Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de er veldig allsidige. Akkurat som poteten. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Da har noen et problem som er vanskelig å løse. Gjerne også knyttet en del følelser med seg.

Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika og har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere tok poteten med til Europa på 1500-tallet. Den ble ikke så populær før to hundre år senere. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi den var enkel å dyrke og den kunne lagres over lang tid. Den er også en av våre viktigste næringskilder med mange karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Vi spiser rett og slett en rot som vokser i jorda. Det kalles også en knoll. De fleste bruker poteten som en grønnsak ved siden av annen mat.

Poteten kan være giftig

Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten. Det kan være helseskadelig.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, kan dette tyde på at poteten er giftig. Slike poteter kan brukes som dyrefôr, men bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord

Poteten kommer i mange former

Poteter har ulik form, farge og størrelse. Den er nøytral i smaken og passer sammen med det meste.

Vi kan koke, steke eller bake poteter. Eller bruke dem i supper, gryteretter, salater og omeletter. Du kjenner også poteten som potetgull. Da er den delt i tynne skiver og fritert i olje. Vi kan lage mel av poteten (potetmel), eller potetmos.

Jordeple

I noen norske dialekter omtales poteten som jordeple. Vi finner akkurat det samme i fransk. De kaller poteten for pommes de terre, som betyr jordeple.

Vi har tatt med oss det franske pommes (eple) i ord som pommes frites.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellige typer poteter

En viktig næringskilde

Poteten har hatt en stor betydning i kostholdet i Norge, ikke minst i krisesituasjoner. Fortsatt er forbruket av poteter relativt høyt, men vi spiser mindre poteter nå enn før. Hvorfor det, tror du?

Poteter gir oss mye næring. Den inneholder mye av det kroppen vår trenger. Derfor er den så viktig på middagsbordet. Så smaker den veldig godt i tillegg.

Skjørbuk

Skjørbuk er en sykdom som skyldes mangel på C-vitamin. Sjøfolk i tidligere tider fikk ofte for lite C-vitamin. Ombord var det ofte mangel på frukt, grønnsaker og ferskt kjøtt.

I dag er det ikke mange som lider av dette. Likevel kan fattigdom og flukt fra krig forårsake skjørbuk. Da har folk begrenset tilgang på næringsrik mat.

Skjørbuk fører til utmattelse og mye smerte. Tennene vil ofte falle ut og man får lett blåmerker på huden.

Potetferie

Visste du at høstferien egentlig var potetferie? Da fikk barn fri fra skolen for å hjelpe til med å høste inn potetene. Det er nok ikke like vanlig lenger.

På slutten av 1950-tallet spiste hver nordmann nesten 80 kg poteter i året. I 2012 spiste hver person bare 22 kg i året. Noe av årsaken til dette er nok at mange bytter ut poteten med pasta og ris.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjemmelaget potetmos

Det er enkelt å lage potetmos selv. I denne videoen ser du hvordan det gjøres:

Kilder:

  • Holtet, Einar kr: Potet i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet
  • Holtet, Einar Kr.: Potet Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Frukt.no YouTube