Hva er NATO?

NATO dukker stadig opp i nyhetene når det er snakk om kriger og konflikter verden over, men hva er egentlig denne organisasjonen, hvem er med og hvilke oppgaver har den?

Accessibility icon Hva er NATO?

Her signerer Norges
utenriksminister
Halvard Lange avtalen …

… og siden dette øyeblikket, 4. april 1949, har Norge vært medlem av NATO.

Men hva er egentlig NATO?

Utenriksminister Halvard Lange signerer Atlanterhavspakten på vegne av Norge

Hvorfor ble NATO opprettet?

Etter andre verdenskrig ønsket mange land mer internasjonalt samarbeid, slik at vi kunne unngå nye, ødeleggende kriger.

Vi hadde også erfart konsekvensene av atomvåpen etter at USA bombet byene Hiroshima og Nagasaki. I tillegg fryktet vi ekspansjon fra mektige, kommunistiske Sovjetunionen.

Det førte til at tolv vestlige land, inkludert Norge, gikk sammen om å opprette en forsvarsallianse. 4. april 1949 ble Atlanterhavspakten undertegnet.

Det mest sentrale i avtalen er artikkel 5, og den lyder som følger:

«Et væpnet angrep mot én eller flere av de tilsluttede stater skal betraktes som et angrep mot dem alle».

Hvis Norge blir angrepet, vil altså alle NATO-land hjelpe Norge.

Med jevne mellomrom har flere land sluttet seg til pakten, og inkludert Finland som ble innlemmet 4. april 2023 og Sverige som ble innlemmet 7. mars 2024. Nå består NATO av 32 medlemsland. Flere land ønsker NATO-medlemskap, deriblant Ukraina.

Flaggene til Natos medlemsland

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
4. april 1949 ble Nato stiftet i Washington D.C.
4. april 1949 ble Nato stiftet i Washington D.C.

Hva er NATO i dag?

I dag er NATO fortsatt en forsvarsorganisasjon og en viktig del av Vestens sikkerhetspolitikk. Hovedkvarteret ligger i Brussel i Belgia, og organisasjonen består hovedsakelig av to deler: Det nordatlantiske råd og Militærkomiteen.

Det nordatlantiske råd

Her møtes alle medlemslandene for å diskutere sikkerhetspolitikk. I rådet er det mange grupper som spesialiserer seg på forskjellige sikkerhetspolitiske spørsmål rundt diplomati, sikkerhetstrusler og atomvåpen.

Militærkomiteen

Denne komiteen består av medlemslandenes forsvarssjefer. De gir militære råd til Det nordatlantiske råd.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Natos møterom i Brussel
Natos møterom i Brussel

Hvordan fungerer NATO?

Den mest sentrale artikkelen i NATO er artikkel 5, som kort forklart betyr at medlemslandene må hjelpe hverandre politisk og militært hvis man blir angrepet.

Samtidig skal NATO jobbe for å beskytte folk, forme partnerskap, bekjempe nye trusler og bygge fred og stabilitet.

Selv om NATO er en organisasjon som består av medlemsland, må alle beslutninger nås gjennom konsensus, altså enighet. Er for eksempel Norge og Danmark uenig om noe, må de finne frem til en enighet før NATO kan komme til en klar og tydelig beslutning.

En av årsakene til at alle medlemslandene må være enige, er at NATO har få egne militære styrker. Alliansen består av medlemslandenes samlede militære styrke.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Tyrkiske soldater under en Nato-øvelse
Tyrkiske soldater under en Nato-øvelse

NATO-involvering i krig

NATO har ikke vært involvert i mange kriger, men det er to som skiller seg ut gjennom historien.

Kosovokrigen i 1999

I det gamle Jugoslavia ønsket Serbia at Kosovo skulle være en del av den serbiske stat, men det ønsket ikke befolkningen i Kosovo. Resultatet ble at Serbia gikk til militært angrep mot Kosovo.

Dette gikk spesielt hardt ut over kosovoalbanerne, en etnisk gruppe i Kosovo. FN og NATO engasjerte seg derfor for å stoppe Serbias angrep og folkemord på kosovoalbanere.

Afghanistan

Aktivering av artikkel 5 har kun skjedd én gang i historien.

11. september 2001 ble USA angrepet av terrororganisasjonen al-Qaida som har tilholdssted i Afghanistan. NATO gikk derfor til angrep mot Afghanistan med godkjenning fra FN.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Soldater i skogen under Kosovo-krigen i 1999
Soldater i skogen under Kosovo-krigen i 1999

Ny situasjon i Europa

Det ble en tydelig endring i Europas sikkerhets- og forsvarspolitikk etter 24. februar 2022. Det var den dagen Russland gikk til angrep på Ukraina.

Krigen har skadet relasjonen mellom Russland og vestlige land, og den har ført til en høy spenning mellom Russland og deres nærmeste naboland.

 

Våre naboland Sverige og Finland har alltid stått utenfor forsvarsalliansen NATO, men da Russland angrep Ukraina, endret svensk og finsk politikk seg på kort tid.

Både Finland og Sverige valgte da å avslutte sine alliansefrie linjer, og 18. mai, 2022, leverte de søknad om medlemsskap i NATO.

Da Stoltenberg tok imot søknadene fra Finland og Sverige på alliansens toppmøte i juni, beskrev han øyeblikket som «historisk».

Han forsikret om at NATOs dør står åpen for land som er «beredte og villige til å bidra til vår felles sikkerhet».

📷  Sverige og Finland leverte sin søknad om medlemskap samtidig. På bildet ser vi Finlands utenriksminister Pekka Haavisto, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges utenriksminister Ann Linde.
Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges utenriksminister Ann Linde
Finlands utenriksminister Pekka Haavisto, Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Sveriges utenriksminister Ann Linde

Hva tenker norske politikere?

I Norge er det bred enighet mellom de to store partiene Arbeiderpartiet og Høyre, om at Norge skal være medlem av NATO. Den norske venstresiden har lenge vært skeptisk, og i dag er fremdeles partiet Rødt mot norsk NATO-medlemskap. De har begrunnet dette med et ønske om å være mer uavhengig av USA, og at de mener at krigføring ikke er den rette løsningen for å skape fred og stabilitet i verden. SV har moderert sitt tidligere kritiske NATO-standpunkt etter at Finland og Sverige søkte om medlemskap.

📷  Kong Harald og NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, følger med under en demonstrasjon av jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter.

Kong Harald og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg følger med under en demonstrasjon av jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter
Kong Harald og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg følger med under en demonstrasjon av jagerflyet F-35 Joint Strike Fighter

Kilder:

  • Cooper, Camilla Guldahl: NATO i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 8. mars 2022 fra https://snl.no/NATO
  • NRK (18.5.20203) Sverige og Finlands Natosøknader https://www.nrk.no/nyheter/sverige-og-finlands-nato-soknader-1.16276819

Bilde- og videorettigheter:

    1. NATO
    2. NATO / NATO – YouTube
    3. NATO
    4. NATO
    5. Getty Images
    6. NATO
    7. NATO