Kyr – våre nyttigste gårdsdyr

Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Kjært barn har mange navn, og vi mennesker er glad i kua. Mennesker har brukt kyr som gårdsdyr i nesten 10 000 år. Nå finnes det kyr over hele verden.

Vi bruker både melka, beinet, hornene og skinnet fra kua – til og med møkka!
Kjøttet er veldig vanlig som mat: Nesten 24 prosent av alt kjøtt vi mennesker spiser, kommer fra kyr.

Kyr som ser inn i kamera

Altfor mange kyr 

Når menneskenes befolkning øker, må også matproduksjonen øke. Men kan vi fortsette å spise den samme maten? Nå finnes det nesten 1,5 milliarder storfe i verden. Det er flere enn vi trenger. 

Fire store selskaper eier nesten all verdens kvegindustri. Jo mer kjøtt vi spiser, jo mer penger tjener de. Derfor stopper ikke avlen av kyr.

Kvegdrift gir også inntekt til millioner av bønder. Det er bra for dem akkurat nå, men ikke så veldig bra for jorda vår på lang sikt. Miljøforkjempere sier ifra når mennesker gjør ting som er skadelig for miljøet. De siste årene har flere og flere sagt at kvegdrift er feil. Men hvorfor det?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overflod av storfe
Overflod av storfe

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!