Er du på bærtur?

Hvor ofte er du på bærtur? Her i Norge har vi massevis av deilige bær som vi kan plukke i naturen. Det er helt gratis, og inneholder masse god smak og næringsstoffer. Enkelte har hemmelige bærplukkesteder som de ikke avslører. Dette gjelder nok spesielt molter. Har du et hemmelig sted på fjellet, eller i skogen, der du plukker bær?

Accessibility icon Er du på bærtur?

Være på bærtur

På sensommer og høst er det mange som er på bærtur. De plukker blåbær, tyttebær og molter.

Uttrykket «å være på bærtur» betyr at du har misforstått, eller går i helt feil retning. Dersom noe er «bare blåbær», betyr det at noe er veldig lett og enkelt.

Bærtur
Bærtur

Blåbær

Blåbær kjenner de fleste fordi den vokser over hele landet. De fleste sanker blåbær selv i skogen, men blåbær kan også kjøpes i butikken. Noen dyrker blåbær i drivhus.

Blåbærene brukes til syltetøy og safting.  Kanskje spiser du pannekaker med blåbærsyltetøy?

Bærene kan også brukes for å stanse forstoppelse og diaré.

Blåbær inneholder vitamin C og masse antioksidanter.

Antioksidanter

Forskere tror antioksidanter i maten kan beskytte kroppen vår. Kroppen lager antioksidanter, men det meste finnes i maten du spiser.

Kroppen forbrenner oksygen. Da blir det igjen noen rester som kan skade cellene våre. Det er dette antioksidantene beskytter oss mot.

For å sammenlikne det med noe kan du dele et eple i to. Da blir overflaten fort brun etter at den blir utsatt for oksygenet i lufta. Noe liknende skjer med cellene i kroppen.

Bær inneholder masse antioksidanter.

Blokkebær

Blokkebær ligner ganske mye på blåbær, men er ikke like populære.

De brukes til syltetøy og saft.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!