Sinne er bra

Har noen av dere vært skikkelig sinte en gang? Visste du at det er en god ting å bli sint? Vi skal snakke mer om hva sinne er og hvordan vi kan bruke sinne til noe som er bra for oss selv og dem rundt oss.

En gutt med sint ansiktsuttrykk
En gutt med sint ansiktsuttrykk

Sinne er viktig og riktig

Vi kaller den sinna følelsen for den røde følelsen. Det er lett å huske for du blir stort sett ganske rød i toppen når du er sint! Alle barn har opplevd å bli sint, men noen er kanskje oftere sint enn andre. Kroppen blir ofte varm når man er sint, for alt blodet går ut til musklene og huden.

Mange blir urolige og får lyst til å bevege kroppen mye. Mange får veldig lyst til å slå, sparke, skrike eller dytte når de er sinte. Og mange barn gjør det også, selv om de vet at det ikke er lov. Noen begynner å gråte og noen blir sinte når de er redde.

Tenk alt som er normalt!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Det synes at man er sint

Nesten alle som blir sinte får høy stemme og kroppen blir stiv og musklene blir spente og store. Kroppen og ansiktet ser sint ut. Det skal vi lære mer om etter hvert.

Hvem kjenner du som blir sint?

Hvorfor blir vi sinte?

Vi mennesker blir sinte fordi vi opplever at noe er skummelt eller fordi vi tenker at noe er urettferdig. Vi kan for eksempel bli redd for å ikke ha venner. Vi blir ofte sinte på andre, eller noe andre gjør. Det kan være at de er i ferd med å ødelegge en ting du er glad i, eller at de ødelegger leken, eller plager deg.

Når ble du sist sint?

Sinne kan bli dumt

Sinne kan føre til problemer for deg når du tar igjen på en dårlig måte eller blir uvenner med noen. Men det kan også være bra, for eksempel fordi du kan klare å si fra om noe ikke er bra for deg. Man kan få kraft og energi når man er sint, og det kan komme godt med.

Hva har ditt sinne gitt deg energi til?

bakgrunn
bakgrunn

Noe er lurere å gjøre

Selv om det er vanlig og greit å ha lyst til å både rope, slå, sparke, klore eller klype når du blir sint, er det ikke alltid greit å gjøre det. Det kan være vanskelig å stoppe opp, få hjelp eller roe seg, men det kan vi øve på. Det er viktig å huske på at det er bra å bli sint når du opplever vanskelige ting. Det er også viktig å huske på at det finnes gode måter å vise sinnet sitt på.

Hvilken måte synes du er bra?

Speideren og Vokteren er med på sinne

Sinne kommer gjerne når Speideren er på jakt etter noe du har lyst på eller syns er bra for deg, samtidig som Vokteren roper at det Speideren er på jakt etter er i fare.

For eksempel kan det være at du har lyst på en is, og så har du 20 kroner som du og Speideren er enige om at dere kan bruke på isen. Men så kommer mamma og sier «nei», da kommer Vokteren i full fart. Speideren og Vokteren er i full gir, og feier Den Kloke bort, og sinna-følelsen kommer i full fart!

Heldigvis kan vi øve på å få den Kloke til å komme til fortere, for eksempel ved å puste dypt, roe kroppen eller hjelpe følelsen på annen måte. Det skal vi snakke mer om senere. Det du kan snakke om nå, er hvordan du kan fortelle om at du er sint. Det er ikke alltid vi er så flinke til det, verken når vi er barn eller voksne.

Har du opplevd å ikke få det du ville?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Å øve seg på å fortelle


Vi mennesker synes ofte det er enklere å fortelle hemmeligheter til en robot. Du kan fortelle roboten Hjernus hva du vil, han sier ingenting.

Vil du Hjernus skal fortelle det du sier til en voksen?

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images