Læreplantilkobling

Fag

Samfunnsfag

Norsk

Core Kjerneelementer

 • Samfunnskritisk tenking og samanhengar
 • Berekraftige samfunn
 • Identitetsutvikling og fellesskap
 • Undring og utforsking
 • Demokratiforståing og deltaking
 • Tekst i kontekst

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Target Kompetansemål

2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og presentere korleis menneska levde for éin til to menneskealdrar sidan
2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og beskrive kulturminne og kultur- og naturlandskapet i nærmiljøet
4. trinn
Norsk
 • lese og lytte til fortellinger, eventyr, sangtekster, faktabøker og andre tekster på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og samtale om hva tekstene betyr for eleven
4. trinn
Samfunnsfag
 • utforske kulturminne og korleis menneska levde i den tida kulturminna er frå, og samanlikne med korleis vi lever i dag
7. trinn
Norsk
 • lese lyrikk, noveller, fagtekster og annen skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk, svensk og dansk og samtale om formål, form og innhold
7. trinn
Samfunnsfag
 • utforske korleis menneske i fortida livnærte seg, og samtale om korleis sentrale endringar i livsgrunnlag og teknologi har påverka og påverkar demografi, levekår og busetjingsmønster
7. trinn
Samfunnsfag
 • beskrive geografiske hovudtrekk i ulike delar av verda og reflektere over korleis desse hovudtrekka påverkar menneska som bur der
10. trinn
Samfunnsfag
 • samanlikne korleis politiske, geografiske og historiske forhold påverkar levekår, busetjingsmønster og demografi i forskjellige delar av verda i dag
10. trinn
Samfunnsfag
 • drøfte korleis framstillingar av fortida, hendingar og grupper har påverka og påverkar haldningane og handlingane til folk
10. trinn
Samfunnsfag
 • reflektere over korleis menneske har kjempa og kjempar for endringar i samfunnet og samstundes har vore og er påverka av geografiske forhold og historisk kontekst

Vår vakre verden – Asia

Vår verden består av utallige unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss, og vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Asia. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet.

1. Shiraz | Iran

Iran er kanskje ikke det mest populære reisemålet, men landet har mye å by på. Dette vakre landet har fått et ufortjent dårlig rykte siden revolusjonen i 1979 – som et farlig og lovløst sted der kvinner er undertrykt og alt som var verdt å se er redusert til støv. Men nå er det stort sett trygt å reise dit.

Iran har noen av de eldste, historiske landemerkene i verden, og byen Shiraz ligger midt i hjertet av alt. Det kanskje flotteste å se i Shiraz er regnbueglasset i Nasir al-Mulk-moskeen. Når du står ved de strålende glassmaleriene og ser lyset skinne inn, er det som å være inne i et smykkeskrin. Herskerdynastiet Qajar bygget moskeen sent på 1800-tallet, og utsmykningen passer absolutt til byggherrens overdådige smak.

Like i nærheten ligger gravkammeret Shah Chéragh. Denne severdigheten ble bygget på 1100-tallet. Inne i den blå kuppelen er det et smaragdgrønt kammer fylt med bitte små speil som glitrer når de fanger lyset – dette er et av de mest overveldende opplevelsene i hele den islamske verden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Moskeen i Shiraz

2. Pamukkale | Tyrkia

Det finnes mer enn 1000 verdensarvsteder i hele verden, men bare 38 kvalifiseres som både naturlige og kulturelle underverker. Og bare ett av dem er en forbløffende kaskade av hvite kalksteinsdammer som renner ut i en landsby med både gresk og romersk påvirkning. Dette er Pamukkale.

Pamukkale ligger vest i Tyrkia og er et utrolig syn. I 14 000 år har naturlige, varme kilder pumpet vann med kalsium opp til overflaten. Etter hvert har vannet som rant nedover, fordampet, og kalsiumavleiringene har dannet de hvite «trinnene» av travertin, en type kalkstein. Disse skapte naturlige terrasser ned gjennom dalen. Den fikk navnet Pamukkale – «bomullsslott» på tyrkisk – av lokalbefolkningen, og det er en ekstremt passende beskrivelse av noe som ser ut som om det hører til i en fantasy-roman.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Pamukkale i Tyrkia

3. Burj Khalifa | Dubai

I flere tiår har man heftig diskutert verdens høyeste bygning. Var det World Trade Center, verdens høyeste bygningspunkt, eller var det Sears Tower, verdens høyeste benyttede etasje? Og hva er det som definerer en bygning? Så var det en bygning som i 2010 bestemte at nok var nok, og bare knuste all mulig motstand ved å bli verdens høyeste av alt og stikke av med alle rekordene. Høyeste bygning, høyeste benyttede etasje, mest nervøse vindusvaskere – hele greia. Den bygningen var Burj Khalifa i Dubai, med leiligheter, kontorer, svømmebassenger, en restaurant og ni verdensrekorder.

Burj Khalifa rager vaklende 828 meter opp i været – mer enn dobbelt så høyt enn forrige høyeste bygning, Taipei 101. Til sammenlikning er Taipei 101 over 6o prosent høyere enn Chrysler-bygningen – den høyeste bygningen i 1930. Burj Khalifa er så høy at den spiralformede Y-formen ble utviklet for å redusere vindens påvirkning nesten en kilometer oppe i luften.

Se disse gærningene hoppe med fallskjerm fra Burj Khalifa:

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Burj Khalifa i Dubai

4. Petra | Jordan

Av alle oldtidsbyene i verden er det få som kan overraske og begeistre på samme måte som Petra, beliggende i fjellsiden på fjellet Jebel al-Madhbah mellom Rødehavet og Dødehavet i Jordan. Dette er en magisk by i rosefarget stein, med fantastiske ting å se rundt hvert hjørne. I motsetning til mange andre monumenter vil Petra ikke bare begeistre på overflaten, men også på grunn av byggemåten. Det finnes virkelig ikke noe liknende på hele kloden.

Petra ble først bebodd for rundt 11 000 år siden, men den virkelige utviklingen startet da en stamme arabiske nomader kalt nabateere slo seg ned fra år 400 f.Kr. De ble rike på handelsrutene som krysset landet deres – de handlet med virak og myrra fra Jemen, kinesisk silke, indisk krydder og bomull – og skapte en majestetisk verdensby som kjennetegnes av sine vakre bygninger og hager.

Det finnes flere utskårne gravkamre langs den sørlige klippefronten på det som er kjent som fasadegaten. Det er med andre ord mer å se i Petra enn den mest berømte attraksjonen. Det er mer enn 40 slike gravkamre spredt over flere rader på et stort område.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Petra i Jordan

5. Ha Long-bukta | Vietnam

Det er lett å forstå hvorfor den vietnamesiske folketroen mener øyene i Ha Long-bukta er gudeskapt. Vinden kaster regnet gjennom morgentåken. Store skulpturer stiger opp av det turkise vannet. Rett opp, som om de kunne velte når som helst. Plutselig åpner himmelen seg, sola bryter gjennom, og et øyeblikk føles det som om vi stirrer inn i selve skapelsen.

Ifølge legenden var vietnameserne plaget av konstante invasjoner via sjøveien fra nord. Gudene var til slutt så lei av denne plagen at Moderdragen ble sendt for å hjelpe sammen med barna sine. I kampens hete ble dragene satt fyr på av fienden, og de spyttet ut en mengde juveler som dannet en forsvarsbarriere – som igjen beskyttet landet mot angrep fra nord for alltid. Disse juvelene ble senere omdannet til det karstlandskapet og de øyene som nå ligger langs kysten av Ha Long-bukta.

Det bor mer enn 200 000 mennesker i provinsen Ha Long, og rundt 1000 av disse bor på vannet i Ha Long-bukta. De 4000 husbåtene er spredt over tre husbåtbyer, som ligger og dupper på det krystallklare vannet, et monument over en historisk levemåte.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ha Long-bukta i Vietnam

6. Taj Mahal | India

Taj Mahal er et arkitektonisk under, men skjønnheten skjuler også en kjærlighetshistorie. Legenden skal ha det til at alle arkitektene og arbeiderne som bygget Taj Mahal, ble drept eller lemlestet da det var ferdig, slik at det aldri kunne bygges et liknende byggverk – så overveldende er skjønnheten. Historikerne har selvsagt argumentert at det ikke finnes beviser for dette, men det øker den nesten mytiske statusen.

Taj Mahal er ikke bare et av verdens sju underverker og et verdensarvsted, men med mer enn sju millioner besøkende i året er det verdens mest besøkte landemerke – og med god grunn. Det tok 22 år og 20 000 arbeidere å fullføre dette mesterverket. Det blir sagt at man trengte 1000 elefanter for å frakte bygningsmaterialene. Og med en høyde på 73 meter er strukturen – bestående av skinnende marmor med halvedelstener – virkelig et fantastisk syn.

Mogulherskeren sjah Jahans kone, Mumtaz Mahal, døde i 1631 da hun fødte deres 14. barn. Et år senere bestilte han Taj Mahal i hennes minne. Han skal ha vært knust etter hennes død og lovet å bygge et evig hvilested, et symbol på deres kjærlighet. Taj Mahal skal være en kort versjon av navnet hennes og betyr «kronen av palasser». Enten du tror på historien eller ikke, er Taj Mahal definitivt en juvel i Indias krone.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Taj Mahal i India

7. Angkor Wat | Kambodsja

Byen Angkor var en gang hovedstaden i Khmerriket og er kjent for alle sine gåtefulle templer. Sammen danner de en arkitektonisk helhet som det ikke finnes maken til. Det er en vakker blanding av hindubuddhistisk ikonografi og et ekte testament over ambisjonene til de kambodsjanske gudekongene. Deres store besluttsomhet i byggingen av stadig mer imponerende byggverk viser hvor mektige de var.

Det største av templene er Angkor Wat, et storslått og godt bevart hindutempel som posisjonerer seg som universets midtpunkt, så stor betydning har det. Det ble bygget av Suryavarman II og dedisert til Vishnu tidlig på 1100-tallet. Det har fem tårn som kan ses fra mer enn en kilometer unna. De stiger mot himmelen som pekestokker og er blant verdens største religiøse monumenter.

Angkor Wat er overfylt av en gang skjulte malerier og dekorative pilarer, men det viktigste er relieffene med en høyde på nesten to meter som strekker seg over et par kilometer – en enorm oppgave som sier litt om størrelsen på anlegget. De går rundt alle fire sider av ytterveggene og er fremdeles utrolig detaljerte mer enn tusen år etter at de ble laget. De forteller den utrolige historien om slagene mellom gudene og demonene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Angkor Wat i Kambodsja

8. Den kinesiske mur | Kina

En av de mest legendariske severdighetene i hele verden er Den kinesiske mur, og et besøk der vil være et minne for livet. Den ligger bare én og en halv time utenfor Beijing. Ferske anslag antyder at muren er omtrent 21 000 kilometer lang.

Den spede begynnelsen for Den kinesiske mur startet mellom år 700 og 400 f.Kr, da ulike kinesiske stater begynte å bygge sine egne festningsverk. Dette fortsatte inn i de krigende staters tid helt til den første keiseren av Kina, Qin Shi Huang i Qin-dynastiet, koblet sammen murene i det tredje århundret f.Kr., for å hindre en invasjon fra nord.

Muren ble deretter videreutviklet av det etterfølgende Han-dynastiet for å beskytte den blomstrende handelen langs Silkeveien, før Ming-dynastiet bygget vakttårn og festninger i muren mellom 1300- og 1600-tallet for å gjøre forsvarsevnene sterkere mens de restaurerte de eldste delene av muren.

Muren var kjent som «den lengste gravplassen i verden», på grunn av antallet arbeidere som omkom under byggingen. Det går historier om at de døde kroppene ble begravd i muren, selv om det ikke finnes beviser for at det er sant.

Selv om murens formål var å stoppe fienden fra å invadere, så klarte den dessverre ikke det. Den første store khan i Mongolriket, Djengis Khan, klarte å bryte seg gjennom muren og erobret Nord-Kina tidlig på 1200-tallet. Hans barnebarn, Kublai Khan, fullførte den mongolske erobringen av Kina da han beseiret Song-dynastiet i sør i 1279.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Den kinesiske mur

9. Samarkand | Usbekistan

Timurs kongelige by er en slående, turkis perle, dypt inne i ørkenen i Usbekistan. Samarkands historiske bygninger er like vakre som de indiske stoffene og den kinesiske silken som en gang flommet gjennom byen på sin lange reise langs Silkeveien. Denne byen i Usbekistan, midt ute på de ufruktbare slettene i Sentral-Asia, ble bygget på ryggen av handelsrikdommene fra Silkeveien – men det var visjonen til en grusom hersker som forvandlet byen til den kulturelle juvelen den er i dag.

Timur var en nådeløs krigsherre fra middelalderen, som ikke hadde problemer med å slakte ned alle som kom i hans vei. Han var også en mann med vidløftige visjoner, og han drømte om å gjøre byen Samarkand om til et sentrum for islamsk kunnskap og kultur. Han tvang viktige intellektuelle og håndverkere til å bosette seg i byen, og reisende som kom innom byen, ble overveldet av hvor storslått alt var.

Midtpunktet er allmektige Registan – som betyr «sandfylt sted» – et offentlig torg omringet av tre overveldende madrassas (islamske skoler/universiteter). Under de blå kuplene, de gylne takene og de perfekt mønstrede flisene kom det menn fra hele det enorme timurid-imperiet for å studere Koranen, i tillegg til matematikk, poesi og kunst.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Samarkand i Usbekistan

10. Himalaya | Asia

Krysser man fjellkjeden Himalaya, blir man totalt overveldet av storheten i landskapet. Hvordan skal man klare å navigere seg gjennom et område som er ti ganger større enn Frankrike, som krysser flere landegrenser og kobler sammen flere økosystemer, religioner og politiske ståsteder? Himalaya slynger seg med sine 2500 kilometer gjennom India, Nepal, Bhutan, Pakistan og Kina, og tar deg med på en reise over de høyeste fjellene, de dypeste kløftene og utrolige stier med ville skoger.

Hele området er sprekkeferdig av imponerende biologisk mangfold som det ikke finnes maken til noe sted i verden. I motsetning til mange steder man kan besøke på denne kloden, er Himalaya et sted med villskap som smeltes om til skjønnhet. Ulike menneskekulturer har tilpasset seg noen av de barskeste værforholdene mennesket kjenner, og gjort Himalaya til sitt hjem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Ghandruk i Nepal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Skydive Dubai – Youtube
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images