Hva skal jeg bli
når jeg blir stor?
 

Hva drømmer du om å bli? Astronaut? Fotballspiller? Kokk? Vil du tjene masse penger, eller vil du hjelpe andre?

Det finnes utrolig mange yrker. Når du skal velge et yrke, er det viktig å huske på at du skal jobbe i mange år. Da er det viktig at du trives i jobben!

Det er ditt valg, men det er lurt å spørre andre om hjelp og råd. De nærmeste du har, er familien din.

Astronaut ser ned på jorda

I foreldres fotspor 

Selv om den samiske kulturen har forandret seg de siste årene, er det fortsatt viktig at barn og unge fører videre de gamle tradisjonene. Hvis ikke kan den samiske kulturen forsvinne.

Derfor er mange familier opptatt av at barna skal vokse opp med samiske tradisjoner. De lærer å bruke kniv, passe på reinsdyra og ta vare på naturen. Barna skal følge i sine foreldres fotspor.

Ellers i Norge har kanskje ikke foreldre den samme påvirkningen på barnas valg av jobb. Man har større frihet til å bli det man vil.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Barn som jobber med reinsdyr

Hva avgjør hva vi blir? 

Hvis du kommer fra bondegård, vil det sikkert påvirke deg. Da er det nok fort gjort å velge det samme som mamma og pappa og bli bonde selv.

Noen bestemmer seg ganske tidlig for hva de skal bli. En av dem var fotballspilleren Erling Braut Haaland. Faren hans var fotballproff, og spilte på landslaget. Derfor ble det helt naturlig for ham å satse på det samme – selv om det skal veldig mye til for å lykkes.

«Hva skal du bli når du blir stor da?» er et spørsmål man ofte får. Det er ikke alltid så lett å svare på. Vi blir påvirket av foreldrene våre, familie, venner og reklame. Noen ganger er det nesten tilfeldig at man ender opp med et bestemt yrke.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
En norsk bygd i en fjord

Vi sammenlikner
oss med andre
 

Alle ønsker seg et trygt og godt liv. Men valgene dine, oppveksten og ulike tilfeldigheter kan gjøre at livet blir vanskelig. Noen får et flott liv, slik de ønsket seg – med trygghet og penger nok til det man har lyst på.

Mange ønsker seg et liv fullt av luksus. Men for å ha råd til et stort hus, hytte på fjellet og dyr bil, må man tjene nok penger på jobben man har. Det er det ikke alle som får til. Men hvor viktig er dette for deg?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Vi jobber halve livet 

Vi jobber så mange år av livet vårt, at det er viktig å trives med det vi gjør. Samtidig trenger vi gode folk å jobbe med, rettferdig lønn og mulighet til å utvikle oss.

I Norge kan de fleste bli det de vil. Vi har gode muligheter for utdanning, og det finnes utrolig mange valg. Men hvordan vet man hva man skal bli? Må du velge kun én jobb hele livet? Kan man ombestemme seg? Hvem kan du spørre om hjelp til å ta de riktige valgene?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Gode kolleger jobber sammen på et kontor

Hvordan vet man
hva man skal bli?
 

Det er mye som kan påvirke deg. Men personligheten din, egenskapene dine og drømmene dine styrer deg også. Og disse er det veldig viktig at du blir kjent med.

Hva slags type er du? Er du uredd, kreativ, sporty eller praktisk? Liker du å sove lenge om morgenen? Trives du med å jobbe sammen med andre? Har du lyst til å hjelpe folk? 

Hvor godt kjenner du deg selv?

Bilde av to sko som står forran 3 piler tegnet med kritt

Må du jobbe med det
samme hele tiden?
 

Mange velger et yrke, og blir i det yrket hele livet. Det kan være lærere, prester, snekkere eller sykepleiere. Men en lærer trenger ikke å jobbe på en skole. En norsklærer kan for eksempel jobbe som forfatter eller som journalist. En historielærer kan søke jobb på museum.

Noen gjør flere ting. Enten samtidig, eller at man bytter jobb mange ganger. Etter noen år i samme jobb har man ofte lyst til å gjøre noe annet. Kanskje man ønsker seg nye kollegaer eller et nytt sted å jobbe. Valgene er mange, og de fleste har mulighet til å ombestemme seg hvis de ønsker det.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kvinne sliper et trebord

Yrkeslivet har ikke bare ett mål 

Ikke stress med hva du skal bli mens du går på ungdomsskolen. Du har tiden framfor deg. Men det kan være lurt å velge en utdanning som gir deg flere muligheter senere.

Bli et ansvarlig, kunnskapsrikt, godt, klokt, snilt og rettferdig menneske. Da er det mange som ønsker å ansette deg. 

Yrkeslivet er en reise med mange ulike retninger. Gå de veiene som du kjenner er best for deg. Det er lov å ha drømmer, men husk at livet er fullt av tilfeldigheter.

Mann holder et kompass

Søk veiledning og råd 

Når du går på ungdomsskolen, skal du etter hvert velge en videregående skole. Det er veldig mange som ikke vet hva de skal bli når de går i 8.–10. klasse. Valgene er mange, og det er lett å tenke at man vil gjøre det samme som vennene. Men husk at du må velge noe som passer for deg. Det er du som skal utdanne deg, og trives med det du gjør.

Gjennom faget utdanningsvalg og ved å snakke med rådgiver på skolen, kan du få hjelp til disse valgene. Bruk rådgiver så mye du kan. Dette er en person som har kunnskap og erfaring som kan hjelpe deg.

Vær nysgjerrig på de voksne rundt deg, og spør dem hva de gjør på jobben. Finn ut hva slags arbeidstid de har, og om de trives med det de gjør. Ta deg gjerne en sommerjobb for å få jobberfaring. Bli med mamma og pappa på jobb, og se hvordan det er der. Kanskje du oppdager noe nytt og spennende?

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Ung jente samtaler med en rådgiver

Valg av utdanning 

Bibliotek

Kilder

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images / NRK Skole