Vår vakre verden – Asia

Verden har mange mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med imponerende arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Asia. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet!

1. Shiraz | Iran

Iran er kanskje ikke det mest populære reisemålet, men landet har mye å by på. Dette vakre landet har fått et dårlig rykte siden revolusjonen i 1979. Men nå er det stort sett trygt å reise dit.

OBS! I løpet av 2022 endret situasjonen seg dramatisk, og norske myndigheter fraråder nå reiser til Iran.

Iran har noen av de eldste landemerkene i verden. Byen Shiraz ligger midt i hjertet av alt. Det kanskje flotteste å se i Shiraz er regnbueglasset i Nasir al-Mulk-moskeen. Når du står ved de vakre glassmaleriene og ser lyset skinne inn, er det som å være inne i et smykkeskrin. Moskeen ble bygget sent på 1800-tallet.

Like i nærheten ligger gravkammeret Shah Chéragh. Det ble bygget på 1100-tallet. Inne i den blå kuppelen er det et smaragdgrønt kammer fylt med bitte små speil som glitrer når de fanger lyset. Dette er en av de vakreste opplevelsene i hele den islamske verden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Moskeen i Shiraz
Moskeen i Shiraz

2. Pamukkale | Tyrkia

Det finnes mer enn 1000 verdensarvsteder i hele verden!  Bare ett av dem er en fantastisk samling av hvite kalksteinsdammer som renner ut i en landsby. Dette er Pamukkale.

Pamukkale ligger vest i Tyrkia og er et utrolig syn. I 14 000 år har naturlige, varme kilder pumpet vann med kalsium opp til overflaten. Etter hvert har vannet som rant nedover, fordampet og dannet de hvite «trinnene» av kalkstein.

Disse trinnene skapte naturlige terrasser ned gjennom dalen. Den fikk navnet Pamukkale av lokalbefolkningen. Ordet betyr «bomullsslott» på tyrkisk.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Pamukkale i Tyrkia
Pamukkale i Tyrkia

3. Burj Khalifa | Dubai

I mange år har man diskutert hva som var verdens høyeste bygning. Var det World Trade Center, verdens høyeste bygningspunkt? Eller var det Sears Tower, verdens høyeste brukte etasje? Og hva er det som definerer en bygning?

Så var det en bygning som i 2010 bestemte at nok var nok! Denne bygningen ble verdens høyeste av alt og stakk av med alle rekordene. Høyeste bygning, høyeste brukte etasje, mest nervøse vindusvaskere – hele greia! Den bygningen var Burj Khalifa i Dubai! Bygningen har leiligheter, kontorer, svømmebassenger, en restaurant og ni verdensrekorder.

Burj Khalifa strekker seg 828 meter opp i været. Dette er mer enn dobbelt så høyt som forrige høyeste bygning, Taipei 101. Taipei 101 er mer enn 60 prosent høyere enn Chrysler-bygningen. Dette var den høyeste bygningen i verden i 1930. 

Se disse gærningene hoppe med fallskjerm fra Burj Khalifa:

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Burj Khalifa i Dubai
Burj Khalifa i Dubai

4. Petra | Jordan

Byen Petra ligger ved fjellet Jebel al-Madhbah mellom Rødehavet og Dødehavet i Jordan. Dette er en magisk by i rosefarget stein.

Petra ble først bebodd for rundt 11 000 år siden. Men den virkelige utviklingen startet da en stamme arabiske nomader slo seg ned fra år 400 f.Kr. De ble rike på handelsrutene som krysset landet deres. Nomadene handlet med kinesisk silke, indisk krydder og bomull. De skapte en praktfull verdensby som er kjent for sine vakre bygninger og hager.

Det finnes flere utskårne gravkamre langs det som er kjent som fasadegaten. Det er mer enn 40 slike gravkamre spredt over et stort område!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Petra i Jordan
Petra i Jordan

5. Ha Long-bukta | Vietnam

Det er lett å forstå hvorfor den vietnamesiske folketroen mener øyene i Ha Long-bukta er skapt av gudene. Vinden kaster regnet gjennom morgentåken. Store skulpturer stiger opp av det turkise vannet. Plutselig åpner himmelen seg og sola bryter gjennom. Det kan føles som om vi stirrer inn i selve skapelsen.

Ifølge historien var vietnameserne ofte plaget av invasjoner via sjøveien fra nord. Gudene var til slutt så lei av denne plagen at Moderdragen ble sendt for å hjelpe sammen med barna sine.

I kampens hete ble dragene satt fyr på av fienden! Dragene spyttet ut juveler som dannet en forsvarsbarriere. Denne barrieren beskyttet landet mot angrep fra nord for alltid. Disse juvelene ble senere omdannet til landskapet og øyene som nå ligger langs kysten av Ha Long-bukta.

Det bor mer enn 200 000 mennesker i provinsen Ha Long. Rundt 1000 av disse bor på vannet i Ha Long-bukta. Husbåtene deres er spredt over tre husbåtbyer og viser en historisk levemåte.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ha Long-bukta i Vietnam
Ha Long-bukta i Vietnam

6. Taj Mahal | India

Taj Mahal er et vakkert byggverk, men skjønnheten skjuler også en kjærlighetshistorie.

Herskerens kone, Mumtaz Mahal, døde i 1631 da hun fødte deres 14. barn. Herskeren bygget Taj Mahal i hennes minne. Taj Mahal er en kort versjon av navnet hennes og betyr «kronen av palasser». Taj Mahal er en juvel i Indias krone!

Taj Mahal er et av verdens sju underverker. Det er også verdens mest besøkte landemerke. Mer enn sju millioner mennesker besøker Taj Mahal hvert år. Det tok 22 år og 20 000 arbeidere å fullføre dette mesterverket. Med en høyde på 73 meter er Taj Mahal virkelig et fantastisk syn. Bygget er dekt med skinnende marmor og juveler!

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Taj Mahal i India
Taj Mahal i India

7. Angkor Wat | Kambodsja

Byen Angkor var en gang hovedstaden i Khmerriket. Byen er kjent for sine gåtefulle templer. De kambodsjanske gudekongene bygget stadig mer imponerende byggverk for å vise hvor mektige de var.

Det største av templene er Angkor Wat. Dette er et godt bevart hindutempel som plasserer seg som universets midtpunkt! Det ble bygget tidlig på 1100-tallet. Det har fem tårn som kan ses fra mer enn en kilometer unna. Angkor Wat er blant verdens største religiøse monumenter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Angkor Wat i Kambodsja
Angkor Wat i Kambodsja

8. Den kinesiske mur | Kina

En av de mest kjente severdighetene i hele verden er Den kinesiske mur. Et besøk dit vil være et minne for livet! Muren ligger én og en halv time utenfor Beijing. Muren er omtrent 21 000 kilometer lang.

Begynnelsen for Den kinesiske mur startet mellom år 700 og 400 f.Kr. Da begynte ulike kinesiske stater å bygge sine egne murer for å forsvare seg. Dette fortsatte helt til den første keiseren av Kina koblet sammen murene i det tredje århundret f.Kr. Dette ble gjort for å hindre en invasjon fra nord.

Mellom 1300- og 1600-tallet ble det bygget vakttårn og festninger i muren for å gjøre forsvaret sterkere.

Selv om murens formål var å stoppe fienden fra å invadere, så klarte den ikke det. Djengis Khan klarte å bryte seg gjennom muren og erobret Nord-Kina tidlig på 1200-tallet. Djengis Khan var den første store herskeren i Mongolriket. Hans barnebarn, Kublai Khan, erobret Sør-Kina i 1279.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Den kinesiske mur
Den kinesiske mur

9. Samarkand | Usbekistan

Samarkand er en turkis perle dypt inne i ørkenen i Usbekistan. Denne byen ligger midt ute på slettene i Sentral-Asia. Byen ble bygget fra rikdommene fra Silkeveien. Men det var visjonen til en grusom hersker som forvandlet byen til juvelen den er i dag.

Timur var en nådeløs krigsherre fra middelalderen, men han var også en mann med store visjoner. Timur drømte om å gjøre byen Samarkand om til et sentrum for islamsk kunnskap og kultur. Han tvang viktige intellektuelle og håndverkere til å bosette seg i byen. Her studerte de Koranen, matematikk, poesi og kunst.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Samarkand i Usbekistan
Samarkand i Usbekistan

10. Himalaya | Asia

Himalaya er et område som er ti ganger større enn Frankrike! Fjellkjeden går gjennom India, Nepal, Bhutan, Pakistan og Kina. Himalaya tar deg med på en reise over de høyeste fjellene og de dypeste dalene.

Ulike kulturer har tilpasset seg noen av de barskeste værforholdene mennesket kjenner, og gjort Himalaya til sitt hjem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Ghandruk i Nepal
Ghandruk i Nepal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Skydive Dubai – Youtube
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images