Verdens høyeste

Verdens høyeste bygning er for tiden skyskraperen Burj Khalifa. Den står i et lite land som heter Dubai. Den er 828 meter høy. I Saudi-Arabia bygges en enda høyere bygning, og den kommer til å bli over 1000 meter høy.

Hva er mulig?

Hvor høye skyskrapere er det mulig å bygge? Det vil være vanskelig å bygge et tårn som er over 2000 meter høyt. Det er cirka like høyt som ti vanlige skyskrapere oppå hverandre. Å bygge slike megahøye bygninger er veldig vanskelig.

Vinden truer

Det største problemet er vind. Når det blåser mye kan et høyt hus vaie fram og tilbake. Og det kan gjøre at de som er inne i bygningen, blir kvalme.

Det går an å stoppe disse bevegelsene. Noen av verdens høyeste skyskrapere har en svær vekt som henger inni bygget. Den demper svingningene og kalles derfor en svingningsdemper.

Svingningsdemperen er ganske imponerende. I Taiwan har en av skyskraperne en stor, gul svingningsdemper. Den henger i åtte supersterke kabler.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Veldig langt opp

En annen utfordring er å komme seg til toppen av bygningen. En skyskraper på over en kilometer trenger over 3000 trappetrinn. Det er en lang trapp! Heisene må gå superfort. Noen heiser går i 69 kilometer i timen. I den farten fyker man opp fem etasjer i sekundet.

Bra for miljøet?

Megahøye skyskrapere består av veldig mye betong og stål. Det er ikke bra for miljøet, for fabrikkene som lager disse materialene, slipper ut farlige gasser i atmosfæren. Siden høye bygg trenger masse materialer og veier mye, er lavere bygninger sånn sett mer miljøvennlige.

Men samtidig sparer høyhus miljøet for biltrafikk. Hvis høyhus plasseres ved for eksempel togstasjoner, vil de som jobber i høyhuset ofte ta tog istedenfor bil. Mange skyskrapere bygges i tillegg nesten uten parkeringsplasser. I Londons høyeste bygning, The Shard, jobber over 5000 mennesker, men det finnes bare 46 parkeringsplasser. Da må folk ta bussen til jobb – og det er bra for miljøet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Topp 10

Se hvilke ti skyskrapere som akkurat nå er verdens høyeste. Hvor mange av dem har du hørt om? 

Kilder:

  • Spennende vitenskap – Junior (2020)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter

  1. Shutterstock
  2. Getty Images
  3. Shutterstock
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Alverdens Top 10 – Youtube