Moral

Moral handler om hvordan vi tenker når vi bestemmer oss for hva som er riktig eller galt å gjøre. Noen ganger bestemmer vi oss fordi vi har lært det, mens andre ganger bare føles det riktig.

Det som du synes er riktig, kan være annerledes enn hva jeg synes. Vi tenker forskjellig og har forskjellige verdier og måter å se ting på.

Når vi snakker sammen om hva som er riktig og galt, og hvorfor, kaller vi det etikk. Noen ganger kan det være veldig vanskelig å vite hva som er riktig å gjøre – da sier vi at det er et etisk dilemma.

Moralske valg
Moralske valg

Grunnleggende holdninger

Våre verdier og grunnleggende holdninger er mer enn bare tankene våre. Verdier sitter dypere i hjertet vårt eller magen vår, og hvis vi gjør noe selv om vi vet at det er galt, så kan vi få dårlig samvittighet og «vondt i hjertet» eller «sug i magen».

Disse holdningene er hjertet som forteller hva vi mener er moralsk riktig.

Eksempler på viktige holdninger:

Rettferdighet: Alle skal behandles likt og få det de fortjener. For eksempel, hvis du og en venn begge har gjort like mye arbeid på et prosjekt, er det rettferdig at dere begge får like mye ros eller belønning.

Lojalitet: Det betyr å være trofast og støtte andre, selv når ting er vanskelig. For eksempel, hvis bestevennen din har en dårlig dag, er du fortsatt der for å støtte dem. Eller når du heier på favorittlaget ditt, selv om de taper.

Ærlighet: Det handler om å si sannheten og gjøre det du lover. For eksempel, hvis du har lånt noe og mistet det, er det ærlig å fortelle det, selv om det er litt skummelt.

Respekt: Det betyr å akseptere at alle er forskjellige og at det er helt greit. For eksempel, hvis noen liker noe annet enn deg, eller har en annen mening, kan dere fortsatt være venner og ha det fint sammen.

Disse holdningene hjelper oss å komme godt overens med andre og skape et trygt og godt miljø hjemme, på skolen og i samfunnet.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Grunnleggende holdninger
Grunnleggende holdninger

Så hvorfor har vi ulik moral?

Moral handler ofte om hvor vi kommer fra.

Land og kulturer kan for eksempel ha ulik moral når det gjelder omsorg for eldre. Noen kulturer mener at det er familiens ansvar. Andre mener at dette er statens ansvar.

I den delen av verden der vi bor, bestemmer ungdom mye selv. I andre deler av verden er det ofte foreldrene som bestemmer. Det kan være hvem man skal gifte seg med, eller hvem man får være sammen med på fritiden.

En type av lojalitet er å samle seg rundt en religion eller et politisk parti. For noen kan dette virke uforståelig. For andre er dette helt naturlig.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Eldreomsorg
Eldreomsorg

Autoriteter

Ulike kulturer kan ha forskjellig syn på autoriteter. Hvem er det som skal bestemme? I noen kulturer er «de eldste» en autoritet. I andre kulturer er religiøse ledere en autoritet. I Norge viser vi respekt for Stortinget, regjeringen og landets lover.

Stortinget
Stortinget

Forskjellig moral

Moral er veldig forskjellig fra person til person. Noen tenker at de vil hjelpe alle som lever i fattigdom. Andre lar være å bry seg.

Noen synes det er trygt at vi blir overvåket i samfunnet. Andre synes dette er moralsk feil.

Aktiv dødshjelp
Aktiv dødshjelp

Kilder:

  • Sagdahl, Mathea Slåttholm: moral i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2. november 2021 fra https://snl.no/moral

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Getty Images