Maten du et, seier mykje om deg
Maten vi et, fortel oss om kven vi er, og kva tradisjon og kultur vi kjem frå. Mat er ein del av identiteten vår og skaper tilhøyrsel.
Mat er kultur
Har du nokon gang tenkt over at det du et, korleis du et det og når du et det, kan seie noko om kven du er og kva slags kultur og kanskje kva slags religion du veks opp i?
Perspektiv bilde av et middagsbord
Den norske matkulturen
Består av fire hovudgrupper:
- norsk tradisjonsmat
- samisk tradisjonsmat
- mat frå andre land
- norsk kosthald slik det er i dag, som er ei god blanding av alle dei tre gruppene over
Havregrøt med brunost og syltetøy
Norsk tradisjonsmat
Norsk matkultur har røter langt tilbake i tid. Råvarene kom frå havet, fjellet, skogen og vidda. Det tøffe klimaet i Noreg blir spegla i mattradisjonane våre. Den korte sommaren kravde at maten måtte produserast og bli konservert for at den skulle halde eit heilt år. Maten vart raka, graven, speka, salta og tørka. Mjølka vart til ost og smør. Visste du at mjølk ikkje vart brukt som drikke før på 1900-talet?
Smalahove på det norske matbordet
Samisk tradisjonsmat
Samisk matkultur har mykje til felles med norsk matkultur, sidan samane òg har lange tradisjonar for å produsere og sanke mat vi har god tilgang på i Noreg. Men reinsdyret står i ei særstilling i den samiske kulturen og i matlaginga. Andre råvarer er bær, kvann, rype og fisk. Det er viktig å ta vare på alt frå dyret når du først har fått tak i det. Tradisjonskosten er gjerne rik på protein og feitt. Innmat, margbein og gumppus – som er blodkaker og blodpølser – blir framleis rekna som delikatesser i det samiske kjøkkenet.
Blodpølse
Heile verda på eit fat
Når vi tenkjer på ulike land og kulturar, er maten kanskje det første som fell oss inn. Vi forbind Frankrike med gourmetmat og vin, Italia med pizza og USA med hamburgarar. Dette ser vi på som typiske matrettar for desse landa. Kva som blir tradisjonelle matrettar i eit land, fortel noko om historia, kulturen og tilgangen til råvarer i landet.
English breakfast
India 🇮🇳🥘
India er eit enormt land med mange ulike regionar. Det er store variasjonar i maten frå stad til stad. Indiske matretter har ofte mykje fargar, smak og duft. Indisk matlaging inneheld mange slags krydder. Krydder og urter blir brukte heile, blir malne til pulver, blir tørka eller blir blanda med andre krydder for å få eit blandingskrydder. Maten blir ofte servert på stålfat med små skåler. Indarar et gjerne med høgre handa og med matskei, ikkje med kniv og gaffel. Når ein et med handa, gir dette etter tradisjonen eit korrekt fokus og nærvær for måltidet ein puttar i seg.
Krydder
Mexico 🇲🇽🌮
Kva ville fredagskvelden ha vore utan taco? Taco er ein like sjølvsagd matrett for nordmenn som pølse i lompe. Samtidig er taco ein tradisjonell og sentral matrett i det meksikanske kjøkkenet. Meksikansk mat er faktisk ein av verdas mest utbreidde matkulturar. Blant dei mest typiske ingrediensane kan vi nemne avokado, lime, chili, løk og mais.
Meksikansk taco
Ramadan Iftar mat
Mat som politikk
Det ein puttar i seg, kan vera basert på ei overtyding eller eit politisk standpunkt. Nokre vegetarianarar et ikkje kjøt fordi dei ikkje vil at dyr skal døy for vår skuld
Andre er klimaterianarar. Dei vil redusere karbonutsleppet og vel kortreist mat i sesong, et lokalt og reduserer kjøtforbruket. Mat som blir laga på gamlemåten, blir stadig meir populært, som til dømes fermenterte grønsaker i mat som kombucha, kimchi og tempeh.
📷 Kimchi er nasjonalretten til Korea, og han består av fermenterte grønsaker.
Kimchi
Ja takk, alt saman!
I Noreg et vi variert, og mange er både tradisjonelle og trendy. Fårikål søndag, kjøttfritt måndag og sushi tysdag. Vi er heldige som har stabil tilgang på mat og kan velje frå ein internasjonal meny. Vi hentar inspirasjon frå heile matfatet i verda og gjer det til vårt eige. Tenk at nordmenn et mest frosenpizza i heile verda!
- Kva er din favorittmat?
Kjelder:
- Dagbladet (30.08.2021): Corona: Norske pizzatall forbløffer
https://www.dagbladet.no/mat/corona-norske-pizzatall-forbloffer/73403630
- Jødedommen.no (30.08.2021): Hva er kosher?
https://www.xn--jdedommen-l8a.no/kosher/
- Opplysningskontoret for brød og korn (16.07.21): Salt og helse
https://brodogkorn.no/fakta/salt-og-helse/
- Kumra, Niru: indisk mat i Store norske leksikon på snl.no. Henta 30. august 2021.
Henta 11. august 2021 frå https://snl.no/indisk_mat
- Sundland, Kjersti: meksikansk mat i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 30. august 2021 frå https://snl.no/meksikansk_mat
- Matinfo (30.08.2021): Mattrender 2021
https://matinfo.no/blogs/mattrender-2021
- NDLA (29. 08.2021): Tradisjonsmat
https://ndla.no/nb/subject:1:fdefda2a-7d3a-4749-92cf-24ad466a20db/topic:2:186816/topic:2:186456/resource:1:194373
- Vogt, Kari: halal i Store norske leksikon på snl.no.
Henta 30. august 2021 frå https://snl.no/halal
Bilde- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
MENY
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-