Verdens høyeste

Verdens høyeste bygning er for tiden skyskraperen Burj Khalifa i Dubai. Den er 828 meter høy. Men Jeddah Tower, som er under bygging i byen Jeddah i Saudi-Arabia, vil være over 1000 meter høy når den er ferdig. Det blir den første bygningen som rager mer enn en kilometer over bakken.

Hva er mulig?

Så hvor høye skyskrapere er det egentlig mulig å bygge? Det vil være vanskelig, men antakelig ikke umulig, å bygge et tårn som er over 2000 meter høyt – like høyt som ti vanlige skyskrapere oppå hverandre. Det er likevel mange utfordringer man må takle for å bygge slike megahøye bygninger.

Vinden truer

Det største problemet er vind. Når det blåser, presser vinden mot én side, så man må lage en konstruksjon som holder seg stabil. Sterk vind kan få et høyt hus til å vaie fra side til side, noe som kan gjøre at de som befinner seg i de øverste etasjene, blir sjøsyke.

Arkitekter og ingeniører har flere måter å stoppe dette på. Noen av verdens høyeste skyskrapere har en gigantisk vekt som henger inne i bygget, helt øverst. Dette kalles en svingningsdemper.

Svingningsdemperen i Taipei 101 Tower i Taiwan er en turistattraksjon i seg selv. Den store gule kulen henger i åtte stålkabler mellom 87. og 91. etasje.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Veldig langt opp

En annen stor utfordring er å komme seg til toppen av bygningen. En skyskraper på over en kilometer trenger over 3000 trappetrinn. Heisene må drives av høyhastighetsmotorer. Hvis ikke tar det veldig lang tid å komme seg opp og ned. Noen heiser går i 69 kilometer i timen. I den farten fyker en heispassasjer opp eller ned i en fart på fem etasjer i sekundet. Det tusen meter høye Jeddah Tower skal få 59 heiser.

Bra for miljøet?

Megahøye skyskrapere består av vanvittige mengder betong og stål. Det er ikke bra for miljøet, for fabrikkene som lager disse materialene, slipper ut farlige gasser i atmosfæren. Ettersom høye bygg trenger masse materialer og veier mye, er lavere bygninger sånn sett mer miljøvennlige.

På den annen side sparer høyhus miljøet for biltrafikk. Hvis høyhus plasseres tett på kollektivtrafikk, som for eksempel togstasjoner, vil de som jobber i høyhuset ofte droppe å kjøre bil til jobben. Mange skyskrapere bygges i tillegg nesten uten parkeringsmuligheter. I Londons høyeste bygning, The Shard, jobber over 5000 mennesker, men det finnes bare 46 parkeringsplasser. Da tvinges folk til å bruke kollektivtrafikken – og det er bra for miljøet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Arkitektenes høydetriks

For mange er det viktig å sette nye høyderekorder. Om man kan oppholde seg øverst i bygningen, er kanskje ikke like viktig…

Kilder:

  • Spennende vitenskap – Junior (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter

  1. Shutterstock
  2. Getty Images
  3. Shutterstock
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. The B1M – Youtube