Vår vakre verden – Amerika

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss, og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Amerika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på de amerikanske kontinentene.

Las Vegas
Las Vegas

1. Frihetsstatuen | USA

I innløpet til New York står den verdensberømte Frihetsstatuen, eller Frihetsgudinnen. Kanskje et av de mest kjente symbolene på USA. Den beste utsikten får du ved å ta en fergetur på Hudson River. Her får du også en fabelaktig utsikt til New York City.

Vil du se statuen på nært hold, tar du ferge til Liberty Island. Med denne billetten får du i tillegg adgang til nederste del av statuen. Betaler du litt mer, kan du komme helt opp til utsiktsplattformen i statuens krone. Statuen, inkludert sokkel, er 92 meter høy. Fra inngangen i sokkelen går det 403 trappetrinn opp til toppen, hvor det kun er plass til tolv personer.

Frihetsstatuen var en gave fra Frankrike, og den ble avduket i 1886. Den er laget av billedhuggeren Frédéric Auguste Bartholdi.

I høyre hånd holder Frihetsgudinnen en fakkel. Dette er symbolet på friheten som opplyser verden. I venstre hånd holder hun en tavle som symboliserer loven et samfunn må bygge på. Alle mennesker er født like, og alle har rett til et godt liv og frihet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Frihetsstatuen New York
Frihetsstatuen New York

2. Machu Picchu | Peru

Machu Picchu er et historisk sted i Peru. De eldgamle inkaruinene rager i all sin prakt på 2350 meters høyde. Byen var helt ukjent for den vestlige verden, helt frem til Hiram Bingham oppdaget den i 1911.

Inkaindianerne hersket over et enormt område i Sør-Amerika fra begynnelsen av 1400-tallet, og frem til Spanias erobring i 1532. De hadde lite å stille opp med da spanjolene erobret dem. I dag er det bare ruiner igjen av denne imponerende og storslåtte byen.

Stedet er verdensberømt. Turister strømmer til i tusenvis for å se Den hellige dal. For å komme seg dit må du gå gjennom tåkeskog, jungel og et fantastisk fjellandskap. Turen er en opplevelse i seg selv.

Visste du at …?

Ifølge ny forskning kan Machu Picchu være eldre enn først antatt. Det betyr at mennesker levde i området flere tiår tidligere enn arkeologene først trodde.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Machu Picchu
Machu Picchu

3. Niagara Falls | Nord-Amerika

Niagara Falls markerer grensen mellom USA og Canada. Den gigantiske fossen består egentlig av tre forskjellige fossefall: Horseshoe Falls ligger på grensen mellom USA og Canada, mens American Falls og den mye mindre Bridal Veil Falls ligger helt inne på amerikansk side.

Tusenvis av turister strømmer til det legendariske fossefallet. De ønsker å ta selfies med de frådende vannmassene i bakgrunnen. Fra Goat Island har man en imponerende utsikt til fossene, og hit kommer man både med bil og til fots, via en bro over American Falls.

Gjennomsnittlig renner det 2400 kubikkmeter vann nedover den største av de tre fossefallene – hvert sekund. En kubikkmeter vann er det samme som 1000 liter!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Galápagosøyene | Equador

Galápagosøyene er en gruppe øyer som befinner seg i Stillehavet ved ekvator. De ligger cirka 100 mil utenfor Equador. På disse øyene har det utviklet seg et helt unikt dyre- og planteliv. Da biologen Charles Darwin var der i 1835 ble han helt trollbundet. Livet på øyene hadde utviklet seg helt uforstyrret gjennom mange millioner år.

Mange av skapningene på Galápagosøyene finnes bare her. Siden de har utviklet seg i et miljø uten rovdyr, bryr de seg lite om menneskebesøk. Sjeldne varmekjære pingviner og fugler med knallblå føtter er bare noen av de spennende artene som trives her.

 

Men det aller mest fascinerende dyret må være den enorme elefantskilpadden som øyene er oppkalt etter. Galápagos er nemlig et spansk ord for skilpadde. Elefantskilpadden kan bli mer enn 100 år gammel.

Det er vulkanutbrudd for mange millioner år siden som har skapt disse øyene. I dag fremstår området som et paradis. Krystallklart vann, blå himmel og nesten 3000 arter som lever i havet, gjør øyene svært populære blant dykkere. Fordi øyene ligger så nær ekvator, er klimaet relativt varmt og fuktig året rundt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Galapagosøyene
Galapagosøyene

5. Mount Rushmore | USA

Mount Rushmore er kanskje Amerikas mest majestetiske monument, og ligger i Black Hills i South Dakota. 400 arbeidere jobbet i 14 år for å hugge ut de fire presidentene. Ansiktene er 18 meter høye.

Det var billedhuggeren Gutzon Borglum som fikk den store jobben med å ære noen av De forente staters store menn: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt.

En stor del av det amerikanske urfolket ser på Black Hills som et hellig område. De mener skulpturene ikke har noe der å gjøre. Det var opprinnelig deres landområde. Det vil ta over 2 millioner år før vær og vind sletter ut formasjonene i fjellet. De har med andre ord kommet for å bli i svært mange generasjoner.

Visste du at …?

I Legoland har de bygget Mount Rushmore med over 1,5 millioner legoklosser.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

6. Rio de Janeiro | Brasil

Lokalbefolkningen kaller byen Maravilhosa – den praktfulle byen – og det er ikke vanskelig å forstå. Rio de Janeiro regnes som Brasils puls. I denne byen finner man endeløse, hvite strender, og fjell som strekker seg opp mot himmelen. Det største trekkplasteret for turister er kanskje den kjente Copacabana-stranden – et fire kilometer langt paradis. Her er det lett å glemme at man befinner seg i en millionby.

En tur til Rio er ikke komplett uten å ta taubanen opp til Sukkertoppen, også kjent som Pão de Açúca. Dette vakre fjellet ruver 396 meter over havet, og gir deg 360-graders utsikt over byen Guanabara Bay og det endeløse, blå Atlanterhavet. Musikk, samba og dans finnes overalt i byen, og det er ikke uvanlig å se folk danse i gatene. Årets desidert største fest finner sted i februar hvert år, og er kjent som karnevalet i Rio.

På toppen av Corcovado-fjellet står den praktfulle Kristusstatuen. Statuen ruver 710 meter over havet, og det er umulig å forestille seg en tur til Rio uten et besøk på toppen. Bare det å komme seg dit er litt av en prestasjon: Etter en 20 minutter lang togtur må man gå opp mer enn 220 trappetrinn for å komme til foten av den berømte statuen. Men det er absolutt verdt anstrengelsen. Du får en imponerende utsikt over byen.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

7. Grand Canyon | USA

Majestetiske Grand Canyon er skapt av Colorado River. Elven har gravd seg gjennom 40 lag av jordskorpen. Noe av det som er karakteristisk er alle fargenyansene i rødt, gult og oransje. Dalen er nesten 450 kilometer lang, og 29 kilometer bred enkelte steder. Utsiktspunktet Skywalk har glassbunn, og stikker ut over den brede kløften. Her er det en svimlende utsikt som gjør at det kiler i magen. Kanskje ikke noe for de som har høydeskrekk.

Om sommeren steker sola ubarmhjertig, men det finnes steder med bekker og trær hvor man finner skygge. Mye av parken er stengt om vinteren, men enkelte steder er som tatt ut av et julekort når snøen ligger over landskapet.

For virkelig å oppleve Grand Canyon bør du se den både på nært hold og fra luften. Fra fly eller helikopter får du også se Monument Valley, Rainbow Bridge og Lake Powell med de røde sandsteinsklippene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Grand Canyon
Grand Canyon

8. Regnskogen | Sør-Amerika

Ingenting kan forberede deg på synet som møter deg når du kommer til regnskogen i Amazonas. Det er nok til å ta pusten fra hvem som helst.  Verdens største regnskog dekker et område på hele 5,5 millioner kvadratkilometer. Den strekker seg utover ni ulike land i Sør-Amerika.

I regnskogen lever det 30 000 plantearter, 1800 fiskearter, 1300 fuglearter, 311 pattedyrarter og 165 forskjellige amfibiearter. Eksempler på amfibier er frosk og salamander. Andre dyr du kan oppleve er keisertamarin, jaguar, krokodiller, villsvin og rosa delfiner.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Amazonas
Amazonas

9. Las Vegas | USA

Ifølge NASA er Las Vegas det mest lyssterke området på jorda når man ser på kloden fra verdensrommet. Las Vegas likner ikke noe annet sted i verden. Den seks kilometer lange strekningen nedover Las Vegas Boulevard er kjent som «The Strip». Det er som en glamorøs fornøyelsespark. Et besøk i Las Vegas er ikke komplett uten en tur til det karakteristiske Vegas-skiltet.

Vegas er i sannhet en verden av glitter og glamour. Med mer enn 40 millioner turister årlig lever byen opp til sitt rykte som verdens spill- og underholdningshovedstad. Noen av verdens beste artister opptrer regelmessig i Vegas. Her finnes det mat fra alle kulturer, fra pizza og sushi til taco og biff. Her kan du også shoppe i de eksklusive merkevarebutikkene, eller føle deg som en kongelig i de mange spabehandlingsstedene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

10. Volcán Arenal | Costa Rica

Vulkanen Arenal, som ligger i Costa Rica, er en av landets mest besøkte attraksjoner. Helt til nylig var den 1670 meter høye vulkanen registrert som Costa Ricas mest aktive vulkan. Den hadde over 40 utbrudd om dagen. Nå er vulkanens aktivitet redusert til en og annen røyksky, og litt ristinger i bakken.

Den kjegleformede vulkanen dominerer det fruktbare landskapet i Volcán Arenal nasjonalpark. Selv om man ikke kan gå opp på selve vulkanen, er det mange muligheter til å se rester av gammel lava, og områdets yrende dyreliv. Er du interessert i fugler, befinner over 50 prosent av fuglelivet i Costa Rica seg her.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vulkanen Arenal
Vulkanen Arenal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS
 • Siverts, Henning; Opsvik, Tor: Inkariket i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2021 M08 25 fra https://snl.no/Inkariket

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images