Yrkesrettet skriving i norskfaget

Du som leser denne teksten, går sannsynligvis et yrkesfaglig løp på videregående. Kanskje skal du bli helsefagarbeider og jobbe med eldre eller gå byggfag for å bli tømrer. Du har kanskje en drøm om å bli en skikkelig dyktig kjølemontør eller en omsorgsfull barne- og ungdomsarbeider i barnehage. Kanskje vil du bli tannpleier, agronom, blikkenslager, konditor eller mekaniker.

Accessibility icon Yrkesrettet skriving i norskfaget

Muntlig og skriftlig kommunikasjon

Uansett hva du vil bli, er norskfaget viktig for deg som skal ta fagbrev. Om ikke lenge trenger du gode kommunikasjonsevner når du snakker og skriver, for å gjøre jobben din godt.

Du øver mye på å snakke og skrive på yrkesfag. Om ett år blir du lærling, og da må du kunne forklare deg klart. Hvis du vil være helsefagarbeider, må du for eksempel vite hvordan du kan snakke med eldre mennesker, og du må kunne lese instruksjoner.

Elektrikere må forstå manualer og sende e-poster til kunder. I barnehagen er det viktig å kunne kommunisere godt med barn og skrive rapporter.

De tekstene du leser og skriver i jobben din som fagarbeider, hører til det vi kaller yrkesfaglige sjangre.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En bunke med papirer med binders på et trebord innendørs
En bunke med papirer med binders på et trebord innendørs

Unike fagspråk

 • Vet du hva en drager er?
 • Hva med konflagrasjon?
 • Er du kjent med forkortelsen HLR?
 • Eller betydning av grupperingsteknikk?
 • Hva vil det si å sautere?

Når du blir tømrer, elektriker, ambulansemedarbeider, kokk eller blomsterdekoratør, kommer du til å bruke spesielle ord når du snakker med andre på jobben. Disse ordene kalles fagspråk.

Fagspråk er det språket som folk i samme yrke bruker. Hvis du for eksempel er tømrer, vil du bruke ord og uttrykk som er knyttet til bygging og snekring. Hvis du blir kokk, vil du bruke ord som beskriver forskjellige ingredienser og matlagingsteknikker.

Det kan virke litt forvirrende i begynnelsen, men ikke vær redd. Etter hvert som du lærer mer om yrket ditt og får erfaring, blir du vant med å bruke fagspråket.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kokker på en restaurant som lager mat og flamberer mat i en stekepanne.
Kokker på en restaurant som lager mat og flamberer mat i en stekepanne.

Dokumentering og rapportering

Tannpleiere og kjølemontører skriver forskjellige tekster, men begge må kunne dokumentere og rapportere. Å rapportere betyr å gi viktig informasjon til andre. Som helsefagarbeider deler du for eksempel pasientinformasjon med kollegaer ved vaktbytte. Som elektriker skriver du rapport etter en sluttkontroll.

Når vi skriver rapporter, er det viktig å bruke fagspråket, vite hvilken type tekst vi skal skrive, og være tydelig. Noen små skrivefeil kan være morsomme, som når en kokk skriver «Dagens rett er stekt kylling lever» i stedet for «Dagens rett er stekt kyllinglever». Men det er viktig å være profesjonell.

Rapportering og dokumentering er viktig for å sikre at jobben vår er riktig og trygg. For eksempel må en elektriker være nøye med dokumenteringen, ellers kan det bli dyrt og farlig.

Å kunne formulere seg skriftlig og muntlig på en tydelig og korrekt måte, er derfor spesielt viktig for deg som kommende fagarbeider.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Kvinnelig tekniker i hvit labfrakk som jobber med en harddisk og noterer på et ark
Kvinnelig tekniker i hvit labfrakk som jobber med en harddisk og noterer på et ark

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

   1. Getty Images
   2. Getty Images
   3. Getty Images