KROPP OG SEX MED EIRIK:

Hva er voldtekt?

Et nei er et nei. Du har ikke lov å gjøre noe andre ikke vil.

Så enkelt kan det sies. I virkeligheten er det ikke så enkelt. Det gjør det så vanskelig. Det virker så enkelt når vi snakker om det. Men annerledes når du er i situasjonen.

Alle er enige om hva som ikke er lov

Du kan ikke ta noen i skrittet uten lov. Eller på rumpa eller puppene. Ei heller kysse noen som ikke vil smake tungen din.

Ikke ta hånden ned i buksen på noen som ikke vil. Eller under genseren. Eller behåen. Alle vet det. Vi er enige om det. Likevel skjer det. Så hvorfor?

To personer på en sofa. Den ene drar ned buksa på den andre, den andre prøver å forhindre det.
To personer på en sofa. Den ene drar ned buksa på den andre, den andre prøver å forhindre det.

Den spennende festen

Den første seksuelle opplevelsen hender for de fleste på fest. Ditt første kyss. Bli tatt på. Og tatt på steder du bare har drømt om. Dere ligger oppå hverandre. Med klær. Bare litt klær. Kanskje nakne.

Første gang du har drukket

Dere har mest sannsynlig drukket. Litt nervøse. Dere har ikke gjort dette før. Alkohol gjøre det lettere å snakke. Få mer selvtillit. Våge mer. Med hendene dine. Kroppen din. Du er ikke helt den samme.

Alkohol forandrer deg

Det skyldes ikke bare alkoholen. Du er kåt. Du tar jo på en du liker. På steder du bare har drømt om. Hjertet banker fort. Du lukker kanskje øynene. Mer brå bevegelser. Du hører dårligere. Går inn i deg selv. Det er godt. Det føles bra og er spennende. Du er ikke deg selv. Det føles som frihet. Du er på et annet sted. Ute av deg selv. Dypt inni deg selv. Langt borte.

Et nei er et nei. Du har ikke lov å gjøre noe andre ikke vil.

Da er det ikke like enkelt

Klarer du å se den andre? Høre det som sies? Merke den andres bevegelser? Det var så enkelt da dere snakket om det på skolen. Med venner. Men da var du ikke full. Og kåt. Og på et helt annet sted.

Den andre ville kysse. Ville dere skulle holde rundt hverandre. Ville dere skulle ligge i undertøyet. Du håper på mer. Du prøver deg. Legger hånden på et annet sted. Stikker den inn under trusa.

Så hvordan vite om den andre ikke vil?

Det virket helt greit der og da

Du tar av deg. Legger deg oppå. Mer brå bevegelser. Bestemte. Du er kåt og full. Du er dypt inn i deg selv. Du lukker øynene. Hører dårlig. Du er ikke deg selv.

Det er over. Og du tenker ikke mer på det.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
To fulle personer på et soverom, utenfor ser vi en fest.
To fulle personer på et soverom, utenfor ser vi en fest.

Men etterpå er det annerledes

Etterpå får du høre at den andre ikke ville. Ikke med én gang. Kanskje går det en dag. En uke. En måned. Du hører andre si det alvorlige ordet. Voldtekt.

Du er ikke slem. Er ikke sånn. Dere kjente jo hverandre. Kysset. Klinte. Kledde av dere. Nesten alt. Gikk til det samme rommet. La dere i den samme sengen. Hva skjedde? Hvem ville ikke?

Hva vil det si å si nei?

Hvordan si nei? Må man bruke ordet? Gjenta det mange nok ganger? Sies høyt nok? Kan kroppen snakke? Ved å presse knærne sammen? Ligge helt stille? Eller må man gå for at det ikke skal skje noe?

Du er ikke lik deg selv. Den andre blir redd. Betyr det å ligge helt i ro og være stille et ja?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Figur som gråter og holder hendene foran ansiktet
Figur som gråter og holder hendene foran ansiktet

Hva er det egentlig som er straffbart?

Voldtekt er å bruke vold eller å true med vold. Det er for å få den andre til å ligge stille. Slik at man kan kan fullføre et samleie. Man må vite at det er voldtekt for å bli dømt. At den andre ikke ville. Men du gjør det likevel. Du slår. Kveler. Lugger. Holder fast. Eller sier at du skal slå. Eller drepe.

Det høres ille ut. Det er det også. Derfor er det uvanlig at det skjer i Norge. Det virker som det er dette vi snakker om når vi sier et nei er et nei. Du har ikke lov å gjøre noe andre ikke vil.

Hva vil det si å bruke vold?

Var dine bråe og bestemte bevegelser vold? Da du ble mer ivrig og la deg oppå?

Hva vil det si å være for full?

Hva om den andre ikke klarte si nei? Sov eller var for full. Du bruker ikke vold. Men det er voldtekt.

Dere drakk like mye. Var like fulle. Dere gikk på egne ben inn i rommet.

Dere skulle bare sove. Sier ikke alle det? Det skulle ikke skje noe. Sier ikke alle også det?

Den vonde følelsen

Loven kan si at det ikke er straffbart. Det betyr ingenting. Følelsen etterpå er lik.

Så vanskelig er det.

Om den andre blir straffet eller ikke, er kanskje ikke viktigst. Hjelpen er viktigst. Så man kan bli kvitt opplevelsen. Det vil ta lang tid. Men det er mulig.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
En klubbe brukt i rettsaker
En klubbe brukt i rettsaker

Hvor går du etterpå?

Politiet

Du kan gå til politiet. Eller ringe til dem. Få satt ord på det. Fortalt din historie. Ikke gjemme den bort. Du eier din egen sannhet. Du får hjelp til veien videre.

Går du til politiet, vil du få hjelp. De sender deg til noen du kan snakke med. Om alt som skjedde.

Du kan ringe. Mange kan og vil hjelpe deg. Kanskje føles det som en umulig telefon å ta. Hva skal du si? Kanskje vet du ikke helt hva som skjedde. Den du får snakke med, har fått slike telefoner før. Mange ganger. Du er ikke alene. De vet hva de skal si. Hvor de skal begynne. Det er trygt å ringe.

Alarmtelefonen for barn og unge

Legevakten

Du kan reise til Legevakten. Eller ringe. Mange har overgrepsmottak. Det være et år siden. De vil uansett snakke med deg. Gi deg tid. Følge deg opp. I ditt tempo.

Advokat

Du snakke med en advokat. Helt gratis. Det kalles for bistandsadvokat. Her får du hjelp. De kan ringe politiet for deg. Avtale tid du skal komme. Forteller hva som skjedde. Forklare deg hvordan alt hos politiet foregår. De vil være der sammen med deg.

Venn eller familie

Du kan fortelle det til en venn.
Til familien din.
Å ikke fortelle det til noen. Det er det eneste du ikke skal gjøre.

Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt
Tre personer, to som trøster den tredje.
Tre personer, to som trøster den tredje.

Vil du vite mer, eller trenger du noen å snakke med?

Ta gjerne kontakt med helsesykepleier på skolen din eller med din lokale helsestasjon. På ung.no finner du en liste over gratis chat- og telefontjenester hvor du kan henvende deg. Du kan være anonym, og det koster ingenting.

Skrevet av Eirik Husby Sæther.

Illustrasjoner: Helene Brox
Foto: Jon Kristian Andresen
Redaktør: Line Hordvin

Hvem er Eirik Husby Sæther?

Eirik er utdanna kriminolog. Kriminologi er læren om hvorfor kriminalitet skjer. Han er også politi som etterforsker straffbare handlinger. Det handler ikke bare om å finne ut hvem som har gjort det, men hvorfor. Samtidig som Eirik har jobba som politi, har han skrevet bøker. Bøkene hans handler stort sett om en hovedperson som gjør noe galt, og de prøver å vise hvorfor personen gjorde dette.