Ting kan bli litt vanskelig

Dere har kanskje opplevd at det både kan være stas og vanskelig å være sammen med andre. Det er helt vanlig, vi må også lære oss å takle når ting ikke blir helt som vi ønsker oss. Vi må hjelpe Vokteren å slappe av

Tre barn snakker og den siste står litt unna og er lei seg
Tre barn snakker og den siste står litt unna og er lei seg

Når vi ikke får være med

Å være sammen med andre er godt og fint, og av og til vanskelig. Det kan for eksempel skje at du får nei til å være med på en lek vi har lyst til å bli med på, eller det kan være at vennen vår vil leke med noen andre akkurat når vi hadde lyst til å leke med vennen vår.

Tre barn snakker og den siste står litt unna og er lei seg
Tre barn snakker og den siste står litt unna og er lei seg

Det er ikke farlig å være litt alene

Det er ikke så lett fordi hjernen vår jobber for at vi ikke skal være alene og Vokteren vil ofte tro at det å få nei og bli holdt utenfor er det samme som at det er «fare på fære». 

Det trenger det ikke å bety og vi kan sammen med en voksen og alene øve oss på å takle å få et nei eller å bli holdt utenfor.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vi kan løse vanskelige situasjoner

Å klare å løse en slik situasjon gir oss en god følelse og kanskje ender det også ofte opp med at vi får til å bli med på leken likevel. Øvelse gjør mester sier vi ofte. Og det er ganske sant, vi må øve mange ganger på situasjoner som er vriene.

Det samme er det med en situasjon hvor noen sier noe ertete til oss. Det kjennes ikke ålreit ut. Når vi mennesker sier noe dumt, eller gjør noe dumt, er det ofte flere grunner til det. Det kan være at vi har følt oss utenfor, blitt redde, sjalu, sinte, lei oss eller er usikre.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Den kloke kan hjelpe oss

Da kan ofte følelsene reagere før vi klarer å tenke igjennom hva som er lurt å si og gjøre. Noen ganger kan det være fordi vi ikke har lært andre måter å gjøre ting på, eller at vi ikke har øvd oss lenge nok. Når vi øver oss på å bruke ordene våre riktig og vi samtidig øver oss på å forstå hvorfor andre mennesker gjør som de gjør, og hvordan vi kan takle ulike situasjoner kan det hjelpe oss til at det blir mindre krangler og at vi er sammen på en god måte. Da trenger vi god hjelp av den kloke. Det skal vi øve på i Hjernelæring.

Den kloke tenker

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images