Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de, som poteten, er veldig allsidige. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Det betyr at det er et vanskelig, ømtålig problem.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika hvor den har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men den ble ikke så populær før på 1700-tallet. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi det ofte var matmangel om vinteren. Den var enkel å dyrke og den kunne lagres over lang tid.

Potet er en av de viktigste matvarene i verden. Den er en av våre viktigste ernæringskilder med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Så det vi spiser er egentlig en rot, det som er under bakken. Vi kaller dette for knoller. De blir gjerne regnet som en type grønnsak.

Rotfrukter inneholder mange vitaminer, mineraler og mye fiber.

Poteten kan være giftig

Poteten hører til søtvierfamilien, hvor vi finner mange giftige arter. Det vi kan spise av planten er knollene. Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, er dette en indikasjon på at den har vært utsatt for lys, og kan inneholde solanin. Slike poteter kan brukes som dyrefôr, men bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!