Er du på bærtur?
Hvor ofte er du på bærtur? Her i Norge har vi massevis av deilige bær som vi kan plukke i naturen. Det er helt gratis, og inneholder masse god smak og næringsstoffer. Enkelte har hemmelige bærplukkesteder som de ikke avslører. Dette gjelder nok spesielt molter. Har du et hemmelig sted på fjellet, eller i skogen, der du plukker bær?
Være på bærtur
På sensommer og høst er det mange som bokstavelig talt er på bærtur. De plukker ulike typer skogsbær som blåbær, tyttebær og molter.
Ellers brukes uttrykket «å være på bærtur» om at man har misforstått noe kraftig, eller går i helt feil retning. Dersom noe er «bare blåbær» derimot – ja, da betyr det at noe er veldig lett og enkelt.
Bærtur
Tyttebær
Tyttebær er røde, og du finner dem sannsynligvis på steder med mye lys. Blåbær trives bedre på mer skyggefulle steder.
Bærene dyrkes ikke kommersielt, så de tyttebæra vi bruker, blir sanket i skogen. De er rike på C-vitamin.
Tyttebær brukes til syltetøy og saft. Da koker man bærene, og tilsetter søtstoff siden bærene er ganske bitre. Man kan også lage rørte tyttebær. Da rører man sammen friske tyttebær med sukker. Tyttebærsyltetøy serveres ofte sammen med kjøttmiddager.
Desserten trollkrem inneholder tyttebær.
Tyttebær
Molter
Molter er vanlig på myrer, men vi finner flest av dem i Nord-Norge. Moltefrukten anvendes mest til syltetøy, eller moltekrem som spises på julaften.
Mange er glade i molter, men det er ikke alltid du har lov til å plukke dem. Dette gjelder spesielle områder i Nordland, Troms og Finnmark. Hvorfor kan vi ikke bare plukke når vi vil, tror du?
Molter
Krekling
Krekling trives i myrområder, på høyfjellet og i gran- og furuskog. Den har blåsorte «bær» som er spiselige, men de har harde skall og er derfor ikke så populære som blåbær og tyttebær.
Bærene er imidlertid saftige, og egner seg godt til saft, vin eller gele, og de er svært rike på antioksidanter.
Krekling
Kilder:
- Vik, Unni: Blåbær i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra
https://snl.no/blåbær
- Vik, Unni: Tyttebær i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra
https://snl.no/tyttebær
- Vik, Unni: Molter i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra
https://snl.no/molte
- Vik, Unni: Blokkebær i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra
https://snl.no/blokkebær
- Vik, Unni: Krekling i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra
https://snl.no/krekling
- Ditlefsen, Anne, Svihus, Birger: Antioksidanter i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/antioksidanter
- Forskning.no (03.09.21): Antioksidanter i norske matvarer https://web.archive.org/web/20070404005415/http://www.forskning.no/Artikler/2004/juli/1087821587.36
- Språkrådet.no (03.09.21): Bare blåbær
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/bare-blabar/
- Språkrådet.no (03.09.21): Bæret og bærtur
https://www.sprakradet.no/svardatabase/sporsmal-og-svar/baret-og-bartur/
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-