Kyr – våre nyttigaste gardsdyr
Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Kjært barn har mange namn, og vi menneske er glade i kua. Menneske har brukt kyr som gardsdyr i nesten 10 000 år. No finst det kyr over heile verda.
Vi bruker både mjølka, beina, horna og skinnet frå kua – til og med møkka! Kjøtet er veldig vanleg som mat: Nesten 24 prosent av alt kjøt vi menneske et, kjem frå kyr.
Overflod av storfe
Hvordan påvirker kua miljøet
Avskoging i Amazonas
Sjøgress
Kva med norske kyr?
Ved spesialisert kjøtproduksjon i andre delar av verda blir det sloppe ut nesten fire gongar meir klimagass i forhold til Noreg. Kvegdrift i Noreg er derfor meir miljøvennleg enn elles i verda. Meir enn 70 prosent av det norske storfekjøtet vi et, kjem frå den norske mjølkekua.
Norske kyr på på en fjellvei
Visste du at …?
- … cirka ein fjerdedel av overflata til jorda blir brukt til husdyrdrift?
- … kua slepp ut 95 prosent av metanen sin gjennom munnen?
- … 3,4 prosent av verdas karbonutslepp kjem frå tre som døyr under avskoging til fordel for kvegdrift?
Flyfoto av storfe i Texas, USA
Line fiksar maten
Kjelder:
- Historie og vitenskap (2020)
Orage Forlag AS
- The Washington Post (06.11.2020): This foreign meat company got U.S. tax money. Now it wants to conquer America.
https://www.washingtonpost.com/politics/this-foreign-meat-company-got-us-tax-money-now-it-wants-to-conquer-america/2019/11/04/854836ae-eae5-11e9-9306-47cb0324fd44_story.html
- Institutt for biovitenskap, UiO (06.11.2020): Metanogene bakterier
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/m/metanogeneba.html
- Joseph W. Lengeler (1999): Biology of the Prokaryotes
Stuttgart: Thieme
- Anthropocene (06.11.2020): Feeding cows seaweed could reduce their methane emissions
https://www.anthropocenemagazine.org/2019/06/feeding-cows-seaweed-could-reduce-their-methane-emissions/
Bilet- og videorettar:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Future plc
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-