Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de er veldig allsidige. Akkurat som poteten. De kan settes til å gjøre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna. Da har noen et problem som er vanskelig å løse. Gjerne også knyttet en del følelser med seg.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika og har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere tok poteten med til Europa på 1500-tallet. Den ble ikke så populær før to hundre år senere. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi den var enkel å dyrke og den kunne lagres over lang tid. Den er også en av våre viktigste næringskilder med mange karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Vi spiser rett og slett en rot som vokser i jorda. Det kalles også en knoll. De fleste bruker poteten som en grønnsak ved siden av annen mat.

Poteten kan være giftig

Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten. Det kan være helseskadelig.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, kan dette tyde på at poteten er giftig. Slike poteter kan brukes som dyrefôr, men bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!