Vår vakre verden – Amerika

Vår verden består av mange spennende steder som naturen har formet. Vi mennesker har også skapt vakre steder. I denne artikkelen ser vi på noen eksempler fra Amerika. Dette er ti av de mest spesielle stedene på de amerikanske kontinentene.

Las Vegas
Las Vegas

1. Frihetsstatuen | USA

Utenfor New York står Frihetsstatuen. Vi kaller den også Frihetsgudinnen. Den er kjent over hele verden. Har du lyst til å se den på nært hold, kan du ta en ferge til øya den står på.

Statuen er nesten 100 meter høy. For den som har lyst, er det mulig å gå hele veien opp til toppen. Øverst er det bare plass til tolv personer av gangen.

Statuen var en gave fra Frankrike, og den ble avduket i 1886. Frihetsgudinnen holder en fakkel og en tavle. Det skal vise at alle har rett til et liv i frihet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Frihetsstatuen New York
Frihetsstatuen New York

2. Machu Picchu | Peru

For mange hundre år siden bodde inka-indianerne i Machu Picchu. Det var en fantastisk by, men nå er det bare ruiner igjen. Byen var ukjent for de fleste  frem til Hiram Bingham oppdaget den i 1911.

Inka-folket var rike og mektige, og bygget Machu Picchu på 1400-tallet. I 1532 ble de erobret av Spania. De kunne ikke forsvare seg mot de spanske soldatene.

Tusenvis av turister kommer for å se den gamle byen. For å komme seg dit må man gå gjennom jungelen, og så opp et høyt fjell på over 2000 meter. Turen er en opplevelse i seg selv.

Visste du at …?

Ifølge ny forskning kan Machu Picchu være eldre enn arkeologene først har trodd.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Machu Picchu
Machu Picchu

3. Niagara Falls | Nord-Amerika

Niagara Falls er en gigantisk foss på grensen mellom USA og Canada. Fossen består egentlig av tre forskjellige fossefall: Horseshoe Falls, American Falls og Bridal Veil Falls.

Tusenvis av turister reiser til det berømte fossefallet. Mange vil gjerne ta en selfie med fossen i bakgrunnen. Man kommer seg hit både med bil og til fots.

Hvert sekund renner det 2400 kubikkmeter vann i fossen. En kubikkmeter vann er det samme som 1000 liter!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Galápagosøyene | Equador

Vulkanutbrudd for mange millioner år siden skapte Galápagosøyene utenfor Equador. Pingviner, haviguaner og fugler med blå føtter er bare noen av de unike artene som trives her.

Øyene har fått navnet sitt fra den enorme elefantskilpadden. Galápagos er nemlig et spansk ord for skilpadde. Elefantskilpadden kan bli mer enn 100 år gammel.

I det krystallklare havet finnes over 2900 arter. Derfor er øyene svært populære blant dykkere. Klimaet er varmt og fuktig hele året rundt.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Galapagosøyene
Galapagosøyene

5. Mount Rushmore | USA

Mount Rushmore er et imponerende syn. Det tok 14 år å hugge ut de fire presidentene. Ansiktene er 18 meter høye.

De fire presidentene er blant de mest populære gjennom historien. Fra venstre ser vi George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln og Theodore Roosevelt.

En stor del av det amerikanske urfolket mener at monumentet har ødelagt naturen. Urfolket er etterkommere av de som bodde i Amerika før europeerne kom dit.

Visste du at …?

I Legoland er Mount Rushmore bygget med over 1,5 millioner legoklosser.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

6. Rio de Janeiro | Brasil

Rio de Janeiro er Brasils mest besøkte by. I denne storbyen finner du hvite strender og høye fjell. De fleste turister besøker Copacabana – en fire kilometer lang strand.

Når man er i Rio bør du ta taubanen opp til Sukkertoppen. Dette vakre fjellet ligger 396 meter over havet. Fra toppen har man en fantastisk utsikt.

Årets høydepunkt er karnevalet som skjer i februar. Da er det samba og fest døgnet rundt.

Noe annet man bør få med seg er den enorme Kristusstatuen. Den står 710 meter over havet. For å komme seg dit må man ta tog, og gå over 220 trappetrinn. Men det er absolutt verdt anstrengelsen. Utsikten kan ta pusten fra deg!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

7. Grand Canyon | USA

Colorado River har gravd seg langt ned i jordskorpa og skapt Grand Canyon. Dalen er nesten 450 kilometer lang.

 

Har man høydeskrekk, bør man kanskje ikke besøke Skywalk. Det er en utsiktsplattform med glassbunn som stikker ut over den brede kløften.

Om sommeren er det stekende sol, men det finnes skyggefulle steder. Man må huske å ta med seg nok drikke.

Når snøen legger seg over landskapet blir det rene julekortet.

Det anbefales en tur med fly eller helikopter, for da får man se mange av de mest berømte stedene: Monument Valley, Rainbow Bridge og Lake Powell.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Grand Canyon
Grand Canyon

8. Regnskogen | Sør-Amerika

Verdens største regnskog dekker et område på mer enn 5 millioner kvadratkilometer. Den strekker seg utover ni land i Sør-Amerika.

I regnskogen lever det mange tusen ulike arter. Her kan du være heldig å se den knøttlille apen keisertamarin, jaguar, krokodiller, villsvin og rosa delfiner.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Amazonas
Amazonas

9. Las Vegas | USA

Ser du på kloden fra verdensrommet, er Las Vegas det mest lyssterke området på jorda. Las Vegas er som en gedigen fornøyelsespark.

Las Vegas er berømt for sine casinoer. Her kan man spille seg helt blakk, eller vinne hvis man har flaks. Noen av verdens beste artister opptrer her. Blir man sulten, finnes det mat fra hele verden. Har man penger nok, kan man shoppe i de mest eksklusive butikkene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

10. Volcán Arenal | Costa Rica

Vulkanen Arenal på Costa Rica er 1670 meter høy. For ikke så mange år siden var den aktiv med 41 utbrudd om dagen. Nå slipper den bare ut litt røyk, og rister litt i bakken.

Man kan ikke gå opp på selve vulkanen, men man kan se ned på den fra fly. Over 50 prosent av fuglelivet i Costa Rica finnes her. Liker man å se på fugler, så er dette stedet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vulkanen Arenal
Vulkanen Arenal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS
 • Siverts, Henning; Opsvik, Tor: Inkariket i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2021 M08 25 fra https://snl.no/Inkariket

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images