Være på bærtur

På sensommer og høst er det mange som er på bærtur. De plukker blåbær, tyttebær og molter.

Uttrykket «å være på bærtur» betyr at du har misforstått, eller går i helt feil retning. Dersom noe er «bare blåbær», betyr det at noe er veldig lett og enkelt.

Bærtur

Blåbær

Blåbær kjenner de fleste fordi den vokser over hele landet. De fleste sanker blåbær selv i skogen, men blåbær kan også kjøpes i butikken. Noen dyrker blåbær i drivhus.

Blåbærene brukes til syltetøy og safting.  Kanskje spiser du pannekaker med blåbærsyltetøy?

Bærene kan også brukes for å stanse forstoppelse og diaré.

Blåbær inneholder vitamin C og masse antioksidanter.

Antioksidanter

Forskere tror antioksidanter i maten kan beskytte kroppen vår. Kroppen lager antioksidanter, men det meste finnes i maten du spiser.

Kroppen forbrenner oksygen. Da blir det igjen noen rester som kan skade cellene våre. Det er dette antioksidantene beskytter oss mot.

For å sammenlikne det med noe kan du dele et eple i to. Da blir overflaten fort brun etter at den blir utsatt for oksygenet i lufta. Noe liknende skjer med cellene i kroppen.

Bær inneholder masse antioksidanter.

Blokkebær

Blokkebær ligner ganske mye på blåbær, men er ikke like populære.

De brukes til syltetøy og saft.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Tyttebær

Tyttebær er røde og du finner dem på steder med mye lys. Blåbær trives bedre på mer skyggefulle steder.

Vi sanker det meste av tyttebær i skogen. Tyttebær er rike på C-vitamin.

Tyttebær brukes til syltetøy og saft. Da koker man bærene, og tilsetter sukker siden bærene er ganske bitre.

Desserten trollkrem inneholder tyttebær.

Tyttebær

Molter

Molter er vanlig på myrer, og vi finner mest i Nord-Norge. Molter brukes mest til syltetøy, eller moltekrem som dessert på julaften.

Mange er glade i molter, men det er ikke alltid du har lov til å plukke dem. Dette gjelder spesielle områder i Nordland, Troms og Finnmark. Hvorfor kan vi ikke bare plukke dem når vi vil, tror du?

Molter

Krekling

Krekling  trives i myrområder, på høyfjellet og i skogen. Den har blåsorte «bær» som er spiselige, men de har harde skall. De er derfor ikke like populære som blåbær og tyttebær.

Bærene er saftige og egner seg godt til saft, vin eller gele. De er fulle av antioksidanter.

Krekling

Kilder:

  • Vik, Unni: Molter Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 3. september 2021 fra
    https://snl.no/molte
  • Ditlefsen, Anne, Svihus, BirgerAntioksidanter Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/antioksidanter

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images