Yrkesrettet skriving i norskfaget

Du som leser denne teksten, går sannsynligvis et yrkesfaglig løp på videregående. Kanskje skal du bli helsefagarbeider og jobbe med eldre eller gå byggfag for å bli tømrer. Du har kanskje en drøm om å bli en skikkelig dyktig kjølemontør eller en omsorgsfull barne- og ungdomsarbeider i barnehage. Kanskje vil du bli tannpleier, agronom, blikkenslager, konditor eller mekaniker.

Accessibility icon Yrkesrettet skriving i norskfaget

Muntlig og skriftlig kommunikasjon

Uansett hva du ønsker å bli, er norskfaget spesielt viktig for deg som vil ta et fagbrev. Om ikke så lenge vil du trenge gode kommunikasjonsevner, både når du snakker og når du skriver, for å kunne utføre jobben din på en trygg og riktig måte.

På yrkesfag er det to områder vi øver spesielt mye på i norskfaget: muntlig og skriftlig kommunikasjon. Om bare ett år skal du ut i lære som lærling, og da er det viktig at du kan gjøre deg forstått både når du snakker og når du skriver. La oss se noen eksempler på hvorfor dette er viktig:

Hvis du ønsker å bli helsefagarbeider, er det nødvendig å vite hvordan du kan kommunisere godt med eldre mennesker. Du må også kunne lese og skrive prosedyrer, som er viktige instruksjoner for hvordan man utfører ulike oppgaver.

For en elektriker er det viktig å kunne forstå og tolke manualer, som er veiledninger for hvordan man installerer og reparerer elektriske systemer. I tillegg må du kunne sende e-poster med pristilbud til kundene dine.

Hvis du drømmer om å jobbe i en barnehage, må du vite hvordan du kan kommunisere på en god måte med barna. Dessuten er det viktig å kunne skrive referater og pedagogiske rapporter, som er dokumenter som beskriver hva som skjer i barnehagen.

De tekstene du leser og skriver i jobben din som fagarbeider, hører til det vi kaller yrkesfaglige sjangre. Det betyr at det er tekster som er viktige for akkurat ditt fremtidige yrke. Det er derfor nødvendig at du får god opplæring i å skrive tekster som er relevante for jobben du vil ha.

Tenk litt over hvilke tekster du tror du kommer til å trenge i ditt fremtidige yrke. Det kan være ulike typer brev, instruksjoner, rapporter eller andre typer dokumenter som er viktige for akkurat det du ønsker å jobbe med. Husk at med god trening og innsats vil du kunne mestre disse ferdighetene og være godt rustet for din fremtidige karriere. Lykke til!

Forrige avsnitt

1 / 7

Neste avsnitt
En bunke med papirer med binders på et trebord innendørs
En bunke med papirer med binders på et trebord innendørs

Unike fagspråk

 • Vet du hva en drager er?
 • Hva med konflagrasjon?
 • Er du kjent med forkortelsen HLR?
 • Eller betydning av grupperingsteknikk?
 • Hva vil det si å sautere?

Hvis du vil bli tømrer, elektriker, ambulansemedarbeider, kokk eller blomsterdekoratør, så er det mulig du har hørt noen av disse ordene før. Som fagarbeider bruker du fagspråk når du snakker med andre på jobben. Det er de spesielle ordene og uttrykkene som er viktige for jobben din.

Tenk på fagspråk som et eget språk som folk i samme yrke bruker for å forstå hverandre bedre. Hvis du for eksempel er tømrer, vil du bruke ord og uttrykk som er knyttet til bygging og snekring. Hvis du blir kokk, vil du bruke ord som beskriver forskjellige ingredienser og matlagingsteknikker.

Det kan virke litt forvirrende i begynnelsen, men ikke vær redd. Etter hvert som du lærer mer om yrket ditt og får erfaring, vil du bli mer komfortabel med fagspråket. Det er en del av det å bli dyktig i jobben din og jobbe godt sammen med kollegene dine.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kokker på en restaurant som lager mat og flamberer mat i en stekepanne.
Kokker på en restaurant som lager mat og flamberer mat i en stekepanne.

Dokumentering og rapportering

Selv om fagarbeidere som tannpleiere og kjølemontører skriver forskjellige tekster, er det noen ting de begge  må kunne. Det handler om å dokumentere og rapportere. Å rapportere betyr å gi viktig informasjon til andre. Som helsefagarbeider kan du for eksempel gi informasjon om pasienter til en kollega muntlig eller skriftlig når vaktene skifter. Som elektriker kan du måtte skrive en rapport etter en sluttkontroll.

Når vi skriver rapporter, er det viktig å kunne fagspråket, vite hva slags tekst vi skal skrive, og skrive på en tydelig og forståelig måte. Noen ganger kan det bli morsomt når folk gjør små feil i skrivingen, som når en kokk skriver «Dagens rett er stekt kylling lever» i stedet for «Dagens rett er stekt kyllinglever». Men selv om det er litt morsomt, er det viktig å være profesjonell når vi skriver.

Rapportering og dokumentering er viktig fordi det hjelper oss å være sikre på at jobben vi gjør, er riktig og trygg. For eksempel må en elektriker være nøye med dokumenteringen, ellers kan det bli dyrt og kanskje farlig. Og hvis en helsefagarbeider ikke kommuniserer tydelig, kan det få alvorlige konsekvenser for pasienten.

Å kunne formulere seg skriftlig og muntlig på en tydelig og korrekt måte, med et godt fagspråk, er derfor spesielt viktig for deg som kommende fagarbeider.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kvinnelig tekniker i hvit labfrakk som jobber med en harddisk og noterer på et ark
Kvinnelig tekniker i hvit labfrakk som jobber med en harddisk og noterer på et ark

Kilder:

Bilde- og videorettigheter:

   1. Getty Images
   2. Getty Images
   3. Getty Images