Krangling er normalt

Dere har sikkert opplevd at vennskap både kan være supert og vanskelig. Hvem har kranglet med en venn? Vi vet det finnes gode og dårlige måter og krangle på. Vi trenger god hjelp av den kloke når vi skal løse opp i krangler

Vennskap er komplisert

Vennskap er fint, viktig, godt, trygt, gøy, spennende, nytt, skummelt, vanskelig, kranglete, slitsomt, krevende og mye mer. 

Vennskap er både godt og vondt. Vennskap er kjærlighetsfylt og vennskap betyr mye for oss mennesker. Fordi vennskap betyr så mye for oss kan det også være vanskelig og vondt av og til.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Bror og søster har kranglet og er sure på hverandre
Bror og søster har kranglet og er sure på hverandre

Vi kan løse kranglene våre

Det er veldig normalt og naturlig at vi mennesker krangler noen ganger. Det kan skje både med venner og hjemme med familien vår. Å krangle trenger ikke nødvendigvis å være så farlig eller skummelt. Det er hvordan vi krangler og om vi klarer å løse kranglene som er det aller viktigste.

To brødre ler og koser seg utenfor sitt hjem
To brødre ler og koser seg utenfor sitt hjem

Krangling kan være vondt

Hvis vi ikke klarer å løse en krangel på en ok måte kan det gjøre vondt, og hvis vi krangler på en måte som er vond, som å hyle og skrike og kalle hverandre for stygge, er det ikke noe særlig ok. Og det er noen ting som aldri er lov hvis vi krangler og det er å slå.

Sinte tvillingbrødre slåss hjemme i sofaen
Sinte tvillingbrødre slåss hjemme i sofaen

Krangler trenger ikke være skumle

Det er også ulovlig i Norge at voksne ikke har lov til å slå eller gjøre barn vondt på noen måte. 

For at krangel ikke skal være farlig eller skummelt, så må vi lære noe om hvordan vi kan krangle uten at det gjør oss redde og vi må lære om hvordan vi kan løse en krangel. Vi i Hjernelæring skal prøve å hjelpe deg med dette.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
To venninner prater sammen i en park
To venninner prater sammen i en park

Fortell Hjernus om uken din


Siden vi mennesker synes det er lettere å fortelle om hyggelige ting enn vanskelige ting så kan du øve deg på å fortelle Hjernus om en av de mange gangene Den kloke hjalp deg. Skriv et par ord på tegningen.

Du må gjerne vise det til en voksen også.

Fortell Hjernus

Nysgjerrig?

Les mer om hvordan vi jobber for barns psykiske helse

 

Tekst: Kjersti Corneliussen / Hjernelæring

Illustrasjoner: Hjernelæring / Getty Images