Være på bærtur

På sensommer og høst er det mange som bokstavelig talt er på bærtur. De plukker ulike typer skogsbær som blåbær, tyttebær og molter.

Ellers brukes uttrykket «å være på bærtur» om at man har misforstått noe kraftig, eller går i helt feil retning. Det å «være helt på viddene» betyr det samme i overført betydning. Dersom noe er «bare blåbær» derimot – ja, da betyr det at noe er veldig lett og enkelt, eller noe man ikke trenger å bry seg så mye om.

Bærtur

Blåbær

Blåbær er noe som de fleste i Norge kjenner til, fordi den vokser over store deler av landet. De fleste sanker blåbær selv i skogen, men blåbær dyrkes også kommersielt. Det er som regel disse vi kan kjøpe i butikken. Bærene er ofte større enn de du finner i skogen.

Blåbærene har vært brukt i lange tider, spesielt til syltetøy og safting.  Kanskje spiser du pannekaker med blåbærsyltetøy?

Bærene kan også tørkes eller fryses. Før i tiden brukte man blåbær i folkemedisinen for å stoppe diaré. Da kokte man bærene. Men spiser du friske bær, kan det hjelpe på med avføringen.

Blåbær inneholder blant annet mye vitamin C og er svært rike på antioksidanter – så dette er veldig nyttig for kroppen.

Antioksidanter

Forskere tror antioksidanter i kostholdet kan virke beskyttende. Selv om kroppen også lager antioksidanter, anbefales det å få i seg slike gjennom maten.

Når kroppen forbrenner oksygen, produseres det frie oksygenradikaler som biprodukter. Blir det for mye av disse stoffene, kan de skade celler og arvestoff. Dette kalles oksidativt stress. Det er for eksempel dette du ser om du deler et eple i to. Da blir overflaten fort brun etter at den blir utsatt for oksygenet i lufta. Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot disse radikalene.

Bær viser seg å inneholde masse antioksidanter. Nyper har et svært høyt innhold, sammen med krekling, blåbær, solbær, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær og tyttebær.

Blokkebær

Blokkebær – også kalt skinntryte – ligner ganske mye på blåbær, men er ikke like populære.

De kan brukes på samme måter som blåbær, som for eksempel til syltetøy og saft.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Tyttebær

Tyttebær er røde, og du finner dem sannsynligvis på steder med mye lys. Blåbær trives bedre på mer skyggefulle steder.

Tyttebær dyrkes ikke kommersielt, så de tyttebæra vi bruker blir sanket i skogen. De er – som blåbær – rike på C-vitamin.

Tyttebær brukes til syltetøy, saft og sirup. Da koker man bærene og tilsetter søtstoff siden bærene er ganske bitre. Man kan også bruke rørte tyttebær. Da rører man sammen friske tyttebær og sukker. Tyttebærsyltetøy serveres ofte sammen med kjøttmiddager.

Desserten trollkrem inneholder tyttebær.

Tyttebær

Molter

Molter er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt. Moltefrukten anvendes mest til syltetøy, eller moltekrem. Mange spiser moltekrem som dessert på julaften.

Mange er glade i molter, men det er ikke alltid du har lov til å plukke dem – annet enn for å spise på stedet. Dette gjelder spesielle områder i Nordland, Troms og Finnmark.

Molter

Krekling

Krekling  trives i myrområder, på høyfjellet og i gran- og furuskog. Den har blåsorte «bær» som er spiselige, men de har harde skall og er derfor ikke så populære som blåbær og tyttebær.

Bærene er imidlertid saftige, og egner seg godt til saft, vin eller gele, og de er svært rike på antioksidanter.

Krekling

Kilder:

 • Vik, Unni: Molter Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. september 2021 fra
  https://snl.no/molte
 • Ditlefsen, Anne, Svihus, BirgerAntioksidanter Store norske leksikon på snl.no.
  Hentet 3. september 2021 fra https://snl.no/antioksidanter

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images