Vi snakker med ord

Som dere vet så snakker vi med kroppen. Men ordene våre er også viktige, det har dere kanskje også lagt merke til?

Lillebror skriker til storesøster
Lillebror skriker til storesøster

Ordene dine er deg

I tillegg til at kroppen vår snakker, snakker vi jo også med ordene våre. Ordene våre og språket vårt kan hjelpe oss til å si hva vi mener, tenker, føler, liker og ikke liker.

Ordene våre påvirker andre

Ordene våre kan få andre til å le, smile, bli usikre, lei seg, skuffet, sjalu og mye mer. Det er ikke alltid det er like lett å velge eller finne frem til de gode ordene våre. 

Av og til når ting ikke blir som vi hadde tenkt oss eller vi ikke fikk bli med på leken, kan tungen «slå helt krøll» på seg og sårende ting kan komme ut av munnen vår. Ting som vi kanskje ikke egentlig mente å si, ting som kan gjør andre lei seg eller ting som vi ikke egentlig vet hva betyr.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Lillebror skriker til storesøster
Lillebror skriker til storesøster

Vi kan trene ordbruken vår

Alle sier vi noe dumt innimellom. Noe vi angrer på. Heldigvis er det sånn at vi kan øve oss på ordene våre. Vi kan øve oss på å bli godt kjent hva som er gode ord og hvilke ord som kan såre andre. 

Vi kan også øve oss til å lytte godt etter og prøve å forstå hva det er andre egentlig sier når de sier noe dumt. Vi må også øve oss på å si unnskyld når det er riktig.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Bli kjent med dine ord!

For å bli kjent med våre egne og andres ord må vi vente på tur og høre hva den andre sier. Vi må også øve på å bli kjent med stemmen vår skikkelig og tørre å snakke med en tydelig og god stemme når det er noe som er viktig for oss. 

Vi i Hjernelæring skal hjelpe deg med å finne frem til stemmen din og ordene dine som hjelper deg når du er sammen med andre.

Er du klar for det?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images