bygget av mennesker. Så begynte skyskraperne å vokse fram.

Den store pyramiden var opprinnelig kledd med stein som ga den en glatt overflate. Det vi ser i dag, er den underliggende strukturen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Pyramidene i Egypt

6. Table Mountain | Sør-Afrika

Utsikten fra Table Mountain på en solfylt dag er fantastisk! Man kan se Sør-Afrikas hovedstad Cape Town. Det skal også være mulig å se Robben Island. Dette er den beryktede fengselsøya der nå avdøde president Nelson Mandela satt fengslet. Du kan i tillegg se Cape Town Stadium som ble bygget til VM i fotball i 2010.

Kappklippegrevlingen er et vanlig syn på Table Mountains Dassie Walk. På folkemunne blir grevlingen kalt dassie. Den er et lite pelsdyr som likner på en liten hare, men den er faktisk et hovdyr som er i slekt med elefanten.

På Table Mountain er det også pinnsvin, mungoer, slanger, øgler, skilpadder og en sjelden art som bare finnes her: spøkelsesfrosken.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Table Mountain i Sør-Afrika

7. Serengeti | Tanzania

1,5 millioner gnuer dundrer over slettene i Serengeti i Tanzania, øst i Afrika. De er ute på en 1931 kilometer lang tur til et viltreservat i nabolandet Kenya. Det er den største forflytningen av dyr i verden, og gnuen får følge av tusenvis av sebraer og gaseller.

Nasjonalparken Serengeti er et imponerende viltreservat som ble etablert i 1951. 30 år senere fikk Serengeti UNESCOs verdensarvstatus. Her holder den største bestanden av løver i verden til. Du kan også se afrikansk leopard, afrikansk savanneelefant, spissneshorn og afrikansk bøffel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Serengeti i Tanzania

8. Tsingy de Bemeraha | Madagaskar

Madagaskars steinkatedraler er et sted med utrolige skapninger. Madagaskar er den fjerde største øya i verden og har mange dyrearter som ikke finnes noe annet sted – fugler, frosker, øgler, krypdyr og insekter.

Dette mangfoldet har gitt øya kallenavnet «det åttende kontinentet». Nasjonalparken Tsingy de Bemaraha er veldig spesiell!

Her finner vi en skog av stein, med store formasjoner av kalkstein. Landskapet kalles «tsingy», som betyr «et sted der man ikke kan gå barbeint» eller «gå på tå». Dette stedet er så vanskelig å trenge igjennom at mesteparten ikke kunne besøkes før på 1990-tallet!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tsingy de Bemaraha i Madagaskar

9. Lalibela | Etiopia

For å forstå hvor spesiell Lalibela i Etiopia er, må du først forstå historien. På 1100-tallet bestemte kong Lalibela seg for å bygge det han kalte et «nytt Jerusalem». Avgjørelsen ble tatt etter at de muslimske erobringene hadde stanset kristne reiser til Det hellige landet, som Jerusalem er kjent som.

Cirka 645 kilometer fra Addis Abeba ble det hugget ut elleve steinkirker i fjellet med store dører, vinduer, søyler og gulv og tak. Det er også en labyrint der med grøfter og korridorer som fører til huler i fjellet.

Kirkene ble delt i to hovedgrupper som ble bygget på hver sin side av Jordanelven.

I dag drives stedet i fellesskap mellom staten og kirken. Fremdeles er det et stort samfunn av prester og munker som lever der. På helligdagene i den etiopiske kalenderen reiser tusenvis av pilegrimer dit hvert år.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lalibela i Etiopia

10. Nilen | Afrika

Nilen er den lengste elven på det afrikanske kontinentet. Elven har en total lengde på 6695 kilometer som strekker seg mellom Victoriasjøen og Middelhavet. Vann renner ut i Nilen fra elleve ulike land!

En femtedel av Nilen renner gjennom Egypt. Det er mye å se langs Egypts strekning av Nilen. Her er det høye og lave fjell, tørre ørkener og tropiske regnskoger. Man kan også se gamle egyptiske ruiner!

Langs en strekning av Nilen i Uganda ligger den vakre nasjonalparken Murchison Falls. Parken er den største i Uganda. Den er hjemmet til mange forskjellige eksotiske dyr som løver, krokodiller, flodhester og sjiraffer. Her er det også et stort fossefall på 42 meter!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Nilen i Afrika

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images