Læreplantilkobling

Fag

Mat og helse

Core Kjerneelementer

  • Helsefremjande kosthald
  • Berekraftige matvanar og berekraftig forbruk
  • Mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk

Cogs Tverrfaglig tema

Bærekraftig utvikling

Folkehelse og livsmestring

Læreplan Kompetansemål

4. trinn
Mat og helse
  • samtale om måltidsskikkar frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar, og om verdien av å ete saman med andre
4. trinn
Mat og helse
  • fortelje om kva som kjenneteiknar sunn og variert mat og kvifor det er viktig for helsa
4. trinn
Mat og helse
  • utnytte lokale matvarer i matlaging og presentere ledda i produksjonskjeda frå råvare til måltid
7. trinn
Mat og helse
  • vise samanhengar mellom matvaregrupper og næringsstoff som er viktige for god helse
7. trinn
Mat og helse
  • kjenne att og greie ut om grunnsmakar i matvarer og fortelje om og diskutere korleis smak kan påverke matpreferansar og matval
10. trinn
Mat og helse
  • drøfte korleis kosthald kan bidra til god helse, og bruke digitale ressursar til å vurdere eige kosthald og til å velje sunne og varierte matvarer i samband med matlaging
10. trinn
Mat og helse
  • lage mat frå norsk og samisk kultur og frå andre kulturar og samanlikne og utforske råvarer og matlagingsmetodar som blir brukte i ulike matkulturar

Å være en potet

Har du hørt at noen er som «en potet»? Da er de allsidige og kan brukes til det meste.

Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika og har vært dyrket i flere tusen år. Spanske soldater tok poteten til Europa på 1500-tallet. Den kom til Norge cirka 1740.

Det tok litt tid før poteten ble populær, men den ble mye brukt. Den var enkel å dyrke og den kunne lagres over lang tid.

Rotfrukt

Poteten kalles en rotfrukt. Det er fordi vi spiser rota til potetplanten. Det kalles også en knoll. Potet er en av verdens viktigste grønnsaker.

Poteten kan være giftig

Når poteten får mye sollys på seg produserer den giften solanin. Vi ser det hvis poteten er grønn. Da bør vi ikke spise den. Slike poteter kan brukes som dyrefôr.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter i jord

Poteten kommer i mange former

Poteter har ulik form, farge og størrelse. Den er nøytral i smaken og passer sammen med det meste.

Vi koker, steker og baker poteter. Den brukes også i potetsalat og i omeletter. Favoritten blant mange er nok potetgull. Det er tynne skiver fritert i olje.

Jordeple

På fransk heter potet pommes de terre. Det betyr jordeple. Vi kjenner igjen navnet i pommes frites som er små friterte biter av potet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellige typer poteter

En viktig næringskilde

Potet inneholder mange viktige næringsstoffer. Vi spiser fortsatt mye potet, men ikke like mye som før? Hvorfor det, tror du?

Skjørbuk

Sjøfolk i tidligere tider fikk en sykdom som het skjørbuk. De fikk ikke nok C-vitamin. Det var ikke nok frukt, grønnsaker og ferskt kjøtt ombord. Skjørbuk gjør at du blir veldig sliten, mister tennene og får lett blåmerker.

Det er ikke like vanlig i vår tid.

Potetferie

Visste du at høstferien egentlig var potetferie? Da fikk barn fri fra skolen for å hjelpe til med å høste inn potetene. Det er ikke så vanlig nå lenger.

Vi spiser færre poteter nå enn for 70 år siden. Noe av årsaken til dette er at vi spiser mer pasta og ris.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjemmelaget potetmos

Det er enkelt å lage potetmos selv. I denne videoen ser du hvordan det gjøres:

Kilder:

  • Holtet, Einar kr: Potet i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet
  • Holtet, Einar Kr.: Potet Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Frukt.no YouTube