I N T E R V J U

Hva brenner du for,
Cengiz?

Vi har snakket med Cengiz Al (25), skuespiller, kjent fra blant annet «Skam» og «Tre nøtter til Askepott». I 2022 vant han «Skal vi danse All Stars» på TV 2.

av Kjersti Kvam

Cengiz Al
Cengiz Al
Dette brenner Cengiz for:

Unge må få hjelp til å finne sin indre glød og tro på seg selv!

– Jeg husker kjempegodt da jeg selv begynte å lure på hva jeg egentlig likte å drive med, hva jeg kunne bli god i, sier Cengiz.

Cengiz Al og Astrid Smeplass i rollen som Aksepott og Prinsen i Tre nøtter til Askepott
Cengiz Al og Astrid Smeplass i rollen som Aksepott og Prinsen i Tre nøtter til Askepott

Cengiz mimrer tilbake til oppveksten i Lier utenfor Oslo. Som de andre gutta hadde han spilt fotball siden han var en liten gutt, men etter hvert ble det mer og mer alvor. Som 12-åring begynte Cengiz å tenke at han faktisk ikke kunne satse på en karriere som fotballspiller, selv om han var god. Men hva skulle han gjøre da?

– Det var faktisk en litt vanskelig prosess, for jeg var veldig interessert i dans, men det føltes ikke så tøft å gå fra fotball til dans.

Cengiz kan le av det nå, men da var det blodig alvor, for det handlet om livet og fremtiden hans, og han har alltid vært en målrettet type. Til slutt gjorde han det bare. Det har han aldri angret på, selv om det var krevende å gå fra det trygge, sosiale samholdet i fotballaget til noe helt nytt.

Den første dagen i dansestudioet kommer han aldri til å glemme.

– Det var overveldende å komme inn i et rom med masse dansere. Jeg tror alle var eldre enn meg – og i alle fall bedre enn meg.

Jeg hadde dansa mye hjemme, men dette var noe helt annet. I starten hermet jeg mye etter de andre, for å komme inn i det, og etter hvert testa jeg ut forskjellige klasser. Jeg endte på hiphop for gutter, som jeg likte veldig godt. Det tok selvfølgelig litt tid før jeg ble en del av gjengen, men det viktigste var at jeg syntes det var gøy fra dag én, selv om jeg var nybegynneren i gruppa.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Cengiz Al i dansestudio
Cengiz Al i dansestudio

Etter hvert som Cengiz ble tryggere både med dansingen og de andre i gruppa, turte han å slippe seg mer løs. En dag plasserte danselæreren han helt foran på en forestilling. Da skjedde det noe inni ham.

– Jeg husker at jeg tenkte: «OK, han setter meg forrest, fordi han tenker at jeg klarer det». Det ga meg på en måte lov til å ha den selvtilliten jeg trengte for å gripe muligheten.

Det er denne selvtilliten – og troen på seg selv – han brenner for at andre ungdommer også skal få oppleve. Men det kommer jo ikke av seg selv. Man trenger ofte noen som er eldre til å bli løftet litt opp, og der mener Cengiz at mange voksne kan bli mye bedre. Rådgivningen på ungdomsskolen og videregående, for eksempel, syntes han var kjedelige greier.

– Det var jo null coaching! Ingen inspirasjon, bare sånn: «Ja, hvilke studier tenker du å søke på?». De må jo forberede elevene på det som kommer på en engasjerende måte. Lærere og rådgivere kan si at å jobbe mot et mål er kjempegivende, selv om det er tøft – særlig hvis det er noe du virkelig har lyst til og brenner for!

– Vi voksne må støtte ungdommene og hjelpe dem til å kjenne etter hva de virkelig vil. Så må vi gi dem troen på at de kan få det til. Min opplevelse er at mange råder ungdom til å velge den letteste veien, men der er jeg så uenig!

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Cengiz Al på en danseoppvisning
Cengiz Al på en danseoppvisning

Dette temaet engasjerer Cengiz så sterkt at han kunne tenke seg å jobbe med det, for eksempel ved å besøke skoler og snakke om motivasjon eller holde workshops for dansere. Han elsker å coache og inspirere. Alle har talenter og gode sider, men ofte må noen voksne hjelpe ungdommene i gang, mener han.

– Har du et råd til unge som føler seg usikre på seg selv og hva de har lyst til?

– Det som har hjulpet meg, er å være sammen med mennesker som jeg føler meg trygg med. Da kan du først øve deg på ting sammen med dem eller den. Da tør du kanskje å gå videre når du føler deg tryggere.

– Og så er det jo viktig å tørre å satse når du får muligheten. Tenk at du er en fotballspiller som får en drømmepasning foran mål – da må du bare gutse og skyte! Det verste er jo å ikke satse, og deretter miste de gode mulighetene, sier han.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Cengiz Al og Rikke Lund, Skal Vi Danse All Stars 2022
Cengiz Al og Rikke Lund, Skal Vi Danse All Stars 2022

Det er ofte også litt flaks involvert i suksesshistorier. Cengiz selv var for eksempel heldig fordi han vokste opp med to storebrødre og følte seg som en beskyttet og fri lillebror. Han tror den tryggheten var viktig for at han ble en sosial fyr som å gjerne prøvde å få folk til å le og ikke var så redd for å drite seg ut. Senere brukte han den samme tryggheten til å gripe muligheter. For eksempel den gangen danselæreren plasserte ham foran på scenen for aller første gang, hvorpå han turte å tro på seg selv. 

I tillegg har det noe å si hva som finnes av tilbud der du bor. I Lier, der Cengiz vokste opp, var ikke utvalget like stort som i storbyene, og det påvirket jo valgene han kunne ta.

– Hvis du fikk en guddommelig mulighet til å bestemme noe i forbindelse med din hjertesak, hva ville du gjort?

– Jeg ville gjort alle idretts- og kulturtilbud gratis for barn og ungdom. Og så ville jeg samlet det sånn at alt skjedde på skolen. På den måten kunne skolen blitt et kulere sted å være, og vi kunne fått flere spennende tilbud på tvers av by og land. Da kunne alle få større muligheter til å finne gløden sin!

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Cengiz Al som danser i et dansestudio
Cengiz Al som danser i et dansestudio

Cengiz’ egne idoler

  • En lokal ildsjel som heter Wenche Brun! Hun skapte Attic dansestudio i Drammen. Hun begynte med å undervise dans til vennene sine hjemme hos seg selv, så vokste det seg til en ordentlig danseskole, og til slutt skapte hun Attic, som er et kjempestort og fint danselokale. I dag drives det av kommunen. Kjempeinspirerende!
Uskarpt bilde av et dansestudio
Uskarpt bilde av et dansestudio

Hvis jeg var 16 år i dag, ville jeg engasjert meg for …

… å skape et sted for ungdom, hvor det faktisk var fett å være! Mange ungdomsklubber i dag blir sett litt ned på, så jeg ville ha sørget for at det skulle bli et chill sted hvor det både var kult å lære, være med på ting – eller bare henge.

Uskarpt bilde av ungdommer i et klasserom
Uskarpt bilde av ungdommer i et klasserom

Dette intervjuet er skrevet av Kjersti Kvam for Skolerom, og det inngår i en intervjuserie vi kaller Dette brenner jeg for! 

Bilde- og videorettigheter:

    1. NRK
    2. David Vu / Storm Films
    3. Privat
    4. Espen Solli / TV 2 / NTB
    5. Privat
    6. Privat
    7. Adobe Stock
    8. Privat / Getty Images