Vår vakre verden – Asia

Vår verden består av mange unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med imponerende arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Asia. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet!

1. Shiraz | Iran

Iran er kanskje ikke det mest populære reisemålet, men landet har mye å by på. Dette vakre landet har fått et ufortjent dårlig rykte siden revolusjonen i 1979 – som et farlig og lovløst sted der kvinner er undertrykt og alt som var verdt å se er redusert til støv. Men nå er det stort sett trygt å reise dit.

OBS! I løpet av 2022 endret situasjonen seg dramatisk, og norske myndigheter fraråder nå reiser til Iran.

Iran har noen av de eldste, historiske landemerkene i verden. Byen Shiraz ligger midt i hjertet av alt. Det kanskje flotteste å se i Shiraz er regnbueglasset i Nasir al-Mulk-moskeen. Når du står ved de strålende glassmaleriene og ser lyset skinne inn, er det som å være inne i et smykkeskrin. Herskerdynastiet Qajar bygget moskeen sent på 1800-tallet. Utsmykningen passer absolutt til byggherrens luksuriøse smak.

Like i nærheten ligger gravkammeret Shah Chéragh. Gravkammeret ble bygget på 1100-tallet. Inne i den blå kuppelen er det et smaragdgrønt kammer fylt med bitte små speil som glitrer når de fanger lyset. Dette er en av de mest overveldende opplevelsene i hele den islamske verden.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Moskeen i Shiraz
Moskeen i Shiraz

2. Pamukkale | Tyrkia

Det finnes mer enn 1000 verdensarvsteder i hele verden, men bare 38 kvalifiseres som både naturlige og kulturelle underverker. Og bare ett av dem er en samling av hvite kalksteinsdammer som renner ut i en landsby med både gresk og romersk påvirkning. Dette er Pamukkale.

Pamukkale ligger vest i Tyrkia og er et utrolig syn. I 14 000 år har naturlige, varme kilder pumpet vann med kalsium opp til overflaten. Etter hvert har vannet som rant nedover, fordampet. Kalsiumavleiringene har dannet de hvite «trinnene» av travertin, en type kalkstein. Disse skapte naturlige terrasser ned gjennom dalen. Den fikk navnet Pamukkale – «bomullsslott» på tyrkisk – av lokalbefolkningen. Det er en ekstremt passende beskrivelse av noe som ser ut som om det hører til i en fantasy-roman.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Pamukkale i Tyrkia
Pamukkale i Tyrkia

3. Burj Khalifa | Dubai

I flere tiår har man heftig diskutert verdens høyeste bygning. Var det World Trade Center, verdens høyeste bygningspunkt? Eller var det Sears Tower, verdens høyeste benyttede etasje? Og hva er det som definerer en bygning?

Så var det en bygning som i 2010 knuste all mulig motstand ved å bli verdens høyeste av alt og stikke av med alle rekordene. Høyeste bygning, høyeste benyttede etasje, mest nervøse vindusvaskere – hele greia. Den bygningen var Burj Khalifa i Dubai, med leiligheter, kontorer, svømmebassenger, en restaurant og ni verdensrekorder.

Burj Khalifa rager 828 meter opp i været – mer enn dobbelt så høyt som forrige høyeste bygning, Taipei 101. Til sammenlikning er Taipei 101 mer enn 60 prosent høyere enn Chrysler-bygningen som var den høyeste bygningen i 1930. Burj Khalifa er så høy at den spiralformede Y-formen ble utviklet for å redusere vindens påvirkning nesten en kilometer oppe i luften.

Se disse gærningene hoppe med fallskjerm fra Burj Khalifa:

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Burj Khalifa i Dubai
Burj Khalifa i Dubai

4. Petra | Jordan

Av alle oldtidsbyene i verden er det få som kan overraske og begeistre på samme måte som Petra. Denne byen ligger i fjellsiden på fjellet Jebel al-Madhbah mellom Rødehavet og Dødehavet i Jordan.

Dette er en magisk by i rosefarget stein, med fantastiske ting å se rundt hvert hjørne. Det finnes virkelig ikke noe liknende på hele kloden.

Petra ble først bebodd for rundt 11 000 år siden, men den virkelige utviklingen startet da en stamme arabiske nomader kalt nabateere slo seg ned fra år 400 f.Kr. De ble rike på handelsrutene som krysset landet deres – de handlet med kinesisk silke, indisk krydder og bomull. De skapte en majestetisk verdensby som kjennetegnes av sine vakre bygninger og hager.

Det er mer å se i Petra enn den mest berømte attraksjonen. Det finnes flere utskårne gravkamre langs den sørlige klippefronten på det som er kjent som fasadegaten. Mer enn 40 slike gravkamre er spredt over flere rader på et stort område.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Petra i Jordan
Petra i Jordan

5. Ha Long-bukta | Vietnam

Det er lett å forstå hvorfor den vietnamesiske folketroen mener øyene i Ha Long-bukta er gudeskapt. Vinden kaster regnet gjennom morgentåken. Store skulpturer stiger opp av det turkise vannet. Rett opp, som om de kunne velte når som helst. Plutselig åpner himmelen seg og sola bryter gjennom. Et øyeblikk føles det som om vi stirrer inn i selve skapelsen.

Ifølge legenden var vietnameserne plaget av konstante invasjoner via sjøveien fra nord. Gudene var til slutt så lei av denne plagen at Moderdragen ble sendt for å hjelpe sammen med barna sine. I kampens hete ble dragene satt fyr på av fienden. Dragene spyttet ut en mengde juveler som dannet en forsvarsbarriere. Denne barrieren beskyttet landet mot angrep fra nord for alltid. Disse juvelene ble senere omdannet til karstlandskapet og øyene som nå ligger langs kysten av Ha Long-bukta.

Det bor mer enn 200 000 mennesker i provinsen Ha Long. Rundt 1000 av disse bor på vannet i Ha Long-bukta. Husbåtene deres er spredt over tre husbåtbyer. Disse ligger og dupper på det krystallklare vannet og er et monument over en historisk levemåte.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ha Long-bukta i Vietnam
Ha Long-bukta i Vietnam

6. Taj Mahal | India

Taj Mahal er et arkitektonisk under, men skjønnheten skjuler også en kjærlighetshistorie. Legenden forteller at alle arkitektene og arbeiderne som bygget Taj Mahal, ble drept eller lemlestet da det var ferdig. På denne måten skulle man forsikre seg om at det aldri kunne bygges et liknende byggverk – så overveldende er skjønnheten. Historikerne har argumentert for at det ikke finnes beviser for dette, men historien øker den nesten mytiske statusen.

Taj Mahal er ikke bare et av verdens sju underverker og et verdensarvsted. Med mer enn sju millioner besøkende i året er det verdens mest besøkte landemerke – og med god grunn. Det tok 22 år og 20 000 arbeidere å fullføre dette mesterverket. Det blir sagt at man trengte 1000 elefanter for å frakte bygningsmaterialene. Og med en høyde på 73 meter er strukturen med sin skinnende marmor og juveler, virkelig et fantastisk syn.

Mogulherskeren sjah Jahans kone, Mumtaz Mahal, døde i 1631 da hun fødte deres 14. barn. Et år senere bestilte han Taj Mahal i hennes minne. Han skal ha vært knust etter hennes død og lovet å bygge et evig hvilested, et symbol på deres kjærlighet. Taj Mahal skal være en kort versjon av navnet hennes og betyr «kronen av palasser». Enten du tror på historien eller ikke, er Taj Mahal en juvel i Indias krone.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Taj Mahal i India
Taj Mahal i India

7. Angkor Wat | Kambodsja

Byen Angkor var en gang hovedstaden i Khmerriket og er kjent for sine gåtefulle templer. Det er en vakker blanding av hindubuddhistisk symbolisme og et ekte testament over ambisjonene til de kambodsjanske gudekongene. Deres store besluttsomhet i byggingen av stadig mer imponerende byggverk viser hvor mektige de var.

Det største av templene er Angkor Wat, et storslått og godt bevart hindutempel som posisjonerer seg som universets midtpunkt!

Det ble bygget av Suryavarman II og dedisert til Vishnu tidlig på 1100-tallet. Det har fem tårn som kan ses fra mer enn en kilometer unna. De stiger mot himmelen som pekestokker og er blant verdens største religiøse monumenter.

Angkor Wat er overfylt av en gang skjulte malerier og dekorative pilarer. Men det viktigste er relieffene med en høyde på nesten to meter som strekker seg over et par kilometer – en enorm oppgave som sier litt om størrelsen på anlegget. Relieffene forteller den fantastiske historien om slagene mellom gudene og demonene.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Angkor Wat i Kambodsja
Angkor Wat i Kambodsja

8. Den kinesiske mur | Kina

En av de mest legendariske severdighetene i hele verden er Den kinesiske mur, og et besøk der vil være et minne for livet. Muren ligger bare én og en halv time utenfor Beijing. Ferske beregninger antyder at muren er omtrent 21 000 kilometer lang.

Den spede begynnelsen for Den kinesiske mur startet mellom år 700 og 400 f.Kr, da ulike kinesiske stater begynte å bygge sine egne festningsverk. Dette fortsatte inn i de krigende staters tid helt til den første keiseren av Kina, Qin Shi Huang i Qin-dynastiet, koblet sammen murene i det tredje århundret f.Kr., for å hindre en invasjon fra nord.

Muren ble deretter videreutviklet av det etterfølgende Han-dynastiet for å beskytte den blomstrende handelen langs Silkeveien. Ming-dynastiet bygget vakttårn og festninger i muren mellom 1300- og 1600-tallet for å gjøre forsvarsevnene sterkere mens de restaurerte de eldste delene av muren.

Muren var kjent som «den lengste gravplassen i verden», på grunn av antallet arbeidere som døde under byggingen. Det går historier om at de døde kroppene ble begravd i muren, selv om det ikke finnes beviser for at det er sant.

Selv om murens formål var å stoppe fienden fra å invadere, så klarte den ikke det. Den første store khan i Mongolriket, Djengis Khan, klarte å bryte seg gjennom muren og erobret Nord-Kina tidlig på 1200-tallet. Hans barnebarn, Kublai Khan, fullførte den mongolske erobringen av Kina da han beseiret Song-dynastiet i sør i 1279.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Den kinesiske mur
Den kinesiske mur

9. Samarkand | Usbekistan

Samarkand er en slående, turkis perle, dypt inne i ørkenen i Usbekistan. Samarkands historiske bygninger er like vakre som de indiske stoffene og den kinesiske silken som en gang flommet gjennom byen på sin lange reise langs Silkeveien.

Men det var visjonen til en grusom hersker som forvandlet byen til den kulturelle juvelen den er i dag.

Timur var en nådeløs krigsherre fra middelalderen, som ikke hadde problemer med å slakte ned alle som kom i hans vei. Han var også en mann med store visjoner, og han drømte om å gjøre byen Samarkand om til et sentrum for islamsk kunnskap og kultur. Timur tvang viktige intellektuelle og håndverkere til å bosette seg i byen. Reisende som kom innom byen, ble overveldet av hvor storslått alt var.

Midtpunktet er allmektige Registan. Ordet betyr «sandfylt sted» og er et offentlig torg omringet av tre overveldende madrassas (islamske skoler/universiteter). Hit kom det menn fra hele det enorme timurid-imperiet for å studere Koranen. I tillegg studerte de også matematikk, poesi og kunst.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Samarkand i Usbekistan
Samarkand i Usbekistan

10. Himalaya | Asia

Krysser man fjellkjeden Himalaya, blir man totalt overveldet av storheten i landskapet. Hvordan skal man klare å navigere seg gjennom et område som er ti ganger større enn Frankrike? Et område som krysser flere landegrenser og kobler sammen flere økosystemer, religioner og politiske ståsteder? Himalaya slynger seg med sine 2500 kilometer gjennom India, Nepal, Bhutan, Pakistan og Kina, og tar deg med på en reise over de høyeste fjellene, de dypeste kløftene og ville skoger.

Hele området er fylt av imponerende biologisk mangfold som det ikke finnes maken til noe sted i verden. I motsetning til mange steder man kan besøke på denne kloden, er Himalaya et sted med villskap som smeltes om til skjønnhet. Ulike menneskekulturer har tilpasset seg noen av de barskeste værforholdene mennesket kjenner, og gjort Himalaya til sitt hjem.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Ghandruk i Nepal
Ghandruk i Nepal

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images / Skydive Dubai – Youtube
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images