Vår vakre verden – Amerika

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss, og vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Amerika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet.

Las Vegas
Las Vegas

1. Frihetsstatuen | USA

I innløpet til New York står den verdensberømte Frihetsstatuen, eller Frihetsgudinnen. Kanskje et av de mest kjente symbolene på USA. Den beste utsikten får du ved å ta en gratis fergetur fra Manhatten til Staten Island. På Hudson River får du en fabelaktig utsikt til New York City, med Frihetsstatuen som et spektakulært blikkfang.

Vil du se statuen på nært hold, tar du ferge til Liberty Island. Med denne billetten kan du i tillegg få adgang til nederste del av statuen, eller oppgradere den, slik at du kommer helt opp til utsiktsplattformen i statuens krone. Statuen, inkludert sokkel, er 92 meter høy. Fra inngangen i sokkelen går det 403 trappetrinn opp til hodet, hvor det kun er plass for 12 personer. Statuen tjener også som fyrtårn.

Frihetsstatuen var en gave fra Frankrike, og den ble avduket i 1886. Den er laget av billedhuggeren Frédéric Auguste Bartholdi, og ingeniøren Gustave Eiffel stod for konstruksjonen.

I høyre hånd holder Frihetsgudinnen en fakkel. Dette er symbolet på friheten som opplyser verden. I venstre hånd holder hun en tavle som symboliserer loven et samfunn må bygge på. Alle mennesker er født like, og alle har fått retten til et godt liv og frihet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Frihetsstatuen New York
Frihetsstatuen New York

2. Machu Picchu | Peru

Machu Picchu er et historisk sted i Peru. De eldgamle inkaruinene rager i all sin prakt på 2350 meters høyde, og har stått på Unescos verdensarvliste siden 1983. Byen var helt ukjent for Vesten frem til tidlig på 1900-tallet, da den ble oppdaget av Yale-professor Hiram Bingham i 1911.

Inkaindianerne hersket over et enormt område i Sør-Amerika fra begynnelsen av 1400-tallet og frem til Spanias erobring i 1532. Inkaene hadde ikke noe skriftspråk, men kommuniserte likevel over et enormt område. De hadde lite å stille opp med da spanjolene erobret dem. I dag er det bare ruiner igjen av denne imponerende og storslåtte byen.

I dag er stedet en verdensberømt arkeologisk labyrint. Turister strømmer til i tusenvis for å se Den hellige dal. For å komme deg dit må du gå gjennom frodig tåkeskog, subtropisk jungel, fantastisk fjellandskap og over strekninger som er brolagt av inkaene selv. Turen er en opplevelse i seg selv.

Visste du at …?

Ifølge en ny forskningsartikkel (2021) i tidsskriftet Antiquity kan Machu Picchu være eldre enn først antatt. Det betyr at mennesker levde i området flere tiår tidligere enn arkeologene tidligere har antatt.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Machu Picchu
Machu Picchu

3. Niagara Falls | Nord-Amerika

Niagara Falls markerer grensen mellom USA og Canada. Den gigantiske fossen består egentlig av tre forskjellige fossefall: Horseshoe Falls ligger på grensen mellom USA og Canada, mens American Falls og den mye mindre Bridal Veil Falls ligger helt inne på amerikansk side.

Tusenvis av turister strømmer til det legendariske fossefallet. De ønsker å forevige seg selv sammen med de frådende vannmassene. Det er ingen overraskelse at antall besøkende er høyest om sommeren. Fra Goat Island har man en imponerende utsikt til fossene, og hit kommer man både med bil og til fots, via en bro over American Falls.

Gjennomsnittlig renner det 2400 kubikkmeter vann nedover Horseshoe Falls – den største av de tre fossefallene – hvert sekund. En kubikkmeter vann er det samme som 1000 liter!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Galápagosøyene | Equador

Nesten 1000 kilometer vest for Equador i Sør-Amerika, ligger den vulkanske øygruppa «Las Islas Encantadas» – ‘de fortryllende øyene’. På Galápagosøyene har det utviklet seg et helt unikt dyre- og planteliv. Da biologen Charles Darwin var der i 1835, ble han helt trollbundet, og der la han grunnlaget for evolusjonsteorien sin. Livet på øyene hadde utviklet seg helt uforstyrret gjennom mange millioner år.

Mange av skapningene på Galápagosøyene finnes bare her, og siden de har utviklet seg i et miljø uten rovdyr, bryr de seg lite om menneskebesøk. Sjeldne tropiske pingviner, haviguaner og fugler med knallblå føtter er bare noen av de spennende artene som trives her.

 

Men det aller mest fascinerende vesenet må være den enorme elefantskilpadden som øyene er oppkalt etter. Galápagos er nemlig et spansk ord for skilpadde. Elefantskilpadden kan bli mer enn 100 år gammel.

Det er spennende å tenke på at disse øyene oppsto etter en rekke vulkanutbrudd for flere millioner år siden. I dag fremstår området som et paradis. Krystallklart vann, blå himmel og hele 2900 marine arter gjør øyene svært populære blant dykkere. Fordi øyene ligger så nær ekvator, er klimaet relativt jevnt året rundt. Temperaturen varierer fra 21 til 30 grader, så man kan fint dra dit hele året.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Galapagosøyene
Galapagosøyene

5. Mount Rushmore | USA

Mount Rushmore er kanskje Amerikas mest majestetiske monument. Det storslåtte verket ligger i Black Hills i South Dakota. 400 arbeidere jobbet i 14 år for å hugge ut de fire presidentenes 18 meter høye ansikter.

Det var billedhuggeren Gutzon Borglum som fikk den store jobben med å ære noen av De forente staters store menn: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt.

En stor del av det amerikanske urfolket ser på Black Hills som et hellig område, og anser skulpturene som et eksempel på tyveri av deres landområder. For dem er skaden gjort, og med naturlig erosjon vil de seks meter lange presidentnesene forsvinne om 2,4 millioner år. Så dette vil være en attraksjon i svært mange generasjoner.

Visste du at …?

Mount Rushmore er bygget med over 1,5 millioner legoklosser i Legoland.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

6. Rio de Janeiro | Brasil

Lokalbefolkningen kaller byen Maravilhosa – den praktfulle byen – og det er ikke vanskelig å forstå. Rio de Janeiro regnes som Brasils puls. I denne byen finner man endeløse, hvite strender, og i bakgrunnen, som en vakker kulisse, ligger fjellene som strekker seg helt opp til himmelen. Det største trekkplasteret for turister er kanskje den kjente Copacabana-stranden – et fire kilometer langt paradis. Her er det lett å glemme at man befinner seg i en millionby.

En tur til Rio er ikke komplett uten å ta taubanen opp til Sukkertoppen, også kjent som Pão de Açúca. Dette billedskjønne fjellet ruver 396 meter over havet, og gir deg 360-graders utsikt over byen Guanabara Bay og det tilsynelatende endeløse, blå Atlanterhavet. Musikk, samba og dans finnes overalt i byen, og det er ikke uvanlig å se folk danse i gatene. Årets desidert største fest finner sted i februar hvert år, og er kjent som karnevalet i Rio.

På toppen av Corcovado-fjellet står den praktfulle og karakteristiske Kristusstatuen. Statuen står 710 meter over havet, og det er umulig å forestille seg en tur til Rio uten et besøk på den storslagne fjelltoppen. Bare det å komme seg hit er litt av en prestasjon: Etter en 20 minutter lang togtur må man gå opp mer enn 220 trappetrinn for å komme til foten av den berømte statuen. Men det er absolutt verdt anstrengelsen når du kan nyte panoramautsikten over byen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

7. Grand Canyon | USA

Majestetiske Grand Canyon er skapt av Colorado River, og gir et unikt utsnitt av 40 lag av jordskorpen. Noe av det som er karakteristisk er alle fargenyansene i rødt, gult og oransje. Dalen er nesten 450 kilometer lang, og 29 kilometer bred enkelte steder. Ved West Rim ligger Skywalk – en utsiktsplattform med glassbunn, som stikker ut over den brede kløften og byr på en svimlende panoramautsikt.

Om sommeren steker sola ubarmhjertig, men det finnes små oaser med bekker og trær hvor man finner skygge. Mye av parken er stengt om vinteren, men enkelte steder er som tatt ut av et julekort når snøen ligger over landskapet. Bortenfor de brusende strykene inneholder Colorado River også et nettverk av små, stille elver, kalksteinsklipper, bortgjemte ruiner og kaktushager. Opplevelsene står bare i kø og venter på deg.

For virkelig å oppleve Grand Canyon bør du se den både på nært hold og fra luften. Vi anbefaler en tur med fly eller helikopter, for da får du også se Monument Valley, Rainbow Bridge og Lake Powell med de røde eroderte sandsteinsklippene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Grand Canyon
Grand Canyon

8. Regnskogen | Sør-Amerika

Ingenting kan forberede deg på synet som møter deg når du flyr over regnskogen i Amazonas, eller alle de flotte dyrene som lever der. Det er nok til å ta pusten fra hvem som helst. Verdens største regnskog dekker et område på hele 5,5 millioner kvadratkilometer. Den strekker seg utover ni ulike land i Sør-Amerika.

I regnskogen lever det 30 000 plantearter, 1800 fiskearter, 1300 fuglearter, 311 pattedyrarter og 165 forskjellige amfibiearter. Eksempler på amfibier er frosk og salamander. Andre dyr du kan oppleve er keisertamarin, gulvingerødara, jaguar, krokodiller, villsvin og rosa delfiner.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Amazonas
Amazonas

9. Las Vegas | USA

Ifølge NASA (National Aeronautics and Space Administration) er Las Vegas det mest lyssterke området på jorda når man betrakter kloden fra verdensrommet. Las Vegas likner ikke noe annet sted i verden. Den seks kilometer lange strekningen nedover Las Vegas Boulevard er kjent som «The Strip», og det er som en glamorøs fornøyelsespark. Et besøk i Las Vegas er ikke komplett uten en tur til det karakteristiske Vegas-skiltet.

Vegas er i sannhet en verden av glitter og glamour. Med mer enn 40 millioner turister årlig lever byen opp til sitt rykte som verdens spill- og underholdningshovedstad. Noen av verdens beste artister opptrer regelmessig i Vegas. Her finnes det mat fra alle kulturer, fra pizza og sushi til taco og biff. Vegas er også kjent for buffeene sine, og med flere titalls buffeer er det vanskelig å velge. Her kan du også shoppe med stil i de eksklusive merkevarebutikkene, eller føle deg som en kongelig i de mange spabehandlingsstedene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

10. Volcán Arenal | Costa Rica

Vulkanen Arenal, som ligger i den nordvestlige delen av Costa Rica, er en av landets mest besøkte destinasjoner. Helt til nylig var den 1670 meter høye vulkanen registrert som Costa Ricas mest aktive vulkan, med gjennomsnittlig 41 utbrudd om dagen. Selv om vulkanens aktivitet nå er redusert til en og annen røyksky, og litt ristinger i bakken, er både vulkanen og jungelen som omkranser den, høyst levende.

Den kjegleformede vulkanen dominerer det fruktbare landskapet i Volcán Arenal nasjonalpark. Selv om man ikke kan gå opp på selve vulkanen, er det utallige muligheter til å se den gamle lavastrømmen og områdets yrende dyreliv. En god nyhet for fugleentusiaster er at over 50 prosent av fuglelivet i Costa Rica finnes i nasjonalparken, noe som gjør den til et paradis for fuglekikkere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vulkanen Arenal
Vulkanen Arenal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS
 • Siverts, Henning; Opsvik, Tor: Inkariket i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2021 M08 25 fra https://snl.no/Inkariket

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images