Ord bygger vennskap

I dag skal vi snakke om hvordan ordene vi bruker gjør det enklere å være venner. Da trenger vi god hjelp av den kloke.

To skolebarn snakker sammen
To skolebarn snakker sammen

Ord er overalt

Sammen med kroppen vår bruker vi ordene våre til å snakke og være sammen med andre. Vi kan bruker ord hele tiden og hvordan vi bruker ordene våre betyr også noe når vi skal få oss venner.

Komplimenter er snill ordbruk

Å bruke ordene våre til å si noe fint til noen andre kalles for et kompliment. Det kjennes godt ut å få et kompliment. Vi blir som regel glade og vi kjenner ofte på at det betyr at den andre liker oss og synes godt om oss. 

Det er viktig å gi komplimenter når vi er sammen med andre mennesker. Noen ganger kan vi kanskje synes det er vanskelig å gi et kompliment. Det kan være fordi vi blir sjenerte eller det kan være fordi vi ikke har øvd oss nok på å gjøre det. 

Noen ganger kan vi også bli sjenerte når vi får et kompliment og vi må som regel også øve på hvordan vi skal ta imot når noen sier noe fint til oss. Det er en fin ting å øve på.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ord til å be om hjelp

Det er også fint å øve på å be om hjelp. Hvordan vi ber om hjelp avgjør ofte om vi får den hjelpen vi har behov for. 

Har vi sparket fotballen over gjerder er det stor forskjell på om vi sier; “Hent den ballen til meg!”, eller om vi sier; “ Jeg klarte å sparke ballen min over gjerdet og den er så vanskelig å hente alene. Kan du vær så snill å hjelpe meg?”

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ordene vi bruker bestemmer

Alle mennesker trenger hjelp til å løse situasjoner noen ganger, men å be om hjelp fra en voksen eller fra andre barn kan noen ganger kjennes vrient ut. Det kan være fordi vi ikke liker å spørre om hjelp eller fordi vi ikke helt vet hvordan vi skal spørre om hjelp.

 

Noen ganger kan det også være at vi spør litt for fort om hjelp når de er ting vi kan løse selv. Da kan det hende at vi egentlig bare vil at det skal være en voksen eller en god venn i nærheten som kan støtte oss litt så vi får det til selv. For det som er så fint, er at både voksne og barn kan hjelpe oss. En god venn hjelper til når vi trenger det.

Gode venner betyr mye for oss, så mye at de kan være vanskelig å dele. Det er ikke så rart fordi hjernen vår er på en måte redd for at vi skal bli alene og vi vil fort kunne bli sjalu hvis noen vi er glade i eller liker godt, vil være sammen med noen andre. Når vi blir sjalu kan det også hende at vi blir både redde, lei oss og sinte og vi kan komme til å si noe vi angrer på. Som vi må øve på ordene våre, øve på å gi et kompliment og be om hjelp, må vi også øve på å dele på en venn.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images