Er du på bærtur?

Hvor ofte er du på bærtur? Her i Norge har vi massevis av deilige bær som vi kan plukke i naturen. Det er helt gratis, og inneholder masse god smak og næringsstoffer. Enkelte har hemmelige bærplukkesteder som de ikke avslører. Dette gjelder nok spesielt molter. Har du et hemmelig sted på fjellet, eller i skogen, der du plukker bær?

Accessibility icon Er du på bærtur?

Være på bærtur

På sensommer og høst er det mange som bokstavelig talt er på bærtur. De plukker ulike typer skogsbær som blåbær, tyttebær og molter.

Ellers brukes uttrykket «å være på bærtur» om at man har misforstått noe kraftig, eller går i helt feil retning. Dersom noe er «bare blåbær» derimot – ja, da betyr det at noe er veldig lett og enkelt.

Bærtur
Bærtur

Blåbær

Blåbær kjenner de fleste fordi den vokser over store deler av landet. Mange sanker blåbær selv i skogen, men blåbær dyrkes også kommersielt. Det er som regel disse vi kan kjøpe i butikken. Bærene er ofte større enn de du finner i skogen.

Blåbærene brukes til syltetøy og safting.  Kanskje spiser du pannekaker med blåbærsyltetøy?

Bærene kan også tørkes eller fryses. Før i tiden brukte man blåbær i folkemedisinen for å stoppe diaré. Da kokte man bærene. Men spiser du friske bær, kan det også hjelpe.

Blåbær inneholder mye vitamin C og er svært rike på antioksidanter.

Antioksidanter

Forskere tror antioksidanter beskytter kroppen mot bakterier og virus. Selv om kroppen lager antioksidanter, anbefales det å få i seg slike gjennom maten.

Når kroppen forbrenner oksygen, produseres det noe som kalles frie oksygenradikaler. Blir det for mye av disse, kan de skade celler og arvestoff.

Det er dette du ser om du deler et eple i to. Da blir overflaten fort brun etter at den blir utsatt for oksygenet i lufta. Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot disse radikalene.

Bær inneholder masse antioksidanter.

Blokkebær

Blokkebær ligner ganske mye på blåbær, men er ikke like populære.

De kan brukes til syltetøy og saft.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Tyttebær

Tyttebær er røde, og du finner dem sannsynligvis på steder med mye lys. Blåbær trives bedre på mer skyggefulle steder.

Bærene dyrkes ikke kommersielt, så de tyttebæra vi bruker, blir sanket i skogen. De er rike på C-vitamin.

Tyttebær brukes til syltetøy og saft. Da koker man bærene, og tilsetter søtstoff siden bærene er ganske bitre. Man kan også lage rørte tyttebær. Da rører man sammen friske tyttebær med sukker. Tyttebærsyltetøy serveres ofte sammen med kjøttmiddager.

Desserten trollkrem inneholder tyttebær.

Tyttebær
Tyttebær

Molter

Molter er vanlig på myrer, men vi finner flest av dem i Nord-Norge. Moltefrukten anvendes mest til syltetøy, eller moltekrem som spises på julaften.

Mange er glade i molter, men det er ikke alltid du har lov til å plukke dem. Dette gjelder spesielle områder i Nordland, Troms og Finnmark. Hvorfor kan vi ikke bare plukke når vi vil, tror du?

Molter
Molter

Krekling

Krekling trives i myrområder, på høyfjellet og i gran- og furuskog. Den har blåsorte «bær» som er spiselige, men de har harde skall og er derfor ikke så populære som blåbær og tyttebær.

Bærene er imidlertid saftige, og egner seg godt til saft, vin eller gele, og de er svært rike på antioksidanter.

Krekling
Krekling

Kilder:

  • Vik, Unni: Molter Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 3. september 2021 fra
    https://snl.no/molte
  • Ditlefsen, Anne, Svihus, BirgerAntioksidanter Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/antioksidanter

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images