I N T E R V J U

Hva brenner du for,
Christina?

Urettferdighet er bensinen som Christina Fraas trenger for å engasjere seg. En ubehagelig hendelse for noen år siden fikk henne til å heve stemmen.

av Caroline Korsvoll

Cristina Fraas som poserer med en blomst
Cristina Fraas som poserer med en blomst
Dette brenner Christina for:

– Jeg brenner for at vi må snakke mer om vold og overgrep!

Du har kanskje sett henne. Den fargerike jenta som farter rundt i en sjokkrosa van, som lager kule interiør-løsninger til huset sitt, som glitrer i knalle farger på den røde løperen og som tør å tale der andre tier. Christina Fraas ble først kjent for mange av oss gjennom Instagramkontoen «Kirsebærhagen» der vi fikk se hvordan hun forvandlet et falleferdig hus på Nesodden til en oase med kule interiørløsninger. Hun fikk raskt en stor og engasjert følgergruppe – og den samfunnsengasjerte dama begynte etter hvert å dele mer enn oppussing.

Cristina Fraas som isbader og er med venner
Cristina Fraas som isbader og er med venner

Blind vold

En sommerkveld i 2021 var Christina på vei hjem fra Pride-feiring i Oslo sentrum. Hun hadde hatt en fin kveld med kjæresten, og paret ventet på båten hjem til Nesodden. Plutselig kom det en fremmed mann bort til Christina og kjæresten. Han var nærgående, provoserende og ubehagelig, og da hun dyttet ham vekk, ble hun slått i bakken.

– Jeg ble slått i ansiktet så jeg falt i bakken. Jeg anmeldte saken til politiet, men til tross for at det eksisterer film fra hendelsen, at gjerningsmannen har vært inne til avhør, og at det var mange vitner til hendelsen, så ble saken «henlagt på grunn av bevisets stilling». Det gjorde meg redd at saken min ble henlagt når det var så mange bevis og vitner til stede. Det åpnet øynene mine, og fikk meg til å tenke at dette sikkert angikk mange flere enn meg.

Christina delte hendelsen på Instagram-kontoen sin, og i løpet av et døgn fikk hun hundrevis av lignende historier i innboksen. Fellesnevneren for historiene var at mange hadde opplevd å få saker om vold og voldtekt henlagt.

– Mange var opprørte over at de ikke ble tatt på alvor da de gikk til politiet, mens andre var redde for å anmelde fordi de ikke trodde de ville bli trodd og hørt. Disse historiene gjorde at jeg bestemte meg for å engasjere meg for at alle skal ha et bedre rettsvern, forteller Christina.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

1000 historier

I slutten av november 2022 opprettet Christina Fraas Instagram-kontoen @1000historier. På kontoen postes ekte historier fra ekte mennesker som har opplevd vold, voldtekt eller overgrep. De fleste som sender inn sin historie, er jenter og damer mellom 15 og 50 år, men Christina vet at det er store mørketall, og at også mange gutter, menn og ikke-binære opplever vold og overgrep.

– Mange sitter med en historie som har blitt til et gnagsår som er kjipt og vondt. De som deler historien sin, enten åpent eller anonymt, forteller at opplevelsene er litt lettere å bære når de deler historien med andre. Mange forteller også at det gjør godt å vite at de hjelper andre ved å fortelle historien sin. At de føler seg mindre alene.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Instagramkontoen til @1000historier
Instagramkontoen til @1000historier

Er det ille nok?

Christina forteller at det er veldig mange som føler skam og skyldfølelse etter at de har opplevd vold eller overgrep. Mange tviler på seg selv og på om det de har opplevd, er ille nok. 

– Når man leser andres historier utenfra, så ser man det med andre øyne, og det blir så tydelig at det de har opplevd ikke er greit. Det er vanskeligere å se dette når det gjelder en selv. Mange som skriver til oss, spør seg selv om det de opplevde, var ille nok, om det var en voldtekt eller et overgrep, om de har skyld i det selv.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Cristina Fraas som sitter foran en basketbane
Cristina Fraas som sitter foran en basketbane

Rett og galt

– Hva skal man gjøre om man er usikker på det man har opplevd?

– Det viktigste vi kan gjøre er å snakke om rett og galt. Hva er fysisk og psykisk vold? Hva er en voldtekt? Hva er et overgrep? Og hvor går grensene mellom frivillig sex og voldtekt? 

– Det kan være vanskelig å snakke om sex, nærhet og forhold med vennegjengen, og da er det fint å si det til noen andre, enten ansikt til ansikt eller anonymt. Det viktigste er å tørre å si det til noen. Min erfaring er at det er veldig mange som har opplevd slike ting, men at ingen i gjengen turte å si det først. Når noen tar det første steget med å dele, blir det enklere for resten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Illustrasjon av noen som drikker kaffe og snakker
Illustrasjon av noen som drikker kaffe og snakker

– Hvorfor tviler de på om historien sin?

– De aller fleste som sender inn sin historie til 1000historier, har fått saken sin henlagt hos politiet eller de har følt på en urettferdighet i møte med politiet. Mange velger å ikke anmelde nettopp fordi de vet at mange saker blir henlagt, at det skjer lite eller ingen ting, og at alt tar lang tid. Andre har blitt møtt på en dårlig måte hos politiet, og de forteller at de får spørsmål som mistenkeliggjør dem: Hvorfor hadde du åpen rygg på kjolen din? Hvorfor sa du ikke nei tydeligere? Dette er en unødvendig belastning, og det gjør det vanskeligere å anmelde.

Cristina Fraas som drikker kaffe
Cristina Fraas som drikker kaffe

Krever endring

Christina Fraas ble nominert til Plan sin Jentepris i 2019, 2020 og 2022 for sitt bidrag i kampen om kvinners rettigheter, og hun var semifinalist i VIXEN Influencer awards for «Årets sterke mening» i 2019 og 2021. Med prosjektet 1000historier på Instagram håper hun at jenter og kvinners rettsvern blir bedre. 

– Vårt mål er å skrive 1000 historier, printe dem ut, og levere dem til justisministeren. Vi krever endring. Med 1000historier håper jeg at politikerne innser at det trengs flere ressurser i politiet, og at det må etterforskes mer før sakene henlegges. Når politiet møter mennesker i krise, så må de dessuten sørge for at de blir ivaretatt og møtt på en god måte, sier Christina. 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

– Urettferdighet er min bensin

Christina møtte justisministeren til debatt etter at Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) kom med en rapport tidligere i år. Funnene fra denne undersøkelsen viser at alvorlig vold, alvorlig partnervold og voldtekt som rapporteres inn, har økt kraftig. Undersøkelsen viser at vold og overgrep fremdeles er et alvorlig samfunnsproblem i Norge. Omfanget er høyt i befolkningen, og kvinner er særlig utsatt for alvorlig vold i nære relasjoner og seksuell vold. Menn er mer utsatt for fysisk vold enn kvinner. Flere av deltakerne i denne studien rapporterer om alvorlig vold, sammenliknet med deltakerne i den forrige omfangsundersøkelsen. Vold i nære relasjoner og alvorlige seksuelle overgrep ser ut til å øke.

Cristina Fraas smiler og poserer
Cristina Fraas smiler og poserer

– Jeg har møtt justisministeren i debatt og fått spalteplass i media for å sette søkelys på dette. Dette har jeg fått muligheten til fordi jeg har en fantastisk følgerskare og en plattform som gjør at jeg blir hørt. Jeg synes det er viktig å bruke stemmen min til å sette søkelys på det som engasjerer meg. Jeg er engasjert i både diskriminering, homofobi, kvinnehelse, feminisme og kvinners rettigheter, men 1000historier ligger mitt hjerte nært, sier Christina. 

– Urettferdighet er min bensin.

Cristina Fraas med justisminister Emilie Enger Mehl
Cristina Fraas med justisminister Emilie Enger Mehl

Har du vært utsatt for seksuelle overgrep?

Her kan du få hjelp:

Lege: Ring 116 117

Overgrepsmottak:dixi.no

Politiet: Ring 02800

Alarmtelefonen for barn og unge: Ring 116 111

Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO): noknorge.no 

Krisesenter: krisesenter.com

Ulike hjelpeorganisasjoner du kan kontakte:

Utsattmann.no

Noknorge.no

Nasjonal veiviser ved vold og overgrep: dinutvei.no

DIXI Ressurssenter: dixi.no

Dette intervjuet er skrevet av Caroline Korsvoll for Skolerom, og det inngår i en intervjuserie vi kaller Dette brenner jeg for! 

Bilde- og videorettigheter:

    1. Privat
    2. Privat
    3. Privat
    4. Privat
    5. Privat
    6. Adobe Stock
    7. Privat
    8. Privat
    9. Privat
    10. Privat