Ord bygger vennskap

I dag skal vi snakke om hvordan ordene våre og hvordan vi bruker de kan gjøre det enklere å få venner og være sammen med andre. Da trenger vi god hjelp av den kloke.

To skolebarn snakker sammen
To skolebarn snakker sammen

Ord er overalt

Vi kan bruker ord hele tiden og hvordan vi bruker ordene våre betyr også noe når vi skal få oss venner.

Komplimenter er snill ordbruk

Å bruke ordene våre til å si noe fint til noen andre kalles for et kompliment. Vi blir som regel glade når vi får et kompliment. Det kjennes godt ut og vi får ofte følelsen av at den andre liker oss.

Det kan være viktig å gi komplimenter når vi er sammen med andre mennesker. Noen ganger kan vi synes det er vanskelig å gi et kompliment. Det kan være fordi vi blir sjenerte eller det kan være fordi vi ikke har øvd oss nok på å gjøre det.

Noen ganger kan vi også bli sjenerte når vi får et kompliment og vi må som regel også øve på hvordan vi skal ta imot når noen sier noe fint til oss. Det er en fin ting å øve på.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ord til å be om hjelp

Det er også fint å bruke ordene våre til å øve på å be om hjelp. Hvordan vi bruker ordene våre betyr mye.

Har vi sparket fotballen over gjerder er det for eksempel stor forskjell på om vi sier; “Hent den ballen til meg!”, eller om vi sier; “ Jeg klarte å sparke ballen min over gjerdet og den er så vanskelig å hente alene. Kan du vær så snill å hjelpe meg?”.

Hva likte du best?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ordene vi bruker bestemmer

Hvordan vi bruker ordene våre kan bestemme hvordan vi får det som vi vil eller ikke.

Kan du tenke på engang du spurte noen om å gjøre noe for deg og du fikk hjelp, hvordan tror du at du brukte ordene dine da?

 

Kan du tenke på engang du spurte noen om å hjelpe deg og du ikke fikk hjelp, hvordan tror du at du brukte ordene dine da?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images