Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de, som poteten, er veldig allsidige. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Det betyr at det er et vanskelig, ømtålig problem.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika der den har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men den ble ikke populær og vanlig før på 1700-tallet. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær den var enkel å dyrke og den kunne lagres i lang tid. Det kom godt med når det var matmangel om vinteren.

I dag er poteten en av de viktigste matvarene i verden. Den er en av våre viktigste næringskilder, fordi den har høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Så det vi spiser er egentlig en rot, det som vokser under bakken. Runde røtter som poteten kaller vi for knoller. De blir regnet som en type grønnsak.

Alle rotfrukter inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber.

Poteten kan være giftig

Poteten hører til søtvierfamilien, og i denne familien finner mange giftige arter. Det vi kan spise av potetplanten er knollene, men den grønne planten som vokser over jorda,  kan  vi ikke spise.

Hvis poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Da blir poteten litt grønn, enten på eller under skallet, er dette betyr at den kan inneholde solanin. Slike poteter bør ikke spises.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Poteten kommer i mange former

Det finnes mange ulike potetsorter. De kan ha forskjellig form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Poteten er nøytral i smaken og passer derfor sammen med nesten all middagsmat.

Vi bruker poteten kokt, stekt, bakt, most, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Du kjenner også poteten som potetgull. Da er den delt i tynne skiver og blir fritert. Vi kan lage mel av poteten (potetmel) som brukes til gjøre saus og supper litt tykkere. Den brukes også til dyrefôr, til å lage alkohol og i annen industriell produksjon.

Jordeple

I noen dialekter omtales poteten som jordeple. Vi finner akkurat det samme på fransk. De kaller poteten for pommes de terre, og direkte oversatt betyr dette jordeple.

Vi har tatt med oss det franske pommes (eple) i ord som pommes frites, som er friterte biter av potet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellige typer poteter
Forskjellige typer poteter

En viktig næringskilde

Potetknollen er en allsidig sammensatt råvare som inneholder mange viktige næringsstoffer.

Poteten har hatt en svært stor betydning i kostholdet i Norge, ikke minst i krisesituasjoner. Fortsatt er forbruket av poteter relativt høyt, men vi spiser mindre poteter nå enn tidligere. Hvorfor det, tror du?

Poteter er magrere kost enn kornprodukter, men har stivelse som det viktigste næringsstoffet. Poteter har også en del kostfiber og gir oss tilskudd av jern, kalium, C-vitamin og B-vitaminer.

Skjørbuk

Skjørbuk er en sykdom som skyldes C-vitaminmangel. Før i tiden var sjøfolk som var lenge på havet, utsatt for dette. Om bord i skipene hadde de lite frukt og grønnsaker som inneholder C-vitaminer.

I dag er det ikke mange som får skjørbuk, men fattigdom og flukt fra krig kan føre til at folk får begrenset tilgang til frukt og grønnsaker. Da kan de få C-vitaminmangel og skjørbuk.

Skjørbuk fører til at man blir sliten og trøtt, og får blåmerker på kroppen. Det blør i tannkjøttet og tennene kan falle ut.

Potetferie

Visste du at høstferien ble kalt potetferie før i tiden? Da fikk barna fri fra skolen for å hjelpe til med å høste inn potetene. Det er nok ikke så mange som bruker høstferien på å være i potetåkeren lenger.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at vi spiser mindre poteter enn tidligere. På slutten av 1950-tallet spiste hver nordmann nesten 80 kg poteter i året. I 2022 spiste hver person i snitt cirka 18 kg. Noe av årsaken til dette er nok inntoget av pasta og ris i norske kjøkkener.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjemmelaget potetmos

Det er enkelt å lage potetmos selv. I denne videoen ser du hvordan det gjøres:

Kilder:

  • Holtet, Einar kr: Potet i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet
  • Holtet, Einar Kr.: Potet Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Frukt.no YouTube