Vår vakre verden – Afrika

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss, og vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Afrika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet.

Ørken i Marokko

1. Sahara | Afrika

Sahara er større enn USA, dekker mer enn 9,2 millioner kvadratkilometer i ti land og strekker seg over nesten en tredjedel av det afrikanske kontinentet. Det vil kanskje overraske deg at det faktisk bare er den tredje største ørkenen i verden, etter Antarktis og Arktis. Men den er verdens største varme ørken.

Ørkenen består faktisk ikke bare av sand. Det er også enorme områder som er dekket av et steinplatå som kalles hamada, i tillegg til ufruktbare fjell. Mellom klippene er det relativt små områder med sanddyner. De mest imponerende av disse finner vi i Marokko.

Sanddynene i Erg Chebbi i Marokko er teknisk sett en del av en subsaharisk steppe og ikke en ekte ørken, men de gir et ganske godt inntrykk av det ekte Sahara, som ligger mye lenger sør. De stiger dramatisk opp fra kanten av landsbyen Merzouga og fortsetter mot horisonten i alle retninger. Sanddynene er rundt 40 kilometer lange og går 8 kilometer fra øst til vest. Det er et hav i farger som varierer fra rust til rosegull, avhengig av når på døgnet du observerer dem, og de bølger til høyder på rundt 150 meter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sahara-ørkenen

2. Kilimanjaro | Tanzania

Det er kanskje ikke så rart at Kilimanjaro er en populær topp å bestige. Med et toppunkt 4900 meter fra fjellets fot og 5895 meter over havnivå vil du virkelig føle at du er på toppen av verden. Den sovende vulkanen som ligger i nasjonalparken Kilimanjaro i Tanzania, tiltrekker seg 25 000 klatrere hvert år. Den rager over snøgrensen, og de tre vulkanske kjernene Kibo, Mawenzi og Shira er kronet med det hvite pudderet. Her finner man også regnskog, fjellørken, hei og dyrket mark.

Høyt der oppe blir man lurt av avstandene. Selv om noe ser nært ut, kan det ta et par timer å gå dit. Det gir et inntrykk av hvor stort fjellet er, med sine huler og rygger. Med alle de ulike plantene og dyreartene man kan møte i dette overveldende landskapet, er Kilimanjaro rett og slett idyllisk og livsbejaende.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kilimanjaro og elefanter

3. Spitzkoppe | Namibia

Namibia er et land med endeløse horisonter, utemmede ørkener og afrikansk villmark. Selv i geologisk forstand er dette et eldgammelt land. Vest i Namibørkenen, midt i et enormt slettelandskap, stiger en gruppe nakne granittopper opp. Det danner et naturlig monument som er så primitivt at man har brukt det til filminnspilling – som stedet der mennesket oppdaget redskaper.

Dette er Spitzkoppe, eller «spiss kuppel», en oase med rødlige, avrundede bornhardt-topper som strekker seg 1784 meter til værs. Fjellet har fått kallenavnet «Afrikas Matterhorn» og er et mekka for klatrere. Det ble formet for 700 millioner år siden, og for 130 millioner år siden eroderte det til den drømmeøya vi ser i dag.

Buskmennene som var jegere og sankere 2000 år f.Kr., etterlot seg steingjenstander og klippekunst som trolig forestiller ritualer for å skaffe regn. Regnet forvandlet slettene rundt Spitzkoppe og de tilgrensende Pontok-fjellene til livgivende beiteland.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Victoriafallene | Zambia og Zimbabwe

Selv før man er fremme ved Victoriafallene – det spektakulære, 108 meter høye fossefallet i Zambezielven sør i Afrika – ser man de høye vannstrålene som går 500 meter opp i den solfylte luften. Du vil også høre buldringen fra vannet som flommer over kanten på et enormt basaltplatå. Ikke rart at det opprinnelige navnet på dette unike skuet var Mosi-oa-Tunya, som bokstavelig talt betyr «røyken som buldrer».

Victoriafallene fikk sitt nåværende, mest kjente navn fra den skotske misjonæren og oppdageren David Livingstone tilbake i 1855, som en hyllest til dronning Victoria av Storbritannia. Fossefallet skrever på begge sider av grensen mellom Zambia og Zimbabwe. Elven grenser mot lave sandsteinsåser og omdanner en rolig elv til en buldrende foss med mer enn 500 millioner kubikkmeter vann som dundrer ned i en kløft.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

5. Pyramidene | Egypt

På verdensbasis er det syv steder som er åsted for en egen gruppe klassiske monumenter. Disse er bejublet for sin konstruksjonsmessige storslåtthet og historiske betydning. Kolossen på Rhodos, Babylons hengende hager, fyrtårnet i Alexandria, mausoleet i Halikarnassos, Zevs-statuen i Olympia, Artemis-tempelet i Efesos og de store pyramidene i Giza utgjør verdens syv underverker.

Mens alle underverkene var imponerende i sin samtid, er det bare ett av dem som stort sett er intakt i dag. Dette mesterverket fra oldtiden er også det eldste av alle syv, et imponerende og fengslende bevis på kongelig takknemlighet som troner på et platå sørvest for Egypts berømte hovedstad Kairo: De store pyramidene i Giza.

Dette fascinerende underverket består av tre kalksteinspyramider: Khufupyramiden (også kjent som Kheopspyramiden), Khefrenpyramiden og Menkaurapyramiden. Ved siden av disse ligger Sfinksen, som ble dedisert til en ukjent, egyptisk kongelig. Kheopspyramiden er den eldste og største av de tre i nekropolen Giza, med sine 138,8 meter. Ifølge ekspertene tok det 20 år å bygge den, og den sto trolig ferdig i 2560 f.Kr. Man antar at byggingen ble beordret av den andre herskeren i det fjerde dynasti, farao Khufu, som hersket mellom 2609 og 2584 f.Kr.

Pyramiden ble bygget på en så spissfindig måte at man i flere tusen år trodde den var bygget av utenomjordiske, selv om det er mer trolig at Kheops’ vesir Hemiunu var arkitekten. Men mange diskuterer fremdeles teknikkene som ble brukt under byggingen, og eksperter har regnet ut at de måtte heise opp rundt 800 kalksteinsblokker hver dag i den stekende sola.

Det er et fantastisk eksempel på arkitektonisk genialitet, og i nesten 4000 år var den store pyramiden det høyeste byggverket i verden bygget av mennesker, helt til skyskraperne begynte å vokse fram. Den store pyramiden var opprinnelig kledd med stein som ga den en glatt overflate, så det vi ser i dag, er den underliggende kjernestrukturen.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Pyramidene i Egypt

6. Table Mountain | Sør-Afrika

Når man ser ut over Sør-Afrikas hovedstad Cape Town fra det berømte Table Mountain på en solfylt dag, får man en spektakulær panoramautsikt over nesten alt dette landet har å by på. Du ser ikke bare resten av nasjonalparken Table Mountain National Park, der det berømte landemerket ligger, men du ser Table Bay, fjellkjeden De tolv apostler, havneområdet Victoria & Albert, Mitchells Plain og Cape Flats.

Det skal også være mulig å se Robben Island, den beryktede fengselsøya der nå avdøde president Nelson Mandela satt fengslet. Du kan i tillegg se Cape Town Stadium fra fugleperspektiv, det ble bygget til VM i fotball i 2010.

Kappklippegrevlingen er et vanlig syn på Table Mountains Dassie Walk, og på folkemunne blir den kalt dassie. Den er et lite pelsdyr som tilhører Procavia-familien. Selv om den likner på en liten hare, er den faktisk et hovdyr som er i slekt med elefanten. På Table Mountain er det også pinnsvin, mungoer, slanger, øgler, skilpadder og en sjelden stedegen amfibieart som bare finnes her: spøkelsesfrosken.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Table Mountain i Sør-Afrika

7. Serengeti | Tanzania

1,5 millioner gnuer dundrer over slettene i Serengeti i Tanzania, øst i Afrika. De er ute på en 1931 km lang tur til de grønne engene i viltreservatet Maasai Mara i nabolandet Kenya. Det er den største forflytningen av dyr i verden, og gnuen er ikke alene. De får følge av tusenvis av sebra og thomsongaselle. Det er et virkelig overveldende og utrolig syn, og definitivt et av livets og naturens undere.

Nasjonalparken Serengeti er et imponerende viltreservat som ble etablert i 1951 og tildelt UNESCOs verdensarvstatus 30 år senere. Det er et område med enestående skjønnhet, men det har også vært kontroversielt opp gjennom årene – ikke minst for den britiskledede avgjørelsen om å flytte masaifolket fra landet sitt – men motivasjonen var å bevare dyrelivet, og det har de virkelig lykkes med. Her holder den største bestanden av løver i verden til, og du kan også se afrikansk leopard, afrikansk savanneelefant, spissneshorn og afrikansk bøffel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Serengeti i Tanzania

8. Tsingy de Bemeraha | Madagaskar

Madagaskars steinkatedraler er naturens under og en metropol for utrolige skapninger. Madagaskar er et ekstraordinært sted. Den er den fjerde største øya i verden og hjem for utallige stedegne arter. I tillegg har øya hundrevis av innfødte fugler, frosker, øgler, krypdyr og insekter. Dette biomangfoldet har gitt øya kallenavnet «det åttende kontinentet». Nasjonalparken Tsingy de Bemaraha er helt spesiell, selv etter madagassisk målestokk.

Blant alle landets ulike landskap er dette det mest uvanlige; en skog av stein, med karakteristiske «kalksteinskatedraler» der det lever noen virkelig bemerkelsesverdige dyr. Karstlandskapet kalles «tsingy», som fritt oversatt betyr «et sted der man ikke kan gå barbeint» eller «gå på tå».

Det ble dannet av skjell og koraller for 200 millioner år siden, og kalksteinsformasjonene steg opp fra havbunnen før de eroderte i regnvannet for fem millioner år siden. Resultatet er et enormt landskap med spisse, taggete og skarpe steintårn, ispedd trær som stiger opp fra bakken.

Dette UNESCO-verdensarvstedet er så ugjennomtrengelig at mesteparten ikke kunne evalueres før på 1990-tallet, da The Antsika Association ble etablert for å hjelpe landet med å beskytte og verdivurdere dette fantastiske området. De samarbeidet med madagasserne for å montere et nettverk av via ferrata-stålkabler, -plugger og -stiger, og trente opp lokale guider så de kunne lose turistene trygt rundt.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Tsingy de Bemaraha i Madagaskar

9. Lalibela | Etiopia

For å forstå hvor spesiell Lalibela i Etiopia er, må du først forstå historien. På 1100-tallet bestemte kong Gebre Mesqel Lalibela seg for å bygge det han kalte et «nytt Jerusalem». Avgjørelsen falt etter at de muslimske erobringene hadde stanset kristne pilegrimsreiser til Det hellige landet.

Cirka 645 kilometer fra Addis Abeba ble det hugget ut elleve monolittiske kirker i fjellet med monolittiske dører, vinduer, søyler og gulv og tak. Dette enorme prosjektet ble enda mer intrikat med en omfattende labyrint av dreneringsgrøfter og seremonielle passasjer, deriblant noen som hadde åpninger mot eremitthuler og katakomber.

Kirkene ble delt i to hovedgrupper: fem ble bygget på nordsiden av Jordanelven, mens de seks andre ble bygget på sørsiden. Den ellevte kirken – Bete Giyorgis, Sankt Georgs hus – ligger litt unna de andre, men er forbundet via et system av håndgravde grøfter. I dag drives stedet i fellesskap mellom staten og kirken, og fremdeles er det et stort samfunn av prester og munker som lever der. På helligdagene i den etiopiske kalenderen valfarter tusenvis av pilegrimer dit hvert år.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Lalibela i Etiopia

10. Nilen | Afrika

Det er få opplevelser som kan sammenliknes med et cruise langs verdens eldste elv. Denne tittelen blir ofte tildelt Amazonaselven, men Guinness rekordbok oppgir at denne tittelen tilhører Nilen, siden Amazonaselven har flere munninger som gjør det vanskelig å fastslå hvor den ender. Med en total lengde på 6695 kilometer som strekker seg mellom Victoriasjøen og Middelhavet, og vann som renner ut i den fra elleve ulike land, er Nilen uten diskusjon den lengste elven på det afrikanske kontinentet.

Selv om den vanligvis assosieres med Egypt, er det bare rundt en femtedel av elven som passerer gjennom det landet. Det er uansett mye å se langs Egypts strekning av Nilen. Her er det høye og lave fjell, tørre ørkener og tropiske regnskoger. Man kan forvente å se et stort utvalg av gamle egyptiske ruiner, i tillegg til flere kulturelle og historiske landemerker.

Langs en strekning av Nilen i Uganda ligger den vakre nasjonalparken Murchison Falls. Parken er den største i landet og hjem for en overflod av eksotiske dyr, deriblant løver, krokodiller, flodhester og sjiraffer. Her er det også et imponerende fossefall på 42 meter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Nilen i Afrika

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images