Vår vakre verden – Europa

Vår verden består av enormt mange unike, mystiske og vakre steder. Naturen har igjennom millioner av år formet landskapet rundt oss. Vi mennesker har bosatt oss og krydret landskapet med storslagen arkitektur og vakker kunst. I denne artikkelen ser vi på noen få eksempler fra Europa. Dette er ti av de mest spesielle stedene på kontinentet!

1. Neuschwanstein slott | Tyskland

Neuschwanstein slott i Bayern i Tyskland er en labyrint av tårn, vridde trapper og glassmalerier. Slottet var en av de fremste inspirasjonskildene for Walt Disneys slott. I motsetning til Disney-versjonen er Neuschwanstein 100 prosent ekte. Du kan faktisk utforske de vakre rommene og salene – akkurat som selveste Askepott.

Neuschwanstein ble bygget sent på 1800-tallet som et slott for kong Ludvig av Bayern. Kongen var en ulykkelig mann med eksentrisk smak. Det ligger på en bratt høyde ved foten av Alpene ved en idyllisk innsjø, og det er lett å skjønne hvorfor han valgte denne plassen for drømmehuset.

Dessverre fikk kongen aldri se slottet ferdig, siden han døde under byggingen. Noen hevder det var selvmord, andre mord – men kongen druknet i innsjøen på mystisk vis. Neuschwanstein ble åpnet for offentligheten for å skaffe penger til å fullføre byggingen av slottet.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Neuschwanstein slott i Tyskland
Neuschwanstein slott i Tyskland

2. Giant’s Causeway | Nord-Irland

Nord-Irlands største attraksjon er innhyllet i mystikk, med en overveldende utsikt over til Skottland. Mens solstrålene funkler over havflaten på Atlanterhavet, kan man stå på en av tre utstikkere av vulkansk stein som er frosset til perfekte sekskantede søyler. Her kan man nesten føle at tiden har stoppet.

Ifølge legenden skal Causeway ha blitt laget av kjempen Finn McCool. Han kastet steiner ut i vannet for å kunne krysse over til Skottland for å gi en annen kjempe, Benandonner, en lærepenge. Virkeligheten er imidlertid mye mindre anspent – de steinete framspringene er 60 millioner år gammel lava som har stivnet til mer enn 40 000 sammenfiltrede basaltsøyler. Disse søylene er både overveldende og fantastiske på samme tid.

Det er lett å forstå hvorfor Giant’s Causeway kom på UNESCOs liste over verdensarvsteder i 1986. Dette er Nord-Irlands eneste attraksjon som står på listen. Stedet har høy geologisk verdi og er høyt verdsatt innen både vitenskapen og kunsten.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Giant's Causeway i Nord-Irland
Giant's Causeway i Nord-Irland

3. Alhambra | Spania

Alhambra ligger i den andalusiske byen Granada. Med sine instagramvennlige hager, geometriske bueganger og skinnende blå fontener er Alhambra et av Europas fineste eksempler på islamsk kunst og arkitektur. Men Alhambra har ikke bare ett slott – det har tre.

Alhambra startet som en romersk festning, og ble så ombygget av det mauriske Nasrid-dynastiet, med røtter i dagens Saudi-Arabia. 1100-tallets hersker Muhammad I av Granada så potensialet i det gamle festningsverket. Han fikk det bygget om så det fikk utsikt over byen.

Etter at Spania ble kristnet på nytt i 1492, bygget de katolske kongene og dronningene sine egne slott på stedet. Dette gjorde de for å overskygge det som ble bygget av nasjonens tidligere muslimske herskere. Slottet til Karl V var i klassisk renessansestil og står i sterk kontrast til Nasrid-dynastiets byggverk.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

4. Bledsjøen | Slovenia

Bledsjøen er en reisefotografs drøm, med sitt vakre blå vann og idylliske omgivelser. Innsjøen ligger i de juliske alpene nordvest i Slovenia, like ved landsbyen Bled. Dette idylliske stedet er omringet av fjell og skoger. Middelalderslottet Bled ligger høyt over innsjøen på den nordre bredden, noe som gjør omgivelsene enda mer storslåtte.

Midtpunktet i all denne skjønnheten er øya som ligger midt ute i innsjøen. Det ligger noen få bygninger på øya, men hovedbygningen er pilegrimskirken som er dedisert til jomfru Marias opptagelse i himmelen. Kirken ble bygget på 1600-tallet og har et 52 meter høyt tårn og 99 trappetrinn i barokkstil som fører opp fra vannkanten.

Hvis man vil ha en annen utsikt over den verdenskjente innsjøen, kan man ta en tur til slottet Bled. Der er det en fantastisk utsikt over vannet, øya og fjelltoppene rundt. Slottet fra 1100-tallet har en imponerende arkitektur og også en museumssamling. Her kan man også lære om trykkerikunsten i slottets eget trykkeri.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Bledsjøen i Slovenia
Bledsjøen i Slovenia

5. Meteora | Hellas

Hellas er berømt for sin overflod av klostre, kirker og andre religiøse steder. Disse er ofte bygget på utilgjengelige fjelltopper og steinete holmer ute i havgapet. Men ingen av disse setter en besøkendes hengivenhet på en så stor prøve som klostrene i Meteora. Her klamrer seks klostre seg til klippekanten.

Religiøse mennesker, deriblant munker, nonner og til og med eremitter, har bodd i denne fjerntliggende delen av Hellas siden kristendommens første dager. Men trusselen om invasjon tvang dem til å trekke opp i fjellene. Etter hvert ble bygningene deres bygget på vaklende steinsøyler, eller på kanten av høye klipper, for å være mest mulig utilgjengelige.

På sitt mest populære var det 24 ulike religiøse tilholdssteder i Meteorafjellene, men i dag er det bare seks igjen. Alle seks er åpne for allmennheten. På innsiden kan man utforske eldgamle freskomalerier som fremdeles skinner i lyset. Man kan også se møysommelig malte kapeller, velholdte hager og til og med genial teknologi som gjør munkenes liv på klippene litt enklere.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Meteora i Hellas
Meteora i Hellas

6. Quinta da Regaleira | Portugal

Quinta da Regaleira er en del av Portugals kulturlandskap Sintra – et unikt verdensarvsted som må oppleves for å fatte at det finnes. Det ble bygget på bestilling fra den eksentriske, brasilianske millionæren António Augusto Carvalho Monteiro sent på 1800-tallet. Designet var en kombinasjon av hans lidenskap for natur, mytologi og filosofi. Resultatet er en eiendom som mangler sidestykke noe sted i verden.

Stedet har vært åpent for allmennheten siden 1998. Det var da stedet ble overtatt og restaurert i regi av de lokale myndighetene. Besøkende kan utforske fascinerende bygninger, mystiske monumenter og eventyrlige hager, mens man leter etter skjulte symboler i omgivelsene.

Quinta da Regaleira har et design som skal gi en kobling mellom det fysiske og det åndelige. Det skal gjenspeile en reise inn i opplysning og innsikt. Det beste stedet for å føle denne stemningen er når du ser opp fra bunnen av brønnen, et 27 meter dypt «tårn» under bakken. Å gå gjennom de mørke tunnelene for å komme til brønnen, og så gå opp spiraltrappen de ti etasjene mot himmelen over oss, er en nesten utenomjordisk opplevelse.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Quinta da Regaleira i Portugal
Quinta da Regaleira i Portugal

7. Tsarskoje Selo | Russland

Tsarskoje Selo er en av de mest overdådige turistattraksjonene i Russland. Det ligger bare 24 kilometer fra St. Petersburg. Slottet ligger i landsbyen Pusjkin, som er oppkalt etter den store russiske poeten Aleksandr Pusjkin. Slottet og parkanlegget kan skryte av noe av verdens mest storslåtte arkitektur. Man kan blant annet oppleve det berømte Katarinapalasset, en kongelig residens i barokkstil fra 1700-tallet.

Slottet ble bygget som sommerresidens under keiserinne Katarina I av Russland. Hun var Peter den stores andre hustru. Katarinas datter, keiserinne Elisabet, bygget om slottet til rokokkostil i sin regjeringstid. Hun ville gjerne at slottet skulle konkurrere med slottet i Versailles i Frankrike. Da Katarina den store inntok tronen, mislikte hun stilen. Hun fikk arkitekten Charles Cameron til å oppgradere til nyklassisistisk stil innvendig, med en litt mer barokk følelse utvendig.

Palasset er omringet av en idyllisk park på 5,6 kvadratkilometer, kalt Katarinaparken. Den består av to parker: en formell hage laget for tsarina Elisabet og en engelsk landskapshage for Katarina den store. Spesielt den siste er full av storslåtte bygninger og monumenter. Grottepaviljongen og pagoden er eksempler på kinesisk arkitektur.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tsarskoje Selo i Russland
Tsarskoje Selo i Russland

8. Plitvičesjøene | Kroatia

Hvorfor besøke bare én innsjø når du kan se 16, som alle er bundet sammen via spektakulære fossefall? Når du vandrer over trebroene som går på kryss og tvers over Plitvičesjøene, er du omringet av smaragdgrønt vann som har formet landskapet i flere tusen år.

Innsjøene er faktisk en del av den langstrakte elven som renner mellom fjellene Mala Kapela og Plješivica. Over tid har elven delt seg opp, takket være et naturfenomen som kalles karst. Mineralene i elvebekken, som gir innsjøene den karakteristiske fargen, reagerer også med organismer i vannet som sakte vasker opp nye lag med steiner som fungerer som naturlige dammer. Noen av disse ble dannet for over 200 millioner år siden. Takket være kaskadene med vann har de erodert og omdannet seg til et system med fossefall og innsjøer som stadig endrer seg.

Det var denne utrolige geologien som gjorde at Plitvičesjøene fikk plass på UNESCOs verdensarvliste i 1979. Sjøene er fremdeles Kroatias mest populære turistattraksjon. Sjøene er riktignok bare en liten del av nasjonalparken de hører til – de utgjør cirka 1 prosent av parken som består av 300 kvadratkilometer med overdådige skoger som er hjemsted for mange utrydningstruede arter.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Plitvice i Kroatia
Plitvice i Kroatia

9. Stonehenge | Storbritannia

Dette er et av de mest gjenkjennelige landemerkene i Storbritannia, men ingen vet helt sikkert hvordan det ble til. Steinene har stått der i minst 3500 år, og alderen er en del av det som gjør dem spennende for turister. Mysteriet som omgir Stonehenge, er trolig grunnen til at tusenvis av turister besøker stedet hvert år.

10. De greske øyer | Hellas

Alle Hellas’ mer enn 200 bebodde øyer har mye mer å tilby enn bare sol, hav og sand. Hver enkelt øy er en unik blanding av historie og kultur. De idylliske øyene ligger strødd rundt i Det joniske hav vest for fastlandet, med Egeerhavet i øst.

Kreta er den største av de greske øyene, og har et mangfoldig landskap fra fjell til kystbyer og strender. Her er det stor variasjon i attraksjoner, noe som gjør Kreta til en av de beste øyene for førstegangsbesøkende. Øya er spesielt interessant hvis du liker historie, arkeologi og mytologi. Det var faktisk her den første, europeiske sivilisasjonen, minoerne, holdt til.

En annen historisk øy er Rhodos, som er en del av Dodekanesene. Gjennom århundrer har den blitt formet av romersk, bysantinsk, genovesisk, osmansk og italiensk påvirkning – dette synes i gamlebyen i nord der man kan beundre de svingete, brosteinsbelagte gatene innenfor bymurene.

Med sine fullkomne landsbyer og berømte solnedganger er Santorini, juvelen i Egeerhavet, en av de mest besøkte greske øyene. Halvmåneformede Santorini og naboøyene er egentlig rester av en stort sett oversvømt og sovende vulkan. Denne vulkanen hadde et av historiens største utbrudd for rundt 3600 år siden. Denne eksplosjonen var med på å forme øyas bratte klipper. Disse danner en skueplass der man kan se sola synke i havet.

Kanskje den mest berømte attraksjonen blant alle de greske øyene er den avsidesliggende Navagiobukta – også kalt Shipwreck Beach – på den joniske øya Zakynthos. Stranden er avbildet på mange postkort og brosjyrer, og ble stemt frem som en av de beste strendene i verden i 2017. Det rustne skipsvraket er midtpunkt på den smale stripen med hvit sand. Skipsvraket ligger i bunnen av en bratt, skogkledd kalksteinsklippe omgitt av krystallklart, turkis vann.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Santorini i Hellas
Santorini i Hellas

Kilder:

 • 101 steder du må oppleve (før du dør) (2020)
  Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Ukjent
  11. Getty Images