Læreplantilkobling

Fag

Norsk

Samfunnsfag

Core Kjerneelementer

 • Samfunnskritisk tenking og samanhengar
 • Berekraftige samfunn
 • Identitetsutvikling og fellesskap
 • Undring og utforsking
 • Demokratiforståing og deltaking
 • Tekst i kontekst

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Demokrati og medborgerskap

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og presentere korleis menneska levde for éin til to menneskealdrar sidan
2. trinn
Samfunnsfag
 • utforske og beskrive kulturminne og kultur- og naturlandskapet i nærmiljøet
4. trinn
Norsk
 • lese og lytte til fortellinger, eventyr, sangtekster, faktabøker og andre tekster på bokmål og nynorsk og i oversettelse fra samiske og andre språk, og samtale om hva tekstene betyr for eleven
4. trinn
Samfunnsfag
 • utforske kulturminne og korleis menneska levde i den tida kulturminna er frå, og samanlikne med korleis vi lever i dag
7. trinn
Norsk
 • lese lyrikk, noveller, fagtekster og annen skjønnlitteratur og sakprosa på bokmål og nynorsk, svensk og dansk og samtale om formål, form og innhold
7. trinn
Samfunnsfag
 • utforske korleis menneske i fortida livnærte seg, og samtale om korleis sentrale endringar i livsgrunnlag og teknologi har påverka og påverkar demografi, levekår og busetjingsmønster
7. trinn
Samfunnsfag
 • beskrive geografiske hovudtrekk i ulike delar av verda og reflektere over korleis desse hovudtrekka påverkar menneska som bur der
10. trinn
Samfunnsfag
 • samanlikne korleis politiske, geografiske og historiske forhold påverkar levekår, busetjingsmønster og demografi i forskjellige delar av verda i dag
10. trinn
Samfunnsfag
 • drøfte korleis framstillingar av fortida, hendingar og grupper har påverka og påverkar haldningane og handlingane til folk
10. trinn
Samfunnsfag
 • reflektere over korleis menneske har kjempa og kjempar for endringar i samfunnet og samstundes har vore og er påverka av geografiske forhold og historisk kontekst

Vår vakre verden – Europa

Vår verden består av mange mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med spesiell arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Europa. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet!

1. Neuschwanstein slott | Tyskland

Neuschwanstein slott i Bayern i Tyskland er en labyrint av tårn, vridde trapper og glassmalerier. Slottet var en inspirasjon for Walt Disneys slott. I motsetning til Disney-versjonen er Neuschwanstein 100 prosent ekte! Du kan faktisk utforske de vakre rommene og salene – akkurat som selveste Askepott.

Neuschwanstein ble bygget sent på 1800-tallet som et slott for kong Ludvig av Bayern. Kongen var en ulykkelig mann med uvanlig smak.

Slottet ligger på en bratt høyde ved foten av Alpene ved en idyllisk innsjø. Det er lett å skjønne hvorfor han valgte denne plassen for drømmehuset!

Dessverre fikk kongen aldri se slottet ferdig, siden han døde under byggingen. Kongen druknet i innsjøen sin på mystisk vis.

Neuschwanstein åpnet dørene for publikum for å skaffe penger til å fullføre slottet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Neuschwanstein slott i Tyskland

2. Giant’s Causeway | Nord-Irland

Nord-Irlands største attraksjon er full av mystikk, med en utrolig utsikt over til Skottland.

Ifølge legenden skal Causeway ha blitt laget av kjempen Finn McCool. Han kastet steiner ut i vannet for å kunne krysse over til Skottland for å gi en annen kjempe en lærepenge. I virkeligheten er steinene 60 millioner år gammel lava som har stivnet til mer enn 40 000 stolper.

Det er lett å forstå hvorfor Giant’s Causeway kom på UNESCOs liste i 1986. Dette stedet er Nord-Irlands eneste attraksjon som står på listen. Stedet er høyt verdsatt innen både vitenskapen og kunsten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Giant's Causeway i Nord-Irland

3. Alhambra | Spania

Alhambra ligger i byen Granada i Andalucia regionen. Med sine hager, bueganger og skinnende blå fontener er Alhambra et av Europas fineste eksempler på islamsk kunst og arkitektur.

Men Alhambra har ikke bare ett slott – det har tre!

Alhambra startet som en romersk festning. Så på 1100-tallet ble det bygget om av en arabisk hersker så det fikk utsikt over byen.

Spania ble kristnet på nytt i 1492. Etter det bygget de katolske kongene og dronningene sine egne slott på stedet hvor Alhambra står. Dette gjorde de for å overskygge det som ble bygget av Spanias tidligere muslimske herskere.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

4. Bledsjøen | Slovenia

Bledsjøen er en fotografs drøm! Innsjøen ligger i alpene nordvest i Slovenia, like ved landsbyen Bled. Dette idylliske stedet er omringet av fjell og skoger.

Slottet Bled ligger høyt over innsjøen på den nordre bredden. Her er det en fantastisk utsikt over vannet, øya og fjelltoppene rundt. Slottet er fra 1100-tallet. Her kan man lære om trykkerikunsten i slottets eget trykkeri.

Midtpunktet i all denne skjønnheten er øya som ligger midt ute i innsjøen. Hovedbygningen på øya er en kirke som hyller jomfru Maria.

Kirken ble bygget på 1600-tallet og har et 52 meter høyt tårn. 99 trappetrinn går opp fra vannkanten!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bledsjøen i Slovenia

5. Meteora | Hellas

Hellas er berømt for sine klostre, kirker og andre religiøse steder. Disse er ofte bygget på fjerne fjelltopper og steinete holmer ute i havgapet. Blant disse er klostrene i Meteora. Her klamrer seks klostre seg til klippekanten.

Her kan man også se vakre hager og smart teknologi som gjør munkenes liv på klippene litt enklere.

Religiøse mennesker har bodd i denne fjerne delen av Hellas siden kristendommens første dager. Trusselen om invasjon tvang dem til å trekke opp i fjellene. Etter hvert ble bygningene deres bygget på steinsøyler, eller på kanten av høye klipper. Dette gjorde bygningene vanskelige å finne for fiender.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Meteora i Hellas

6. Quinta da Regaleira | Portugal

Quinta da Regaleira ble bygget på bestilling fra en brasiliansk millionær sent på 1800-tallet. Designet var en kombinasjon av hans lidenskap for natur, mytologi og filosofi.

Stedet har vært åpent for publikum siden 1998. Da ble det overtatt av de lokale myndighetene.

Quinta da Regaleira har en spesiell brønn. Denne brønnen er et 27 meter dypt «tårn» under bakken! Man må gå gjennom de mørke tunnelene for å komme til brønnen. Deretter går man opp en ti etasjer lang spiraltrapp!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Quinta da Regaleira i Portugal

7. Tsarskoje Selo | Russland

Tsarskoje Selo er en av de mest overdådige turistattraksjonene i Russland. Stedet ligger bare 24 kilometer fra St. Petersburg. Slottet ligger i landsbyen Pusjkin, som er oppkalt etter den store russiske poeten Aleksandr Pusjkin.

Slottet og parkanlegget har noe av verdens mest imponerende arkitektur. Blant disse er det berømte Katarinapalasset fra 1700-tallet.

Slottet ble bygget som sommerresidens under keiserinne Katarina I av Russland. Katarinas datter, keiserinne Elisabet, bygget om slottet for å kunne konkurrere med slottet i Versailles i Frankrike.

Da Katarina den store inntok tronen, mislikte hun stilen og fikk en arkitekt til å oppgradere slottet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Tsarskoje Selo i Russland

8. Plitvičesjøene | Kroatia

Hvorfor besøke bare én innsjø når du kan se 16 innsjøer som er bundet sammen via fossefall? Du kan gå over trebroene som går på kryss og tvers over Plitvičesjøene i Kroatia. Her er du omringet av smaragdgrønt vann som har formet landskapet i flere tusen år.

Innsjøene er faktisk en del av den lange elven som renner mellom to fjell. Mineralene i elven gir innsjøene den spesielle fargen.

Skogene rundt elven er hjemsted for mange utrydningstruede arter.

Plitvičesjøene fikk plass på UNESCOs verdensarvliste i 1979, og det er fremdeles Kroatias mest populære turistattraksjon.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Plitvice i Kroatia

9. Stonehenge | Storbritannia

Dette er et landemerke i Storbritannia som er lett å kjenne igjen, men ingen vet helt sikkert hvordan det ble til. Steinene har stått der i minst 3500 år! Tusenvis av turister besøker stedet hvert år.

10. De greske øyer | Hellas

Hellas har mer enn 200 bebodde øyer som tilbyr mye mer enn bare sol, hav og sand. Hver enkelt øy er en unik blanding av historie og kultur.

Kreta er den største av de greske øyene. Øya er spesielt interessant hvis du liker historie, arkeologi og mytologi.

En annen historisk øy er Rhodos. Gjennom århundrer har den blitt formet av romersk, bysantinsk, genovesisk, osmansk og italiensk påvirkning. 

Med sine landsbyer, klipper og berømte solnedganger er Santorini en av de mest besøkte greske øyene. Santorini kalles også for juvelen i Egeerhavet.

Kanskje den mest berømte attraksjonen blant alle de greske øyene er Navagiobukta – også kalt Shipwreck Beach – på øya Zakynthos.

Det rustne skipsvraket er midtpunkt på den smale stripen med hvit sand. Skipsvraket ligger i bunnen av en klippe omgitt av krystallklart, turkist vann.

Stranden vises på mange postkort og brosjyrer, og ble kåret som en av de beste strendene i verden i 2017.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Santorini i Hellas

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Ukjent
  11. Getty Images