Vikingene

Arven etter vikingene

Vikingene levde for 1000 år siden. Hva har vi lært av historien deres?

Norrøn treskjæring
Norrøn treskjæring

Populærkultur

I dag ser vi vikinger i populærkulturen. Ringenes Herre-bøkene, filmene og TV-serien er hentet fra vikingtiden. Også nyere fortellinger er basert på norrøn mytologi: Harry Potter, Game of Thrones og Marvels Mighty Thor-serie.

Et gammelt sverd og hendder med rustning med et brunt skinn som bakgrunn
Et gammelt sverd og hendder med rustning med et brunt skinn som bakgrunn

Vikingnavn

Navn som Astrid, Ingrid, Ingebjørg, Bjørg, Aud, Åse, Bjarne, Åsmund, Egil, Frode og Erland er norrøne navn. Også mange stedsnavn har overlevd fra vikingtiden: Ulsrud, Ullern, Ullensaker, Telemark, Vestfold, Agder og Eidsvoll – for å nevne noen få. I dag er det også populært å gi norske oljeplattformer og oljefelt norrøne navn: Sleipner (Odins hest), Snorre, Frigg, Oseberg, Gullfaks, Valhall, Balder, Åsgard, Jotun og Njord er noen eksempler.

📷 Tjängvidesteinen er en bildestein fra Gotland. Motivet viser blant annet Odin på hesten Sleipner.
Odin på sin hest Sleipner malt på en stein

Ukedagene

Det finnes rester etter vikingenes ukedager i navnene på dagens ukedager.. Den første dagen i vikingenes uke var fredag, og dette var Friggs/Frøyas dag. Lørdag var badedag (laugardag) for vikingene. Søndag er solens dag.  Mandag er månedagen. Tirsdag er krigsguden Tyrs dag. Onsdag er Odins dag. Torsdag er Tors dag. Dette var den siste dagen i uken i vikingtiden. Tingsamlingene ble åpnet denne dagen. Blótene ble også vanligvis holdt på en torsdag.

📷 Ofring til guden Thor av Johan Ludwig Lund.
Gammelt maleri som viser ofring til Guden Thor

Lov og rett

Vikingene brukte ordet Ting om forsamlinger som bestemte lov og rett. Det var på tinget at forbrytere ble dømt. Før kalte man domstolene i Norge for lagting. Du har kanskje hørt om Borgarting, Eidsivating og Gulating? Disse var navn på lovområder i vikingtiden. Og Stortinget har du hørt om! Det er Norges lovgivende organ. Det er også kalt nasjonalforsamlingen.

Jury er også en arv fra vikingtiden.Den gang hadde man en jury på 12 frie menn. I viktigere saker kunne man ha 24 eller 36 jurymedlemmer. Man sluttet å bruke jury i Norge i 2018. Det finnes land som fortsatt bruker jury i dag.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Stolene til en jury i en rettsal
Stolene til en jury i en rettsal

Hjelmer med horn?

Det er funnet hjelmer med horn som stammer fra tiden lenge før vikingene regjerte. Faktisk fra rundt år 1000 f.Kr. Det er nesten 2000 år før vikingtiden begynte. Hjelmene viser ikke tegn til skader. Mest sannsynlig ble disse hjelmene brukt i seremonier. Det er nesten umulig å krige med slike horn på hodet.

Og det er heller ikke funnet en eneste hjelm med horn fra vikingtiden. Men likevel ser vi bilder av vikinger med horn på hjelmen in reklamer og tegneserier.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Vikinghjelm som ligger på en brun pels med fjell i bakgrunnen
Vikinghjelm som ligger på en brun pels med fjell i bakgrunnen

Nasjonalromantikk

På 1800-tallet oppsto en epoke som kalles nasjonalromantikken. Norge var nå i ferd med å utvikle seg til et moderne demokrati.Politikere, kunstnere og forfattere hentet inspirasjon i vikingtiden. Dette gjorde de for å samle et splittet folk. Denne nasjonalismen brukte vikingtiden som noe alle kunne være stolte av.

📷   «Brudeferd i Hardanger», av Adolph Tidemand og Hans Gude.

Norge fikk sin egen grunnlov i 1814. Da hadde Norge vært i union med Danmark i 400 år. Interessen for vår egen folkekultur økte. Forskere begynte å se på folkets historie og tradisjoner. De forsket på språk, musikk, litteratur og kunst. Da kom vikingarven vår inn i fokus. Gamle vikingkonger og det norrøne språket ble studert. Den norske nasjonalfølelsen begynte å øke. Norsk natur og norske bønder ble viktige symboler for vår nasjonale identitet. Og vikingtiden ble også viktig.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude
Brudeferd i Hardanger, malt av Adolph Tidemand og Hans Gude

Språk

Språkforskeren Ivar Aasen laget et nytt skriftspråk på midten av 1800-tallet. Det var basert på de norske dialektene som han mente stammet direkte fra språket som vikingene snakket. På hans tid var det dansk som var skriftspråket i Norge. Dialektene i byene var sterkt påvirket av dansk.

Ivar Aasen kalte det nye skriftspråket for landsmålet. Siden 1929 har vi kalt det nynorsk.

Norsk, svensk og dansk er basert på vikingenes språk. Engelsk har rundt 600 låneord fra det norrøne språket. Engelsk grammatikk er nesten likt vikingenes språk. Vikinger fra Skandinavia bosatte seg på De britiske øyene. Vikingene påvirket det lokale språket. Derfor er engelsk såpass likt.

📷   Filippus Simonssons vernebrev for klosteret på Hovedøya skrevet på norrønt.
Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Filippus Simonssons vernebrev for klosteret på Hovedøya skrevet på norrønt
Filippus Simonssons vernebrev for klosteret på Hovedøya skrevet på norrønt

Julefeiring: Jól

Sagaene fra vikingtiden forteller oss mye om vikingene. Disse fortellingene beskriver julefeiringen til vikingene. De kalte det Jólblot. Vi har ordet jul fra vikingenes Jól. Til jul måtte man brygge øl til minne om gudene. Det ble også gitt julegaver. De ga gaver til nye og gamle venner. Gavene kunne være våpen og klær. De kunne også være vakre skrin og smykker.

📷   «Håkon den Gode og bøndene ved blotet på Mære», av Peter Nicolai Arbo.
Maleri som viser Håkon den Gode og bøndene ved blotet på Mære
Maleri som viser Håkon den Gode og bøndene ved blotet på Mære

Odelsrett

Odelsretten er en norsk rett som går tilbake til vikingtiden. Særnorsk betyr at det kun finnes i Norge. Odel betyr eiendomsrett. Det handler om hvem som skal arve gården. Odelsretten har forandret seg litt siden vikingtiden. Men i dag kan både jenter og gutter overta gården.

Gårdsgutt i Norge fra 1900-tallet med en geit. Gutten sitter på en stein og vi ser en gammel låve i bakgrunnen.
Gårdsgutt i Norge fra 1900-tallet med en geit. Gutten sitter på en stein og vi ser en gammel låve i bakgrunnen.

Opplev vikingtiden i dag

I Norge har vi flere steder hvor man kan oppleve hvordan vikingtiden var. Disse stedene kalles attraksjoner. Vikinggarden Avaldsnes ligger i Rogaland. Der kan man lære om hvordan forfedrene våre levde. Her kan du også lære å bruke pil og bue. opplevavaldsnes.no

📷   Vikingfestival på Vikinggarden Avaldsnes i Rogaland.

Midgard vikingsenter ligger i Vestfold. Her kan du oppleve hvordan livet var i vikingtiden. vestfoldmuseene.no/midgard-vikingsenter/

The Viking Planet er Norges første digitale vikingmuseum. Her kan du se hologrammer og bruke interaktive skjermer. Du kan til og med ta bilde av deg selv i viking rustning. thevikingplanet.com

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Viking Festival at Avaldsnes Viking Farm
Viking Festival at Avaldsnes Viking Farm

Verdier

På mange måter er vikingene fortsatt med oss den dag i dag. Vær modig. Vær godt forberedt. Vær en god venn. Disse er viktige verdier vi har arvet fra vikingtiden.

 

Kilder:

  • Keiserud, Erik; Elden, John Christian: jury i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 15. november 2023 fra https://snl.no/jury

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Offentlig eiendom
    4. Johan Ludwig Lund / Offentlig eiendom
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Nasjonalmuseet / Offentlig eiendom
    8. Riksarkivet (CC BY-SA 4.0)
    9. Peter Nicolai Arbo / Offentlig eiendom
    10. Getty Images
    11. Msvea (CC BY-SA 4.0)
    12. Getty Images