Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

 • Helsefremjande kosthald
 • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk
 • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
 • samtale om måltidsskikkar frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar, og om verdien av å ete saman med andre
4. trinn
Mat og helse
 • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Mat og helse
 • utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid
7. trinn
Mat og helse
 • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
 • kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og fortelje om og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval
10. trinn
Mat og helse
 • drøfte korleis kosthald kan bidra til god helse, og bruke digitale ressursar til å vurdere eige kosthald og til å velje sunne og varierte matvarer i samband med matlaging
10. trinn
Mat og helse
 • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar

Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de, som poteten, er veldig allsidige. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Det betyr at det er et vanskelig, ømtålig problem.

Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika hvor den har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men den ble ikke så populær før på 1700-tallet. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi det ofte var matmangel om vinteren. Den var enkel å dyrke og den kunne lagres over lang tid.

Potet er en av de viktigste matvarene i verden. Den er en av våre viktigste ernæringskilder med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Så det vi spiser er egentlig en rot, det som er under bakken. Vi kaller dette for knoller. De blir gjerne regnet som en type grønnsak.

Rotfrukter inneholder mange vitaminer, mineraler og mye fiber.

Poteten kan være giftig

Poteten hører til søtvierfamilien, hvor vi finner mange giftige arter. Det vi kan spise av planten er knollene. Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, er dette en indikasjon på at den har vært utsatt for lys, og kan inneholde solanin. Slike poteter kan brukes som dyrefôr, men bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord

Poteten kommer i mange former

Det finnes mange ulike potetsorter. Poteter har ulik form, farge, størrelse og bruksegenskaper. Poteten er nøytral i smaken og passer derfor sammen med nesten all middagsmat.

Vi bruker potet kokt, stekt, bakt, stuet, i supper og gryteretter, i salater og omeletter. Du kjenner også poteten som potetgull. Da er den delt i tynne skiver og blir fritert. Vi kan lage mel av poteten (potetmel), eller potetmos. Den brukes også til dyrefôr, til å lage alkohol og i annen industriell produksjon.

Jordeple

I noen dialekter omtales poteten som jordeple. Vi finner akkurat det samme i fransk. De kaller poteten for pommes de terre, og direkte oversatt betyr dette jordeple.

Vi har tatt med oss det franske pommes (eple) i ord som pommes frites, som er friterte biter av potet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellige typer poteter

En viktig næringskilde

Potetknollen er en allsidig sammensatt råvare som inneholder mange viktige næringsstoffer.

Poteten har hatt en svært stor betydning i kostholdet i Norge, ikke minst i krisesituasjoner. Fortsatt er forbruket av poteter relativt høyt, men vi spiser mindre poteter nå enn tidligere. Hvorfor det, tror du?

Poteter er magrere kost enn kornprodukter, men har stivelse som det viktigste næringsstoffet. Poteter har også en del kostfiber og gir oss tilskudd av jern, kalium, C-vitamin og B-vitaminer.

Skjørbuk

Skjørbuk er en sykdom som skyldes C-vitaminmangel. Sjøfolk i tidligere tider var utsatt for dette. Ombord var det ofte mangel på C-vitaminholdig mat som frukt og grønnsaker.

I dag er det ikke mange som lider av dette, men fattigdom og flukt fra krig kan forårsake skjørbuk. Da har folk begrenset tilgang til frukt og grønnsaker, og kan få C-vitaminmangel.

Skjørbuk fører til at man blir sliten og lett får smerter. Tennene vil ofte falle ut og man får lett blåmerker på huden.

Potetferie

Visste du at høstferien egentlig var potetferie? Da fikk barn fri fra skolen for å hjelpe til med å høste inn potetene. Det er nok ikke så mange som bruker høstferien lenger på å være i potetåkeren.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at vi spiser mindre poteter enn tidligere. På slutten av 1950-tallet spiste hver nordmann nesten 80 kg poteter i året. I 2012 spiste hver person i snitt litt mer enn 22 kg i året. Noe av årsaken til dette er nok inntoget av pasta og ris i norske kjøkkener.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjemmelaget potetmos

Det er enkelt å lage potetmos selv. I denne videoen ser du hvordan det gjøres:

Kilder:

 • Holtet, Einar kr: Potet i Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2021 M09 20 fra
  https://snl.no/potet
 • Holtet, Einar Kr.: Potet Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 2021 M09 20 fra
  https://snl.no/potet

Bilde- og videorettigheter:

 1. Getty Images
 2. Getty Images
 3. Getty Images
 4. Getty Images
 5. Frukt.no YouTube