En himmel full av stjerner og planeter

Har du sett opp på nattehimmelen og tenkt på hvor stort universet faktisk er? Med en stjernekikkert kan du se nærmere på månen og andre planeter, men hvilke planeter og stjerner finnes der oppe?

Accessibility icon En himmel full av stjerner og planeter

Big bang

Verdensrommet er ufattelig stort. Man vet ikke helt sikkert hvordan det oppstod.

Mange forskere har kommet frem til at verdensrommet og vårt solsystem ble til etter en kraftig eksplosjon. Dette kalles for «Big bang», og det skjedde for 14 milliarder år siden. Etter hvert samlet støv og gass seg til planeter, måner og stjerner.

Big bang
Big bang

Jorda oppstår

I begynnelsen var jorda en glødende kule. Etter hvert ble jorda kaldere, og overflaten størknet. Da fikk vi en jordskorpe, og vanndampen ble til hav.

Stjerner og planeter

I verdensrommet er det mange stjerner og planeter. Jorda er en planet, og sola er en stjerne. Sola står stille, men jorda beveger seg i bane rundt sola.

Solsystem

Det er flere planeter som går i bane rundt sola. Til sammen kaller vi dette for solsystemet. Det er gravitasjon (tyngdekraften) som gjør at planetene går i bane rundt sola. Den samme kraften gjør at vi holder oss på jorda og ikke flyr ut i verdensrommet. Gravitasjon er en usynlig kraft som påvirker alt i solsystemet og på jorda.

Galakser

En samling av stjerner og planeter kalles en galakse. Det finnes mange galakser i verdensrommet. Vår galakse kalles Melkeveien.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!