Å være en potet

Kanskje du har hørt at noen har blitt omtalt som «en potet»? Det er ikke fordi de er kjedelige eller runde, men fordi de er veldig allsidige. Akkurat som poteten. De kan utføre mange ulike oppgaver.

Hvis noe derimot er «en varm potet», så bør man holde seg unna, for varme poteter er det ingen som vil ta i. Da er det et problem som er vanskelig å løse.

Potet
Potet

Fra Sør-Amerika

Poteten stammer fra Sør-Amerika og har vært dyrket i flere tusen år. Spanske erobrere tok poteten med til Europa på 1500-tallet. Den ble ikke populær før to hundre år senere. Poteten kom til Norge cirka 1740.

Poteten ble populær fordi den var enkel å dyrke, og den kunne lagres i lang tid. Den er også en av våre viktigste næringskilder med mange karbohydrater, jern og vitaminer.

Rotfrukt

Poteten er en rotfrukt. Vi spiser rett og slett en rot som vokser i jorda. Det kalles også en knoll fordi den er tykk og rund. De fleste bruker poteten som en grønnsak ved siden av annen mat.

Poteten kan være giftig

Vi kan ikke spise det som er over jorda på potetplanten. Det kan være giftig.

Når poteten blir utsatt for sollys, produserer den giften solanin. Når poteten er grønn, enten på eller under skallet, kan den ha begynt å lage solanin, og da er den giftig. Slike poteter bør ikke spises av mennesker.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Hender og poteter med jord
Hender og poteter med jord

Poteten kommer i mange former

Poteter har forskjellig form, farge og størrelse. Den er nøytral i smaken og passer sammen med det meste.

Vi kan koke, mose, steke og bake poteter. Eller bruke dem i supper, gryteretter, salater og omeletter. Du kjenner også poteten som potetgull. Da er den skåret i tynne skiver og fritert i olje. Vi kan lage mel av poteten (potetmel), og dette brukes til tykne saus og supper.

Jordeple

I noen norske dialekter kalles poteten for jordeple. Vi finner akkurat det samme på fransk. De kaller poteten for pommes de terre, som betyr jordeple.

Vi har tatt med oss det franske pommes (eple) i ord som pommes frites.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Forskjellige typer poteter
Forskjellige typer poteter

En viktig næringskilde

Poteten har vært viktig for kostholdet i Norge, særlig i krisesituasjoner. Vi bruker fortsatt mye poteter i Norge, men ikke så mye som før i tiden. Hvorfor det, tror du?

Poteten inneholder viktige næringsstoffer som vitamin C, jern, kalium og kostfiber. Dette trenger kroppen vår, og derfor er poteten så viktig på middagsbordet. I tillegg  smaker den skikkelig godt.

Skjørbuk

Sjøfolk i tidligere tider fikk ofte for lite C-vitamin. De var om bord på skip i mange uker og måneder i strekk, og der hadde de lite frukt og grønnsaker. Dette førte til at mange fikk en sykdom som heter skjørbuk. Denne sykdommen skyldes mangel på C-vitamin.

Skjørbuk fører til utmattelse, smerter og blåmerker på huden og blødende tannkjøtt. Noen ganger kunne tennene falle ut.

I dag er dette en uvanlig sykdom, men vi ser det i noen tilfeller der mennesker har lite næringsrik mat i lang tid, f.eks. hvis det er krig.

 

Potetferie

Visste du at høstferien ble kalt potetferie før i tiden? Da fikk barna fri fra skolen for å hjelpe foreldrene med å høste inn poteter. Det er nok ikke like vanlig lenger.

Vi spiser mye mindre poteter enn før. På slutten av 1950-tallet spiste hver nordmann nesten 80 kg poteter i året. I 2022 spiste hver person bare 18 kg i året. Noe av grunnen til dette er nok at mange har byttet ut poteten med pasta og ris.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Hjemmelaget potetmos

Det er enkelt å lage potetmos selv. I denne videoen ser du hvordan det gjøres:

Kilder:

  • Holtet, Einar kr: Potet i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet
  • Holtet, Einar Kr.: Potet Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 20 fra
    https://snl.no/potet

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Frukt.no YouTube